Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Comapedrosa - Sanfonts

Zona: Andorra >> Ruta: Comapedrosa - Sanfonts
Feta el dimecres dia 20 d'agost de 2008

INTRODUCCIÓ

El Comapedrosa amb els seus 2939 metres és el cim més alt d’Andorra. Tot i això, aquesta ruta no presenta cap dificultat especial si no tenim problemes per carenar ja que durant el camí de tornada ho haurem de fer força estona. El gran aventatge es que gaudirem d’unes grans panoràmiques durant el trajecte de tornada. Durant l’ascensió passem d’un paisatge de bosc de pins a l’entorn agrest dels cims i crestes on l’aigua és present fins deixar el GR-11 a prop de l’Estany Negre.

Sant Miquel d'Engolasters
Sant Miquel d’Engolasters s.XII.
Cal destacar el seu desproporcionat campanar

Nosaltres hem dividit la ruta en dues jornades pel problema del desplaçament fins a Andorra, però si podeu començar a caminar a primera hora del matí i esteu avesats a grans pujades acumulades (1740 m) és una ruta que es pot fer en un sol dia. Com sempre no cal dir que no us confieu en excés del temps necessari que donem aquí per fer la ruta; es tracta d’un temps sense parades i el temps total de ben segur serà superior (en el nostre cas amb les parades incloses va superar les 9 hores).

La primera jornada la vam aprofitar per visitar l’esplèndid romànic del que gaudeix Andorra. Si entreu a Andorra per la Seu d’Urgell de camí a Arinsal podeu visitar, entre d’altres, Sant Serni de Nagol a Sant Julià de Lòria (s.XI), Santa Coloma a Andorra la Vella (s. IX-X) o Sant Martí d’Engolasters a Escaldes-Engordany a prop de l’estany del mateix nom (sXII). Si aneu amb temps aprofiteu per prendre la cerretera en direcció a Ordino i visitar Sant Martí de la Cortinada (s XII), com a curiositat uns 3 km més enllà trobarem l’església Sant Serni de Llorts on Jacint Verdaguer va fer la seva primera missa a Andorra. També podem apropar-nos fins a Pal a contemplar la magnífica església de Sant Climent de Pal dels s.XI-XII situada al costat del centre d’interpretació Andorra Romànica. Durant l’estiu a la majoria d’esglésies d’interès son obertes en horari de museu i la seva visita es gratuïta, també hi trobareu en moltes d’elles jovent contractat pel govern andorrà per atendre als visitants. Com podeu veure Andorra permet fer altres coses a més de comprar…

Pel que fa a l’allotjament vam fer nit al refugi de Comapedrosa però no el recomano en absolut degut al caràcter de la seva guarda Margaret Baró (si cometeu l’error d’anar a aquest refugi la reconeixereu pels seus cabells blancs) . Malgrat el refugi és net i la gent que hi treballa és molt amable, la seva guarda ha estat extremadament desagradable, malcarada i mal educada amb nosaltres (i pel que he descobert després no ha estat així només amb nosaltres). La llàstima és que la mala elecció d’un guarda per part del govern andorrà (propietari dels refugis) deixi tant malt gust de boca… El cert és que per ser l’únic refugi guardat d’Andorra a nosaltres no ens ha deixat una bona imatge. De totes formes, l’oferta d’allotjaments a Andorra es prou àmplia i si necessiteu fer nit a Andorra de ben segur que hi trobareu altres opcions. A més si sou amans del vivac la zona de la Coma Pedrosa passat el Collet de Coma Pedrosa presenta una àmplia zona magnífica per fer-ne. Com a últim apunt cal dir que si tot i això decidiu fer nit al refugi cal que sapigueu que no té dutxes (és un detall, pero moltes webs diuen que en té).

