Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Rupit - Salt de Sallent

Zona: Guilleries - Collsacabra >> Ruta: Rupit - Salt de Sallent
Feta el diumenge dia 19 d'octubre de 2008

INTRODUCCIÓ

Rupit és un poble on hi ha molt més que veure a part del pont penjant i els seus carrers empedrats. El voltants de Rupit ens poden fer gaudir d’un bon matí (o d’una bona tarda). Aquesta ruta l’hem fet amb aquest propòsit: fer una bona passejada abans d’anar a dinar. Es tracta d’una ruta per la que no cal tenir cap nivell en això de caminar. Només cal estar segurs de que podem caminar durant un parell d’hores ja que el desnivell acumulat és molt petit i la ruta transcorre per bons camins. Si que caldrà dur unes botes en condicions (això sempre és necessari) ja que podem trobar-nos amb trams molt humits i una mica relliscosos.


Panoràmica de Rupit des de Santa Magdalena. Al centre veiem la seva església,
a l’esquerra la rampa on comencem i finalitzem la nostra ruta i a la dreta la roca
que sustentava el castell que va donar origen al poble.
[passeu el ratolí per la fotografia]

Originàriament (als voltants de l’any 1000) a l’emplaçament actual de Rupit només hi havia un castell (situat al turó que presideix el poble). Al voltant d’aquest castell va néixer Rupit. L’església de Rupit es creu que es va erigir entre els segles XIII i XIV.

També hi ha una dues esglésies més a Pruit (la de Sant Llorenç Dosmunts i la de Sant Andreu). Pruit és un annexat de Rupit compost per masies disseminades i ja és esmentat l’any 955. Molt a prop del nucli de Rupit hi ha l’església de Santa Magdalena del s.XVII. Està situada en un cim roquer molt a prop del poble i també la visitarem en aquesta excursió.

Pel que fa a l’entorn natural dels voltants de Rupit, és especialment conegut el Salt de Sallent. Es tracta d’un salt d’aigua d’uns 80 metres. Aquí les aigües de la riera de Rupit es precipiten pel cingle donant un espectacle digne de veure si la riera porta prou aigua. Un altre al·licient natural de la ruta és el passejar pel costat de la cinglera i admirar el gran panorama que ens ofereix.

Per altra banda tenim dos punts de la ruta (a més del poble de Rupit) que tenen un interès històric. El primer es tracta de l’església romànica de Sant Joan de Fàbregues del s.XI. Va ser modificada després dels terratrèmols del 1427 (que van destruir gran part de les edificacions de poblacions de les actuals Osona, la Selva i Ripollès) i reconstruïda darrerament el 1976. Ara fa les funcions de casa de colònies. El segon punt que cal esmentar son les tombes pisciformes i petroglifs que hi ha a la zona dels Bassis a prop del mirador. Sobre el petròglif que representa una serp (visible al mirador dels Bassis) no he trobat referències en lloc i per tant no estic segur ni tant sols de si és realment un petròglif antic. Pel que fa a les tombes no les hem vist (tot i estar indicades) degut a que probablement estaven cobertes (fulles, terra…) o be a que no hem buscat prou be o en el lloc indicat (un altre dia serà). Tot i això, existeix literatura sobre aquestes tombes i es creu que poden ser dels segles VIII-IX o pot ser anteriors. En tot cas gaire be amb seguretat anteriors a l’establiment del poder comtal (i amb ell l’eclesiàstic) i posteriors a l’invasió musulmana (vegeu AUSA · X · 102-104 (1982) p. 353-360 de Jaume Bolòs i Masclans o el llibre Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya de Manuel Riu i Jordi Bolòs i Masclans). Molt a prop de la nostre ruta (tot i que al fons de la cinglera, ja en els salts que segueixen al Salt de Sallent) hi ha també una altra tomba antropomorfa (la de la Donada Mitjans) sobre la que hi ha un estudi recent fet per Toni Donada Madiroles (AUSA · XXII · 158 (2006) p. 515-549)

