Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Collformic - Matagalls - Sant Segimon

Zona: Montseny >> Ruta: Collformic-Matagalls-S. Segimon
Revisada el dimecres dia 30 de desembre de 2009

INTRODUCCIÓ

Aquesta és una ruta molt coneguda i de gran bellesa ja que obtenim unes bones vistes durant pràcticament tot el camí. És indicada per iniciar-se en la mitja muntanya tenint en compte que es tracta d’un terreny molt exposat i que per tant és aconsellable evitar fer-la al pic de l’estiu.

La ruta s’inicia a Collformic, en un punt situat al quilòmetre 26.4 de la carretera de Seva a Palautordera (la BV-5301). La zona és fàcilment identificable ja que hi ha un bar-restaurant del mateix nom (telf. 93 884 10 89) i una petita zona d’aparcament. Si venim de Seva hem de passar per El Brull, una petita població amb una bonica església. En aquest cas tindrem el Pla de la Calma a la nostra dreta (direcció oest) i el camí de pujada al Matagalls a l’esquerra (en direcció nordest).

Cim del Matagalls
Cim del Matagalls

A Collformic van morir a mans dels carlins l’any 1874 un centenar de persones i una creu (que veurem només iniciar el recorregut) ho indica amb aquesta inscripció: “Preguem germans per les victimes inhumanament sacrificades per una partida carlista en aqueix terme de Collformich los dies 10 i 11 de Janer del any 1874″.

L’altre punt amb història del recorregut és el Santuari de Sant Segimon (actualment en reconstrucció) i l’ermita de Sant Miquel dels Barretons. Ambdues situades en un dels vèrtex nord-oest del nostre recorregut triangular i amb magnífiques vistes. Tal i com podem llegir a Montseny Rural la tradició ens diu que el destronat rei de Borgonya Sant Segimon va fer penitència en aquesta zona i això va donar nom més tard al santuari. El santuari està documentat l’any 1290 tot i que l’actual és dels s.XVII-XVIII. La capella de Sant Miquel dels Barretons va ser aixecada per Miquel de Sant Segimon (també Borgonyà) a mitjans del s.XVI i és construïda en un petit promontori rocallós situat al damunt del santuari i amb vistes espectaculars.

Barcelona des del Matagalls
Un fort vent pot tenir inconvenients però un “tele” adient, ens permet fotografiar llunyanes terres…
Vista dels baixells esperant l’entrada a port i l’inconfusible perfil de Barcelona
presa camí del Coll Saprunera

El camí de pujada s’inicia en una petita senda (el GR5.2) que ens deixa al cim del Matagalls. Tot seguit el recorregut transcorre pels prats que recobreixen l’ample carena fins el santuari. Aquest tram del camí no està indicat (només veiem alguns petits i molt dispersos senyals) però, una vegada enfilada la carena correcta, no tè pèrdua. Al Matagalls tenim 3 carenes orientades pràcticament a l’oest (una quarta prove de Coll Pregon en direcció sud-est) i pocs punts de referència per tant cal tenir cura de seguir la carena correcta per anar a Sant Segimon. Aquestes tres carenes esmentades estan orientades cap el sud-oest (per on hem pujat), l’oest i el nord-oest. Cal seguir la que segueix la direcció oest. En arribar al Turó de Sant Miquel (des d’on tenim una bona vista del santuari i de la capella) uns senyals circulars de color verd ens indiquen el camí de baixada fins la pista (el trafic rodat està prohibit) que ens durà de nou al GR5.2 i cap a Collformic.

No podem deixar de destacar els voltants del torrent dels Rentadors (en el punt indicat al mapa com “tanca”). Es tracta d’una zona fresca i a l’ombra on podem aturar-nos a refrescar-nos en el rierol (no sabem si es tracta d’un rierol estacional). Paga la pena aturar-s’hi.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 31 de maig de 2009

Revisada per darrera vegada el: 30 de desembre de 2009

Integrants: Maria del Mar, Paula, Quim i Justí (darrera revisió feta per Montse, Paula, Ramon i Justí)

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim de Collformic (carretera Seva a Palautordera km 26.4) seguint els senyals del GR5-2 Obrir mapa


El Brull
El Brull
Osona
Osona
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Les dades d’altitud estan corregides amb el model d’elevacions del terreny (DEM) de Catalunya de pas de malla de 30 x 30 metres