Descens del Comapedrosa
Descens del Comapedrosa. La pujada l’hem fet per la carena de la dreta. A la dreta veiem la malmesa tartera (no recomanada). El descens el fem per la Collada del Forat dels Malhiverns (a l’esquerra en la fotografia)

Tornant a la ruta haig de comentar que si decidiu fer només la pujada al Comapedrosa podeu fer la tornada passant per l’estany Negre i reprenent el camí pel que hem pujat. Des d’aquí vull recomanar que no descendiu per la tartera que porta del Cim del Comapedrosa fins l’estany Negre ja que es tracta d’una tartera molt malmesa. El pas de gent per aquesta tartera (que a més té un pendent molt fort) fa que es degradi ràpidament (la qualitat de la roca a la zona no és gaire bona) i per tant fareu be de descendir a l’estany negre seguint el camí que hem fet aquí fins la Collada del Forat dels Malhiverns i des d’aquest punt baixar tranquil·lament a l’estany Negre.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 20 d’agost de 2008

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Arinsal, parròquia de La Massana. Sortim de l’aparcament situat al final de la carretera que travessa Arinsal (just després del túnel) Obrir mapa

Informació addicional: Podeu obtenir informació addicional de part de la ruta a aquesta ressenya a Madteam


Andorra
Andorra
La Massana
La Massana
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Les dades d’altitud estan corregides amb el model d’elevacions del terreny (DEM) de Catalunya de pas de malla de 30 x 30 metres

Pujada acumulada: 1740 m

Alçada mínima-màxima: 1556-2937 m

Distància aproximada: 16,60 km

Temps aproximat sense parades : 6h 25m

Ruta circular: Si

Dificultat: 3 sobre 5

Dades addicionals: Pujada acumulada primera jornada: 725 m, segona jornada: 1015 m

Plànol recorregut de la ruta Comapedrosa - Sanfonts

Ampliar el plànol de la ruta Comapedrosa - Sanfonts


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES

Primera jornada

# Localització Temps Distància Alçada
0 Aparcament 0h 00m 0,00 km 1563 m
1 Corriol 0h 20m 1,20 km 1735 m
2 Primer pont 0h 30m 1,70 km 1786 m
3 Petit pla 1h 15m 3,10 km 2138 m
4 Collet de Comapedrosa 1h 25m 3,50 km 2237 m
5 Refugi de Comapedrosa 1h 30m 3,60 km 2265 m

Segona jornada

# Localització Temps Distància Alçada
5 Refugi de Comapedrosa 0h 00m 0,00 km 2265 m
6 Restes cabana pastor 0h 45m 2,00 km 2562 m
7 Estanys de Comapedrosa 0h 50m 2,20 km 2592 m
8 Deixem GR-11 0h 55m 2,30 km 2640 m
9 Cim Comapedrosa 1h 30m 3,40 km 2934 m
10 Collada del Forat dels Malhiverns 1h 45m 3,80 km 2826 m
11 Portella de Baiau (creuem GR-11) 1h 55m 4,10 km 2776 m
12 Punt geodèsic 2h 20m 5,20 km 2876 m
13 Pic de Sanfonts 2h 25m 5,40 km 2879 m
14 Port Vell (camí del refugi) 3h 20m 7,50 km 2577 m
15 Port Negre 3h 35m 8,30 km 2485 m
16 Bordes de Comallempla 4h 20m 11,00 km 1920 m
17 Aparcament 4h 55m 13,00 km 1563 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Primera jornada

El punt d’inici es troba on finalitza la carretera que porta a Arinsal. Caldrà doncs travessar aquesta població i passar per un petit túnel. Tot just passat aquest, girem a la dreta i deixem el cotxe. Al final de la carretera (just on la carretera es converteix en una pista) hi ha una petita zona d’aparcament. Ja des d’aquest punt podem veure el nostre destí final: el Comapedrosa. El nostre recorregut s’inicia en aquesta pista i només cal que seguim els senyals blancs i vermells del GR-11, també veurem senyals grocs que porten fins el cim del Comapedrosa. La pista comença ascendint, passant en 15 minuts per davant del diposit d’aigua de Grau Roig.

Coma Pedrosa
Vista de la Coma Pedrosa

En poca estona arribem a una corba a la dreta on un rètol que ens indica que si seguim per la pista ho farem pel camí del Pla de l’Estany. Aquí deixem la pista i seguim tot recte pel corriol camí de Coma Pedrosa. Es tracta d’un camí perfectament senyalitzat i sense problemes d’orientació. La ruta ara gira cap a l’oest tot endinsant-se pel congost que forma el riu de Comapedrosa. El camí segueix per una zona de pins tot resseguint el curs del riu fins travessar un primer pont de fusta que passa per sobre d’un dels rierols afluent del Comapedrosa. Uns 150 metres més endavant trobem un segon pont que ens permet travessar el riu Comapedrosa. A partir d’aquí el camí guanya força pendent i remunta el congost per un camí de ziga-zagues.