En definitiva una sortida molt amena, senzilla i carregada de racons on aturar-se.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 19 d’octubre de 2008

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Comencem la ruta al carrer que hi ha entre la plaça major i l’església de Rupit Obrir mapa


Osona
Osona
Rupit i Pruit
Rupit i Pruit
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 270 m

Alçada mínima-màxima: 738-938 m

Distància aproximada: 6,60 km

Temps aproximat sense parades : 1h 50m

Ruta circular: Si

Dificultat: 1 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Rupit - Salt de Sallent

Ampliar el plànol de la ruta Rupit - Salt de Sallent


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Església 0h 00m 0,00 km 840 m
1 Saltants del Rodor 0h 10m 0,70 km 810 m
2 Font de la Pomareda 0h 15m 0,80 km 770 m
3 Saltant de Sabaters 0h 15m 0,80 km 765 m
4 Salt de Sallent 0h 25m 1,60 km 739 m
5 Mirador el Roquer 0h 40m 2,50 km 785 m
6 Rètol 0h 45m 2,80 km 802 m
7 Sant Joan de Fàbregues 0h 53m 3,30 km 827 m
8 Corriol a l’esquerra 1h 00m 3,80 km 829 m
9 Mirador dels Bassis 1h 15m 4,40 km 935 m
10 Cruïlla 1h 17m 4,60 km 938 m
11 Pista cimentada 1h 30m 5,30 km 870 m
12 Santa Magdalena 1h 40m 6,00 km 851 m
13 Pont 1h 45m 6,40 km 817 m
14 Església 1h 50m 6,60 km 840 m

Perfil de desnivell

Degut a la mala recepció inicial el perfil fins arribar al salt de Sallent és aproximat

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Font de la Pomareda
Font de la Pomareda

En arribar a Rupit podem deixar el cotxe a l’ampli aparcament que hi ha a l’entrada del poble. El tamany d’aquest aparcament ja ens dona una idea de la quantitat de visites que rep el poble sobre tot a l’estiu. Sortint de l’aparcament trobarem un rètol que ens indica que per anar al salt de Sallent cal que seguim la carretera passant per davant de la fleca que hi ha al costat de l’aparcament. Podem fer això o be seguir a la dreta tot just sortint de l’aparcament, aquest camí ens portarà a prop de l’església passant pel pont penjant que creua la riera de Rupit. Si decidim seguir el camí indicat pel rètol anirem per la carretera i un centenar de metres més enllà un segon rètol ens indica que hem de seguir una rampa que puja a la nostra esquerra. El millor és no seguir aquest segon rètol i seguir per la carretera que es converteix en un moment en un carrer del poble i ens deixa just al costat de l’església barroca de Sant Miquel. Una vintena de metres més avall hi ha la plaça major i just on comença veurem un carreró amb uns esglaons que baixen a la nostra esquerra. El lloc on comença el nostre camí no té pèrdua ja que un rètol a l’inici del carrer ens indica el camí a seguir (senyals grocs).

Comencem a baixar pel carreró i en una desena de metres ens trobem amb un altre rètol que ens indica que hem de girar a l’esquerra i passar per sota d’una casa fent-nos sortir ja fora del poble. El camí s’allunya de l’església i s’endinsa al bosc on descendim per unes escales, travessem un rierol (afluent de la riera de Rupit) i tornem a pujar pel corriol esglaonat. El camí (ja dins el bosc) segueix ara pel marge esquerra de la riera de Rupit, riera que no travessarem fins arribar al Salt de Sallent. El camí aquí passa entre avellaners. Es tracta d’un camí humit degut a les pluges caigudes els darrers dies. Només cal que seguim el corriol principal sense fer cas als petits corriols que es desvien cap a la riera (a la nostra dreta).