Pujada acumulada: 805 m

Alçada mínima-màxima: 1144-1694 m

Distància aproximada: 11,40 km

Temps aproximat sense parades : 3h 50m

Ruta circular: Si

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Collformic - Matagalls - Sant Segimon

Ampliar el plànol de la ruta Collformic - Matagalls - Sant Segimon


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Collformic 0h 00m 0,00 km 1144 m
1 Pla de la Barraca 0h 35m 1,40 km 1368 m
2 Collet de l’Estanyol 1h 05m 2,60 km 1522 m
3 Coll de Llops 1h 15m 3,10 km 1564 m
4 Cim Matagalls 1h 30m 3,70 km 1694 m
5 Coll de la Font 1h 50m 4,70 km 1555 m
6 Coll Saprunera 2h 15m 6,10 km 1390 m
7 Turó de Sant Miquel 2h 25m 6,70 km 1336 m
8 Sant Miquel dels Barretons 2h 30m 7,00 km 1292 m
9 Coll de les Tres Creus 2h 40m 7,30 km 1213 m
10 Font de Sant Miquel dels Sants 2h 50m 7,90 km 1267 m
11 Tanca 3h 10m 9,10 km 1291 m
12 Enllaç GR5-2 3h 40m 10,90 km 1279 m
13 Collformic 3h 50m 11,40 km 1144 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

La sortida la fem des de Collformic, on podem deixar el cotxe a un petit aparcament que hi ha a prop del restaurant del mateix nom. Per tal d’arribar-hi només cal seguir la carretera de Seva a Palautordera (BV-5301) fins el quilòmetre 26.4. Situant-nos al costat de la carretera on hi ha el restaurant, només cal que la creuem per tal d’accedir al GR5.2 (indicat com tots els camins de gran recorregut amb senyals blancs i vermells). Un plafó situat al peu del camí ens indica els camins que podem seguir pel Parc Natural del Montseny.

Pla de la Barraca
Pla de la Barraca

El camí està en aquests primers metres empedrat i comencem pujant. Aquest inici de caminada representa probablement la pujada més forta de tot el recorregut. Només iniciar la marxa trobem la creu metàl·lica en record dels liberals morts a mans dels carlins el 1874 (vegeu la introducció). Ens endinsem ràpidament per una zona de roures (no en va estem pujant per l’anomenada carena dels roures) però aquests s’acaben en pocs minuts i passem a una zona de matolls. La ginesta és ben florida en aquesta època de l’any i l’entorn (malgrat que és una ruta força massificada) fa realment goig. No tornarem a trobar petites clapes d’arbres fins el coll de la Font (ja passat el cim del Matagalls) i als voltants del torrent dels rentadors (en el punt indicat al mapa com “tanca”) . Tot seguint el camí creuem una pista de terra que és el camí pel que tornarem de Sant Segimon.

El GR5.2 per aquesta zona no passa de ser una senda, però està perfectament indicada i estem acompanyats per força gent que puja al Matagalls per tant el camí no ofereix cap mena de dificultat d’orientació (a més caminem per una zona totalment oberta). Durant la pujada passem per sonta d’una línia elèctrica i a la nostra esquerra i per damunt podem veure un turó (el turó d’en Bessa) coronat per una petita cabana de pedra. El camí (sempre sense deixar de pujar) gira suaument cap a la dreta (en direcció est) fins arribar al Pla de les Barraca on la pujada es suavitza. Deixem el turó del mateix nom a la nostra esquerra i enfilem tot seguint el camí cap el Turó Gros. El camí puja fent ziga-zagues tot guanyant vistes sobre la plana de Vic fins el Collet de l’Estanyol on tornem a caminar per terreny planer.

Camí a Sant Segimon
Tornant la vista enrere camí de Sant Segimon

Des d’aquest punt ja veiem la creu del Matagalls. Només cal fer la pujada que passa pel Coll de Llops i arribar al Cim del Matagalls. Al cim, com era d’esperr, hi ha força gent i malauradament hi ha una mica de calitja que ens impedeix una visibilitat com cal. Tot i això la vista és molt bona. Mirant al nord i als peus del Matagalls destaca Viladrau i més enllà tota la zona de les Guilleries. El cim, com ja hem esmentat, és molt exposat i per tant si fa vent o el sol pica no ens hi podrem estar gaire estona…

Sant Segimon i capella de Sant Miquel
Santuari de Sant Segimon i capella de
Sant Miquel dels Barretons des del
turó de Sant Miquel