En sortir del bosc divisem un salt d’aigua que serà el nostre proper destí. Per tal d’arribar a la seva part alta el camí torna a pujar fent zetes i ens deixa en un petit pla ja molt a prop del collet de Comapedrosa on creuem el petit rierol que prové de l’estany de les Truites. Una darrera pujada ens porta fins a aquest collet des d’on s’estén davant nostre la Coma Pedrosa. A la dreta veurem el refugi cabana de Coma Pedrosa (lliure, tot i que cal tenir en compte que els pastors tenen prioritat d’ús). Un rètol ens indica que cal girar a l’esquerra per arribar al refugi guardat. Caldrà superar un desnivell d’uns 30 metres per arribar-hi.

Sortida del Sol a Coma Pedrosa
Els primers raigs de Sol il·luminen el Cim de Coma Pedrosa
Als seus peus s’estén la Coma Pedrosa

Segona jornada

Estanys de Comapedrosa
Estanys de Comapedrosa. Darrera seu
veiem la carena per la que tornarem

Sortim del refugi per tornar al Collet de Coma Pedrosa. El nostre camí és ben clar i només cal que seguim els senyals del GR i els senyals grocs. El camí passa a prop del refugi lliure i segueix el marge dret del riu de Comapedrosa on ens podem proveir d’aigua. Una mica més amunt trobem un parell de persones que estan desmuntant la seva tenda, de ben segur que han tingut una nit al Coma Perosa millor que la nostra.

A la nostra esquerra i al nostre davant podem veure la carena per la que tornarem. El camí en aquesta zona té un pendent suau fins arribar a la tartera del final de la coma. Aquí, el camí gira a la dreta (nordest) per tal d’evitar-la i puja amb força fent ziga-zagues. Creuem pel mig d’un ramat d’ovelles i passem pel costat d’unes restes d’una cabana de pastor. Aquí ja comencem a tenir una bona vista de la Coma Pedrosa.

En un moment apareixen davant nostre els Estanys de Comapedrosa punt on el camí queda més enclotat fins arribar a un cartell que ens indica que hem de deixar el GR per tal de pujar al Comapedrosa. Aquí ja veiem l’Estany Negre i tot i ser finals d’agost encara hi ha una mica de neu en el camí que va a aquest estany el que dona una idea de l’ombrívol que és aquest pas. El cartell ens indica que si seguim el GR anirem a l’estany Negre (cosa evident) i a la Portella de Baiau. Precisament durant la tornada passarem per aquesta portella, però ara hem de seguir les indicacions cap a l’Alt del Comapedrosa (o Comapedrosa) i per tant seguim els senyals grocs.

EstanyNegre
Estany Negre. Darrera seu (d’esquerra
a dreta) veiem la Portella de Baiau,
el Pic de Baiau i el Collet dels Malhiverns

El camí puja ara per la costeruda carena i guanyem vista sobre les muntanyes veïnes. Veiem alguns voltors i tot seguit la Pica d’Estats apareix al nord darrera la Portella de Baiau. Poc després gaudirem d’una bona vista d’Arinsal i albirem la zona on hem deixat el cotxe. Tot i que fer aquesta carena no té cap mena de dificultat tècnica, caldrà que en alguns punts ens ajudem de les mans però poc a poc ens apropem al cim… Passem l’avantcim i arribem al Cim del Comapedrosa. Malgrat que no teniem ningú davant nostre, durant la pujada per la carena ens ha adelantat un grup de gent i el cim ja comença a tenir “ovebooking”. La vista aquí (i com correspon al sostre d’Andorra) és de 360 graus i a més de la ja anomenada Pica d’Estats podem albirar l’Aneto.