Saltants de Sabaters
Saltants de Sabaters

En pocs minuts sentim la remor de l’aigua quan ja estem a prop dels Saltants del Rodor. De fet nosaltres només hem vist el primer (amb poca aigua) ja que la resta no son fàcilment visibles des del camí degut a la vegetació. Tot i la poca aigua la remor de la riera es fa cada vegada més sorollosa el que indica que realment hi ha saltants d’aigua molt a prop del camí. En arribar a aquests saltants el camí baixa (aquí es on unes botes ens aniran molt be ja que degut a la humitat el terra rellisca una mica) i en cinc minuts sortim a l’inici d’una petita pista on veiem la font de la Pomareda que raja un bon doll d’aigua. Des del costat de la font podem baixar a veure el Saltant de Sabaters que es troba al costat mateix. En el moment de fer la ruta el camí cap el saltant estava força enfangat i amb no gaire aigua (presentava una mica de escuma).

Retornem al camí principal i seguim el nostre descendint. Ràpidament divisem l’Agullola de Rupit (una agulla sortint de la cinglera més enllà del salt de sallent) i en 10 minuts arribem al Salt de Sallent. En arribar al Salt de Sallent sortim del bosc (on veiem pintat a una pedra que Rupit està a 30 minuts de camí) i ens trobem just a sobre de la cinglera del Collsacabra. El salt té una caiguda d’uns 80 metres i quan porta força aigua és espectacular. Nosaltres no el trobem gaire sobrat d’aigua…

En sortir a la cinglera ens trobem amb la pista que enllaça amb el Far, si la seguim uns metres a l’esquerra arribarem a un mirador. Nosaltres hem de girar a la dreta, travessant la riera de Rupit, i resseguir el cingle en direcció a l’Agullola (tot i això e camí no passa a prop d’aquesta). Un rètol ens indica la direcció a seguir per tal d’arribar a Sant Joan de Fàbregues.

Caminant per la pista gaudim de bones vistes cap a les Guilleries i la zona de la Mare de Déu del Far. En el punt on la pista fa un gir a la dreta veurem un petit prat a l’esquerra, si el travessem tindrem bones vistes del Salt de Sallent i de part dels salts que segueixen. Aquest punt és indicat al nostre mapa com a Mirador el Roquer (el Roquer és una antiga masia propera actualment en ruïnes).

Salt de Sallent
Picat del Salt de Sallent (amb molt poca aigua)
Sant Joan de Fàbregues
Sant Joan de Fàbregues

Retornem a la pista i molt a prop enllacem amb el GR2-2 (una pista cimentada en aquest tram) on trobem un rètol indicador. A l’esquerra podríem arribar fins el pantà de Sau i a Vilanova de Sau mentre que a la dreta trobem indicats Rupit i Pruit i Sant Joan de Fàbregues. El nostre camí, naturalment, és seguir el trencant de la dreta.

Només caldrà caminar uns metres per trobar el trencant a Sant Joan de Fàbregues. Val la pena desviar-nos del camí per anar a veure aquesta església del s.XI (modificada a principis del s.XV i restaurada a la dècada dels 70 del s.XX). Actualment la rectoria és casa de colònies.

Tornem a camí principal i passat el Cobert del Roquer (un tancat situat al costat de la pista) veurem el rètol que indica el “sender dels Bassis i la Palomera” que ens convida a deixar la pista cimentada i pujar per un corriol a l’esquerra. Si seguim la pista cimentada arribarem a Rupit però ens perdrem les magnífiques vistes del mirador i la possibilitat de veure dues tombes pisciformes a més de l’encant de passejar pel bosc… A partir d’aquí i fins tornar a la pista cimentada que ara deixem seguirem els senyals vermells i algun groc.

Vista
Vista des del Mirador dels Bassis
Tombes antropomorfes
Tombes antropomorfes. Fotografies cedides per en Joan López Quintana
Petròglif
Petròglif representant una serp al Mirador dels Bassis

El camí puja decididament entre alzines i passa pel costat d’una cabana de bruc. Durant la pujada passem per una zona de grans roques on un rètol indica “tombes antropomorfes” poc abans d’arribar al Mirador dels Bassis. Nosaltres però, no hem aconseguit veure les tombes excavades a la pedra. Cal dir que els rètols que trobem aquí (fets de fusta) sembla que estiguin fets en sentit contrari a l’habitual (la punta de la fletxa del rètol apunta en la direcció contrària a la correcta). El Mirador dels Bassis és una talaia perfecte per tenir una vista perfecte de la cinglera que arriba fins a la Mare de Deu del Far, de la zona de l’Agullola i de tota la vall que arriba fins a Sant Martí Sacalm. Cal dir que a una gran roca situada al sud del mirador hi ha un petròglif (gravat o dibuix sobre una pedra ) representant una serp. No he trobat cap mena de referència a la web sobre aquest petròglif i per tant no puc dir si és fet des d’antic o si és actual.