El camí de tornada el fem dirigint-nos cap a Sant Segimon. Per tant hem de seguir el camí que segueix en direcció oest (mirant cap a Viladrau hem d’anar a l’esquerra). Veurem que des d’aquí parteixen 3 carenes (sud-oest, oest i nord-oest). La que esta més al sud és la carena per la que hem vingut, caldrà doncs seguir la carena central. Ara deixem el GR i el camí (tot i ser força evident els primers metres) deixa de ser un camí per endinsar-se pels prats que entapissen la carena. Fins arribar a Sant Segimon pràcticament no hi ha senyals de pintura però una vegada enfilada la carena no hi ha possibilitat de pèrdua. Ens podem guiar per una fageda que veurem a uns 1000 m del cim del Matagalls. Es tracta d’una fageda situada al Coll de la Font i si fa una mica de vent pot resultar prou refrescant a la primavera.

La baixada és molt suau i el camí es fa sense dificultats, per tant podem admirar el paisatge durant una bona estona. Passat el Coll de la Font la carena gira en direcció nord-oest. Trobem poca gent fent aquest camí de pujada…

Arribem al Coll Saprunera que podem reconèixer per tenir al seu davant un turó (el de Sant Segimon) i perque un camí parteix d’aquest coll en direcció sud-oest. Aquest camí va a parar a la pista que va de Sant Segimon a Collformic però no és el camí que hem de seguir (ens perdriem unes excel·lents vistes de la capella de Sant Miquel dels Barretons). Nosaltres pugem al turó i descendim per l’altre costat seguint carena avall. El següent turó ja és l’últim. Es tracta del Turó de Sant Miquel i si ens enfilem obtindrem una bona vista de la capella. Ara podem baixar fins a la capella, només cal que deixem el turó a la nostra dreta. Passat el turó trobarem un rètol indicatiu i la capella de Sant Miquel dels Barretons on podem accedir sense dificultat. Des de la capella tenim una vista completa de la planta del Santuari de Sant Segimon i podem contemplar les obres de restauració que s’hi estan fent.

Creu del coll de les Tres Creus
Creu al coll de les Tres Creus

Uns senyals circulars verds ens indiquen el camí que cal seguir per arribar a la pista. Es tracta d’un camí amb un pronunciat pendent, però ha estat arranjat i no presenta cap dificultat. En arribar a la pista forestal veiem a la nostra dreta el Coll de les tres creus, identificable per la curiosa creu que hi ha. Ara ja només ens cal seguir la pista en direcció sud-est. No cal amoïnar-se si ens equivoquem de direcció al seguir la pista; no anirem gaire lluny ja que en passar el coll de les tres creus la pista finalitza al Santuari de Sant Segimon que està situat a uns 100 metres de la creu.

Després de caminar uns minuts trobem a peu de pista la Font de Sant Miquel dels Sants que en el moment de fer la ruta brollava abundantment. Passada la font veiem un camí que ens ve per l’esquerra i que s’uneix a la pista just en un fort revolt a la dreta. Aquest és el camí que prové del Coll Saprunera (serveix de drecera si no volem passar per Sant Segimon). Just en aquest revolt ens endinsem per una fageda que ens dona una mica de frescor. Sortim de la fageda i ens trobem amb una tanca que barra el pas als vehicles. En aquesta zona hi ha un petit prat i una fageda al voltant del torrent dels Rentadors que fa que el lloc sigui molt agradable i ideal per fer una parada. Fèlia, la gossa de la Maria del Mar i d’en Quim decideix que el lloc és prou bo per jeure i parem una estona. Nosaltres però, no som els únics ja que hi ha altra gent descansant a la zona.

Sense aturar-nos gaire estona enfilem ja la part final del recorregut. Després d’un revolt la pista ja va de baixada i enllacem amb el GR5.2 en el punt on hi havíem passat feia unes hores. Ara ja només ens cal descendir per la carena dels Roures i finalitzar la ruta a Collformic.

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

17 comentaris a “Collformic - Matagalls - Sant Segimon”

 1. Josep i Mònica ha escrit:

  Som una parella de Girona que per celebrar el meu 50er aniversari varem triar aquesta ruta.
  Es una ruta molt bonica i molt variable amb la meteorologia i la vegetació. Només tenim que comentar que no varem trobar Sant Segimon, ni la parella que venia tot darrera nostra. Crec que falta alguna mena d’explicació més exacte i que entre tots puguem marcar-ho sobre el camí, amb fites o marques.
  Va ser un aniversari molt especial gracies a la teva proposta de ruta.
  Anem seguin totes las que fas, però et recomanaríem algunes per el baix Empordà, la Selva i el Gironès.
  Endavant i enhorabona es molt bona web, la recomanem a molta gent.

