Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Puigmal des del Collet de les Barraques

Zona: Núria - Ulldeter >> Ruta: Collet de les Barraques - Puigmal
Revisada el dimecres dia 2 d'agost de 2023

INTRODUCCIÓ

Aquesta sortida comença al Collet de les Barraques que està situat a una mica més de 8 km de Planoles. Per arribar-hi només cal seguir la carretera que, sortint de Planoles, es dirigeix cap a la zona de Can Fosses. Tot seguint aquesta carretera passarem pel costat del refugi forestal Corral Blanc i uns centenars de metres més enllà tenim el Collet de les Barraques.

Puigmal
Puigmal vist des de les inmediacions del Roc Blanc

Només arribar al punt de partida ja podrem distingir el Puigmal i veure gran part del trajecte. Tal i com ens indica en Salvador aquesta ruta te variants que ens poden donar força joc a l’hora de planejar-la. Cal dir que ha superat les nostres espectatives pel que fa a observar fauna ja que, a més d’un munt de marmotes (habituals també a Coma de Vaca i del Freser), hem pogut veure un ramat d’uns 15 muflons pasturant a prop de la zona més baixa del camí dels Ventolanesos…

La ruta és força variada i molt recomanable. Hem passat dels prats d’alta muntanya a la neu. Encara n’hi havia suficient com per trobar esquiadors baixant per la banda francesa del Puigmal i per fer que ens haguessim de calçar els grampons. Ja de tornada el riu de les Clotxes ens regala els sentits amb un bonic salt d’aigua (en realitat son tres) i una mica més endavant, com ja he dit, hem tingut la sort de poder contemplar un ramat de muflons.

Nota: En fer la revisió de la ruta i deixar el camí de Fontalba, hem seguit uns senyals grocs que no hi eren a la primera visita. NO RECOMANEM seguir aquests senyals ja que, tot i que ens porten als peus de la font de l’home mort, en poca estona es tornen perdedors i segueixen un fort pendent. Es millor seguir la ruta aquí descrita que es desvia a la dreta dels senyals grocs.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 3 de maig de 2008

Revisada per darrera vegada el: 2 d’agost de 2023

Integrants: Paula, Julian i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim del Collet de les Barraques situat a uns 8,5 km de Planoles anant per la pista que passa pel camping Can Fosses i el refugi forestal Corral Blanc Obrir mapa

Informació addicional: Ruta basada en la descripció de Salvador Oliva a les rutes dels lectors


El Ripollès
El Ripollès
Planoles
Planoles
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

També podeu descarregar el track que descendeix seguint els senyals grocs i que NO RECOMANO. Cliqueu aqui

Pujada acumulada: 1200 m

Alçada mínima-màxima: 1863-2913 m

Distància aproximada: 14,70 km

Temps aproximat sense parades : 5h 30m

Ruta circular: Si

Dificultat: 3 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Puigmal des del Collet de les Barraques

Ampliar el plànol de la ruta Puigmal des del Collet de les Barraques

Noteu que degut a la geometria del recorregut hem optat per rotar el planol 90° deixant el nord a l’esquerra i no amunt com sol ser habitual


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Collet de les Barraques 0h 00m 0,00 km 1900 m
1 Rètol 0h 10m 0,70 km 1938 m
2 Roc Blanc 0h 25m 1,60 km 2056 m
3 Barraca de la Baga de Feliu 1h 00m 3,60 km 2103 m
4 Carena 2h 15m 6,10 km 2651 m
5 Coll de les Clotxes 2h 20m 6,40 km 2631 m
6 Puigmal 3h 10m 8,00 km 2913 m
7 Deixem camí de Fontalba (millor no seguir senyals grocs) 3h 40m 9,20 km 2657 m
8 Salt d’aigua 4h 30m 11,30 km 2011 m
9 Antic GR-11 (corriol) 4h 45m 12,20 km 1863 m
10 Deu 5h 00m 13,00 km 1887 m
11 GR-11 (camí dels ventolanesos) 5h 20m 14,00 km 1898 m
12 Collet de les Barraques 5h 30m 14,70 km 1900 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Una vegada arribats a Planoles cal que girem a la dreta tot remuntant una carretera que es direigeix a les Fosses. El camí no té pèrdua ja que hem d’aturar-nos allà on finalitza la carretera (a una mica més de 8 km al anomenat Collet de les Barraques). Des d’aquí ja podem veure el Puigmal i gran part del recorregut que farem.