Després de gaudir uns moments de l’entorn seguim el camí, ara força planer, fins arribar a una cruïlla. Si seguim recte arribarem al Pla de la Palomera (el rètol aquí apunta també en direcció contrària) i si girem a la nostra dreta anem a Rupit. Així doncs, seguim el camí de baixada cap a Rupit. El camí passa per una zona d’avellaners i en pocs minuts ja entreveiem a través de la vegetació el poble de Rupit.

El camí surt del bosc i enllaça amb la pista cimentada que hem deixat fa una estona. Ara ja estem molt a prop de Rupit. Deixem una casa a la nostra dreta (els Solans) i l’església de Santa Magdalena ens apareix a la nostra dreta situada en un prat. Per tal d’arribar-hi hem de deixar la pista i seguir pel trencant que ens hi porta de forma evident. L’església del s.XVII està situada en un lloc amb una vista privilegiada sobre Rupit.

Per tal de finalitzar el nostre recorregut al mateix punt on hem començat (a l’església de Rupit) només cal que baixem per les escales que trobem davant Santa Magdalena i que baixen cap a la riera i que seguim el camí. Després de travessar un bonic pont de pedra (situat a la dreta del camí del que sorprèn que tot i ser molt curt tingui un apartader) enfilem la rampa empedrada per la que hem baixat al principi de la ruta i finalitzem a la plaça major, just al costat de l’església

Santa Margarida
Ermita de Santa Margarida i detall del camí de retorn a Rupit
Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

23 comentaris a “Rupit - Salt de Sallent”

 1. WILK ha escrit:

  Teniu una web espectacular!
  Gràcies per compartir les vostres experiències i fer aquesta web tan maca!

  Wilk

 2. Justino ha escrit:

  Gràcies :)

 3. Núria ha escrit:

  Us felicito per la web!!!
  Quina passada!!!
  Moltes gràcies:-)

 4. carme ha escrit:

  Demà volem anar-hi i ho teniu molt ben explicat. Moltes gràcies.

 5. lucia ha escrit:

  Felicitats per les explicacions i el detall.

 6. Sergio ha escrit:

  Moltes gràcies per les explicacions.

  Vam passar un dia fantàstic.

 7. Montserrat Gustems ha escrit:

  Hola
  La setmana passada vaig fer aquesta ruta seguint les vostres indicacions i malgrat que sóc força dolenta per orientar-me em vaig sentir guiada en tot moment, semblava que us portava al costat explicant-me cadascuna de les passes que anava donant, Va estar genial!, seguiu així!!
  Sese

 8. Anna ha escrit:

  Molt bona la pàgina. Estic preparant un munt de sortides de la vostra mà.
  Petonàs i gràcies.
  Anna

 9. Marta ha escrit:

  Hola!!!
  que ben explicat està….moltes gràcies!!!
  però una cosa…
  nosaltres anem amb nens petits des de 2 a 4 anys,i només farem un trosset…. és adecuat per anar-hi amb petits,sabeu si podem anar-hi amb cotxets de roda de grossa tot terreny??o millor portar els nens a peu i amb motxil.la???

  si algú ens pot contestar ens farieu un gran favor

  MERCI MARTA…. ;)

 10. Justino ha escrit:

  Hola,

  Gracies:)

  Respecte a anar amb cotxet: Hi ha trams que son corriols estrets i per on
  tindreu problemes amb un cotxet. No crec que hi hagi problemes per fer un tram
  amb nens petits però crec que els cotxets son massa amples per alguns trams…

  Salutacions

 11. Miquel ha escrit:

  Avui hem anat a fet aquesta ruta, amb el que ha plogut el salt està preciós, i els prats i el bosc! Per passar el riu ens hagut de descalçar, i els nens s’ho han passat pipa!, l’aigua estava glaçada. Les tombes estan situades en un lloc molt curiós i el mirador es espectacular. Moltes gràcies per tota l’informació que podem consultar al teu blog.