  Josep i Mònica

 2. Justino ha escrit:

  Felicitats!

  M’alegro que us agradin les rutes.
  :)

  Efectivament el camí des del cim del Matagalls fins a San Segimon no està marcat… Una vegada enfilada la carena correcta (i no es va una mica amb ull costa d’enfilar) només cal seguir-la fins el final per arribar a Sant Segimon… Pot ser és molt més senzill si es fa el recorregut en sentit contrari ja que en aquest cas s’arriba a Sant Segimon seguint una pista…
  :(

  Gracies per visitar la web

 3. Guillem ha escrit:

  Bé, primer de tot gràcies per fer possible una gran web on s’entén tot fàcil, i és molt bona per a navegar, algunes webs son autèntics laberints. Gràcies!

  Un amic i jo mateix varem fer aquest itinerari amb èxit, tot i que en alguns moments, després del Matagalls van sorgir dubtes sobre per on continuar. Per sort algú ha ‘indicat’ el camí bo amb unes pedres molt oportunes. La ruta ens va agradar, un xic àrid en algu moment, però satisfets! Ara, estem per anar a la zona de Núria, o potser Les Agudes i Turó de l’home. Amb un nivell molt normalet tirant a discret, alguna suggerència? Bé, felicitats per aquesta gran web, salut!!

 4. Justino ha escrit:

  M’alegro que us hagi fet servei…
  :)

  Si algun tram de la ruta us sembla àrid, llavors la zona de Nuria us semblarà un desert…
  De totes formes ara encara trobareu força neu i cal anar ben preparat (fisicament i pel tema del material ja que segons per on es vagi calen grampons o raquetes, bon abric etc…). Podeu veure l’estat de Nuria (a nivell de santuari a la webcam de http://www.valldenuria.cat

  Si voleu fer alguna cosa pel Montseny la ruta que comenteu de les Agudes està molt be. No es cansada i només cal grimpar a la zona dels Castellets. Suposo que ara ja no tindrà neu (si no s’hauria de desestimar la ruta ja que haurieu de grimpar per trams amb gel). També al Montseny està be i no representa cap problema la de Sant Cebrià de la Mora però no és per zones tan obertes…

  Una web on trobareu mes rutes pel Montseny ben explicades i amb fotografies es a “Fer Muntanya” http://www.fermuntanya.blogspot.com/

 5. natàlia ha escrit:

  som una gent de montagut que ens agrada caminar i molt sovint visitem aquesta pàgina, moltes gràcies per explicar i compartir amb nosaltres totes aquestes rutes!!!

  ahir vam fer aquesta del matagalls i ens va agradar molt!

 6. Benjamí ha escrit:

  Vam fer aquesta ruta tota la familia amb dues nenes petites el dia 28 de Juny 2010. La ruta es impresionant, molt maca.
  La pujada fins el Matagalls es forta, pero xinoxano es pot fer sense problemes.
  Una vegada a dalt, tenen raò que el camí a seguir no es evident, peró amb el GPS no hi dubte.
  Et felicito Justino per que, sense cap mena de dubte, aquesta es la millor pàgina de senderisme que he trobat.
  La informació ben clasificada i detallada, així com les imatges, les fotos i els arxius GPS. Més d’una pàgina oficial tindria que aprendre de vosaltres. Moltes gràcies per compartir tota aquesta vostra experiencia.

 7. Joan ha escrit:

  Hola.
  A part de felicitar-vos per la feina que feu amb aquesta web, que amb diferencia es la millor, volia confirmar el que diuen en Josep i la Monica, respecte a que per anar del cim del Matagalls fins Segimon, no esta gens clar, i un cop sobre el terreny, es molt confuns, pero tambe he de dir que hem fet la ruta aquets divendres ( 20/08/10 ) i la veritat es que si es va acompanyat d’un bon mapa i una mica de orientacio, al final es troba sense cap problema.
  Res mes, nomes tornar a felicitar-vos per la vostra tasca.
  Heu de pensar, que de segur que gracies a vosaltres, hi ha molta gent que s’atreveix a agafar la motxilla i gaudir dels nostres paisatjes tan maravellosos que tenim.

  Joan ( Girona )

 8. Enric ha escrit:

  Bon dia.