La baixada no la farem per la tartera que s’inicia entre l’avantcim que hem trobat i el cim ja que com hem comentat està molt malmesa i no és recomanable pujar ni baixar per aquí (tant per la nostra seguretat com per la integritat de la mateixa tartera). Així doncs seguim la cresta en direcció nordoest per descendir cap la Collada del Forat dels Malhiverns. El descens per aquí implica moure’s per un terreny de rocs però, tot i que en algún moment ens cal l’ajuda de les mans, no presenta dificultat. Sempre intentant no baixar gaire per sota del nivell de la Portella de Baiau envoltem una zona de rocs als peus del Pic de Baiau fins creuar-nos amb el GR-11 uns metres abans d’arribar a aquesta portella. Des d’aquí obtenim una bona vista sobre els estanys de Baiau a uns 300 metres més avall en direcció nordest i de l’Estany Negre en direcció sud. A partir d’aquest punt i fins arribar al Port Vell hem de seguir els senyals vermells.

Pica d'Estats
La Pica d’Estats és ben visible en el darrer
tram d’ascensió al Comapedrosa

El camí avança per una zona pedregosa però de ferm acceptable que evita pujar fins a l’Agulla de Baiau envoltant-la per la seva cara sud i després s’enfila fins el punt geodèsic que trobem 200 m abans del veritable Pic de Sanfonts (coronat únicament per un pal metàl·lic). Després d’aquest Pic la carena gira en direcció sud. Passada l’Agulla de Baiau i abans d’arribar al punt geodèsic podem dir que ja hem començat a carenar, cosa que farem durant una llarga estona.

No podem parlar de punts veritablement delicats tot i que en algun moment ens hem d’ajudar de les mans. El que si que podem dir és que la vista durant tot el recorregut és admirable. A més el fet que la carena davalli poc a poc en direcció sudest fins el pic del Port Vell fa que arribem a tenir una visió completa de la Coma Pedrosa.

Després de gaudir de les bones vistes de la carena arribem al Port Vell on un rètol (encarat pels que venen en sentit contràri al nostre) ens indica que els punts grocs porten al pic de Sanfonts (nosaltres però només hem vist senyals vermells) i els senyals grocs i vermells del GRP porten al Refugi de Comapedrosa. De fet, és aquí on enllacem amb el GRP (indicat amb senyals grogues i vermelles). Si seguim el GRP girant a l’esquerra descendirem per l’Obaga de Comapedrosa i arribarem al refugi del mateix nom. Nosaltres no ens desviem i seguim pel GRP en direcció al Port Negre i deixant el Pic del Port Vell a l’esquerra.

En aquesta zona ja comencem a veure força gent (des del cim de Comapedrosa només ens hem creuat amb una persona que feia la carena en sentit invers) pel que veiem la majoria deuen pujar en cotxe o amb el telefèric (que a l’estiu també funciona) fins a les Bordes de Comallempla (tot i això el desnivell des de les Bordes de Comallempla fins al Port Vell supera els 600 metres). Ara el camí davalla amb molta constància fins al ja proper Port Negre on girem a l’esquerra baixant cap a les pistes d’esquí per una zona de terreny polsós negre (lignit?). Creuem una pista i baixem per un prat en direcció als remuntadors deixant a la nostra esquerra un parell d’emergències rocallosses. Uns quants cavalls estan a l’ombra sota els remuntadors o estirats a l’herba.Vista en direcció oest des del cim del Comapedrosa
[Passeu el punter del ratolí per la imatge]

La baixada es llarga però veiem que sembla que el bar que hi ha on finalitza el telefèric (a la zona de les Bordes de Comallempla) és obert i es veu una mica de moviment de gent (l’aparcament de les pistes és molt a prop). Nosaltres però girem per la pista de l’esquerra avans d’arribar al bar i seguim avall per anar fins l’aparcament. Ja només ens falta fer un parell de monòtons quilòmetres per una pista que baixa fent “esses” fins a Arinsal i que surt just a sobre del túnel que hi ha al costat de l’aparcament.

Coma Pedrosa
Vista general de la Coma Pedrosa. A l’esquerra veiem l’Alt de Coma Pedrosa (o Cim de Compadrosa)
Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

8 comentaris a “Comapedrosa - Sanfonts”

 1. marc ha escrit:

  Bones! Vam intentar el Coma Pedrosa el dia 3 de Setembre, però vam abortar a l’Estany negre pel vent que bufava a la cresta i pel cansament d’un membre de l’excursió; fantàstic reportatge (com el altres, que segueixo des de fa temps…). El pròxim cop que el provem utilitzarem les vostres indicacions,… Gràcies!