 12. Alba ha escrit:

  Aquest pont de la constitució, hem fet la ruta la meva parella i jo. Maquissima, la recomanem a tothom i com ja han dit altres usuaris està molt ben explicada. La ruta és molt senzilla només es dificulta al pujar al mirador de bassis, però hi ha una variant.

  Vam trobar les tombes antropomorfes, al menys una en què hi havia un Sant Crist dibuixat.

  Felicitats, per la web és la tercera ruta que fem i quina millor.

 13. Lluís ha escrit:

  Tinc un establiment hoteler a Rupit i aquest cap de setmana han vingut uns clients a dinar i e vist que portaven un planell imprès de l’excursió que proposeu, us felicito es molt entenedor i l’explicació es perfecte, la qüestió es que mel varen deixar per fer una copia i així pogué fer servir per explicar els meus clients quan em demanen l’excursió del salt de sallent, la Web boníssima, salut, Lluís Manel Dorca.

 14. Justino ha escrit:

  M’alegro que us sembli útil
  :)
  Al final de la descripció hi ha 3 icones amb una impressora. El primer imprimeix només el text, el segon text+mapes i el tercer text+mapes+fotos. Ho podeu utilitzar per tenir l’explicació completa…

  Molt maca la vostra web de l’Hostal Estrella http://www.hostalestrella.com

 15. Carles ha escrit:

  Hola, la setmana passada vam fer aquesta ruta amb uns amics que no estan massa acostumats a caminar. La van trobar fàcil i molt maca.
  Tal i com diu la llengenda de la ruta és una excursió molt recomanable tan per families amb nens o per gent que no estigui massa acostumada a caminar.
  Enhorabona per la pàgina, ja que des de que la vaig trobar he fet algunes rutes i sempre m’ha estat de molta ajuda.
  Endavant i gràcies pels consells i les explicacions tan detallades.

 16. JUAN LOPEZ QUINTANA ha escrit:

  Aquesta excursió la vam fer el diumenge passati i, si no arriba a ser per les vostres indicacions, no haguesin vist ni la meitat.

  Moltes gràcies.

  Per cert, nosaltres si vam trobar les tombes antropomorfiques. Estan justament a la banda esquerra del cartell de fusta que les indica. Si voleu us podem enviar les fotos perque les podeu incorporar a aquesta secció.

 17. Justino ha escrit:

  Gracies per les fotos. Ja estan posades!
  :)

 18. Jordi ha escrit:

  Moltes gracies per les explicacions, em passat un dia fantastic,

 19. roger runner ha escrit:

  Realment una ruta fantàstica! Descobrir la terra al vostre costat és maravellós! Gràcies!!

 20. Albert ha escrit:

  Molt ben explicat. Felicitacions pel teu web de senderisme, afició compartida.

 21. Justino ha escrit:

  Cracies, m’alegro que et sigui util
  :)

 22. ferran ha escrit:

  Quant es triga a anar de Rupit al Salt de Sallent?,s,hi pot anar amb dos nens de 10 i 8 anys?. Gràcies

 23. Justino ha escrit:

  Hola,
  pel que veig vam trigar 25 minuts (es pot veure a la taula de temps) i recordo que era un cami facil. D’anada es de baixada (mireu el perfil de desnivell) i fent la tornada pel mateix cami hi ha una pujada de 100 metres. Crec que es perfectament assumible per nens d’aquesta edat…

  Salutacions!

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11174297 pàgines servides
171 consultes. 1.016 segons.
Ara tenim 4 visitants en línia
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
GERMANY (DE) SPAIN (ES) FRANCE (FR) UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.