  Ahir vàrem fer aquesta ruta gràcies a vosaltres. El Matagalls i la carena nordoest tenen uns 30-40 cm de neu, i hem trigat una hora més (4h30″) amb parada per menjar. La ruta ben descrita, tot i que en algún tros del recorregut hem trobat a faltar pilones de pedres senyalitzant (n’he fet una pels qui vinguin darrera). El més imponent, quan estàs arribant a Sant Miquel dels Barretons, i et penses que la carena s’acaba de sobte en un tallat impressionant!!! (el camí de baixada està orientat al sud!).

  Moltes gràcies per tota l’informació.

  Susana i Enric

 9. Sergio ha escrit:

  Hicimos la ruta este sábado y gracias a estas explicaciones nos fue perfecto, ademas no tiene perdida y es una ruta muy bonita y variada!

  Solo añadiría que nada más pasar la tanca hay un paraje perfecto para comer, descansar y echar una siesta pues desde allí después solo nos queda 40 min de bajada por pista hasta Collformic.

  Muchas gracias ;)

 10. Anna ha escrit:

  Aquest matí hem fet la ruta! De fet estem apunt d’arribar a Girona, perquè ens hem parat a Seva a fer una cerveseta!
  En llegir els comentaris, hem utilitzat les noves tecnologies, per fer la baixada, des del cim; és a dir, ens hem baixat el track de Google earth amb el mòbil i … no ens hem perdut!

  Molt xula! A més, al cim del Matagalls ens ha nevat!!!

  Felicitats, de nou, per aquesta web!!!!!!
  La seguim i intentem comentar totes les rutes que fem!

  Anna

 11. Carles ha escrit:

  Bones!

  Ahir vàrem fer aquesta ruta i ens va agradar molt! Amb el track no te pèrdua i us volíem felicitar per la vostre pàgina, tot un luxe!

  Carles i Sílvia
  PD: El codi de seguretat costa una mica de posar…

 12. Erme ha escrit:

  Bones!!!

  Vàrem fer aquesta ruta el meu fill de 15 i jo, i seguim el track no te perdua, vàrem gaudir d’un dia molt especial, gràcies a vosaltres

  Moltes gràcies

 13. Maite Fontanet ha escrit:

  Hola !!!,
  Avui hem fet aquesta ruta i ens va agradar molt!. Amb la descripció, un mapa i el track no te pèrdua i us volíem felicitar per la vostre página.
  Moltes gràcies i a disfrutar de la muntanya.
  Maite

 14. Anna ha escrit:

  Bona tarda,
  Avui el meu marit i jo hem fet aquesta ruta i ens ha encantat! Sobretot el segon tram, a partir del cim, ja que es respiraba molta tranquil.litat. Al principi d’aquest segon tram ens hem liat una mica, però gràcies al recorregut del google earth hem tornat a trobar la ruta.
  Hem tardat exactament 3h 50′ en fer-la, ni expressament!

  Gràcies a gent com vosaltres que feu aquestes pàgines web! En probarem una altra!

  Anna i Alex

 15. Neus ha escrit:

  Hola! Avui hem fet aquesta ruta i ens ha encantat! No ens hem perdut gens gràcies a les indicacions que dones i al trak de la ruta. Moltes gràcies!

  Xavi i Neus

 16. Angel ha escrit:

  Bona tarda,

  Ahir vam fer aquesta ruta. És molt recomanable per les vistes i l’entorn. Es força fàcil de seguir, ja que nosaltres la vam fer només amb les indicacions que es donen. En l’únic moment de dubte es que al baixar del Matagalls cap a l’església tal com ja es diu no hi ha gaires indicacions, però quedant al sud la fageda i a l’esquerra Sant Segimon és fàcil. Moltes gràcies!!

  Àngel i Anna

 17. Jaume ha escrit:

  Hola,

  Gràcies per la ressenya, excel·lent com totes les de senderisme.tk

  Amb uns companys estrangers vam fer la ruta aquest dissabte (20 maig 2017), i ens va agradar molt. Després vam dinar al restaurant el Castell del Brull, també molt recomanable.

  Per cert, el tram entre Matagalls i Sant Segimon està ara marcat amb les fites del PR-C 205 (Viladrau a Matagalls), així que ja no té pèrdua…

  Fins la propera :-)

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11210825 pàgines servides
171 consultes. 0.910 segons.
Ara tenim 4 visitants en línia
i 3 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.