 2. Justino ha escrit:

  Gracies a tu per visitar la web…
  Per cert, impressionants les fotos dels teus àlbums
  :)

 3. Sergi ha escrit:

  Hola Justí.Volia preguntar-te si coneixes alguna web on surti la resenya del pic de Sarrera (andorra)? Has fet aquest cim? Saps si està senyalitzat?
  Ja de passada et pregunto alguna cosa més:
  - Has fet la Punta Alta? Saps on puc trobar la ruta detallada?

  Es una llàstima que tu no les tinguis, amb les teves rutes vaig super-tranquil, son garantia.

  Mercy i com sempre et dic, enhorabona!!!

 4. Justino ha escrit:

  Si t’he de dir la veritat per Andorra nomes he fet la que tinc ressenyada aqui…
  i de la Vall de Boi poca cosa (malauradament ens la solem “saltar” de pas a Benasque on si que mirem d’anar encara que sigui un cop l’any)
  :(

  He vist una ressenya aqui:
  http://www.komandokroketa.org/Punta-Alta/Punta-Alta.html
  pero nevat… No se si les fotos t’ajudaran..
  A http://www.madteam.net/ tambe hi ha alguna ressenya

  I aquesta…
  http://cimsdelspaisoscatalans.blogspot.com.es/2009/07/pic-de-la-serreta-2913-m.html

  Sento no poder ajudar-te millor
  :(

 5. Naui ha escrit:

  La setmana passada vam fer aquesta ruta tota d’una tirada. La veritat és que es fa molt dura si la vols fer d’una sola tirada i no estàs preparat físicament. Les indicacions totes perfectes.
  Felicitats pel portal company/a, i estaré a l’aguait de noves rutes que vagin afegint.
  Salut!

 6. Ignasi ha escrit:

  Dissabte passat (6 de Juliol de 2013) vam fer, la meva dona i jo, la ruta descrita. La vam fer en dos dies, fent nit al refugi de Comapedrosa (sense fer cas de les recomanacions, cosa que animo a fer, perquè un mal dia el té tothom, i tot i que potser la guarda té molts mals dies, amb nosaltres va estar amable i molt correcta, i no diguem ja els més que encantadors nois i noies que hi treballen). Vam disfrutar moltíssim de l’excursió. Només dir que la part final, però, ens va decebre del tot. Creiem que una bona opció és retornar al Refugi des del coll de Santfonts i refer el camí de baixada, moltíssim més agradable (moltíssim és quedar-se francament curt….!). A més, que en un cap de setmana de tanta calor, permet reposar aigua al refugi, cosa que acaba sent fonamental.
  Només aquests apunts. Felicitar-vos perquè gràcies a vosaltres vam fer aquest circuit per la cresta tant impressionant i que d’altra manera no haguéssim intentat, segurament.

 7. Xavi ha escrit:

  Bones! La ruta que descriviu és molt vertiginosa? En quins punts ho és mes?
  Som una colla que tenim una experiència mitjana en muntanya (hem fet Monte Perdido, Pica d’Estats i Periguero, com a grans hits) però alguns de nosaltres no ens molen massa els passos molt exposats.
  Salut i enhorabona per la riquíssima explicació!

  Xavi

 8. Justino ha escrit:

  Hola,
  No la recordo com especialment delicada en l’aspecte de vertigen. Tinc el record d’una baixada del cim molt similar a la del Puigpedros fins a la portella de Meranges, però res vertiginós… Pel que fa a la carena es tracta d’una carena ample i sense problemes de vertigen (segur que hageu fet per on hageu fet a l’Aneto teniu passos mes compromesos com la glacera o el coll de Coronas)…

  Si que és recomanable el que diu l’Ignasi en el comentari anterior al vostre. El camí a partir del Port Negre es “lleig”, sense dificultat però no és maco si es que no vas amb pressa…

  Sort!
  :)

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11297814 pàgines servides
171 consultes. 1.038 segons.
Ara tenim 5 visitants en línia
i 4 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
GERMANY (DE) SPAIN (ES) IRELAND (IE) RUSSIAN FEDERATION (RU) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.