Roc Blanc
Roc Blanc. Una quarentena de metres més amunt tenim el pas a través del filat

Per iniciar el recoregut podem recular uns metres. Tot just una desena de metres abans de finalitzar la carretera veiem una pista que surt a la nostra esquerra i que té el pas barrat per una barrera. Podem seguir aquesta pista i caminar uns 10 minuts fins trobar un rètol que ens indica que cal que girem a la dreta. El rètol indica el camí al Puigmal i el Pas dels Lladres. El Pas dels Lladres també és conegut com el Coll de Queralbs i que està situat entre el Puig de Dòrria i la Tossa del Pas dels Lladre, nosaltres ens desviarem molt abans i per tant no hi arrivarem a aquest pas (és un camí alternatiu al nostre).

Riu de les Clotxes
El Puigmal i el riu de les Clotxes

Passat el rètol deixem uns grans blocs de pedra a la nostra dreta endinsant-nos entre pins i arribem a un filat (aquest filat passa pel Collet de les Barraques). Aquí veiem uns senyals verds i blancs tot just al seu costat. Girem a la nostra esquerra guanyant alçada i mantenint el filat a la nostra dreta mentre sentim un Picot picant la fusta entre els pins.

Pocs metres després sortim d’entre els pins a un prat des d’on tenim una bona vista del Puigmal. Darrera nostre podem contemplar la serra de Montgrony amb Nevà als seus peus. Continuem uns metres fins que dues grans fites sobre un petit promontori petri ens indiquen el Roc Blanc. Passades aquestes fites hi ha un pas que ens permet travessar la tanca deixant la carena i els senyals verds i blancs. Si seguissim carena amunt aniriem al Puig de Dòrria (aquesta és una ruta alternativa per pujar al Puigmal, però amb una major pujada acumulada).

Una vegada que hem creuat el filat caminem intentant no perdre alçada, en uns minuts veiem (100 metres per sota nostre) la Barraca de la Vaquerissa i el camí (seguint la falda de la muntanya) gira suaument a la dreta (NNO). És en aquest moment quan veiem en la totalitat del seu recorregut el riu de les Clotxes per on baixarem en el camí de tornada. En arribar a la Barraca de la Baga de Feliu (una cabana de pastor en bon estat de conservació) tenim una visió general del camí a recòrrer…

Barraca de la Baga de Feliu
Barraca de la Baga de Feliu. El nostre camí gira cap a la dreta
sense perdre alçada i buscant l’inici del petit torrent de la dreta.

És a partir d’aquest punt on comença la pujada fins a la carena que ens durà fins el cim del Puigmal. No ens hem de deixar confondre pels senyals blancs que veurem passada la barraca, aquests senyals semblen portar al Pas dels Lladres i per tant no els hem de seguir. Nosaltres haurem de caminar sense perdre alçada i resseguint el senyal d’un torrent proper per travessar-lo a prop del seu inici en direccio NNE. Algunes marmotes xisclen en veure’ns i observem con deixen les seves petjades a la neu abans de camuflar-se perfectament amb el color marronós de l’entorn.

El camí és feixuc però sense complicacions i això ens permet abstreure’ns en els nostres pensaments mentre anem posant un peu davant de l’altre. Buscant sempre el trajecte de mínim pendent 45 minuts després de deixar la barraca assolim la carena que porta fins el Puigmal. Des d’aquí veiem ja la serralada del Cadí, el Puigpedrós, el Carlit…

Clot de la Pastera
Camí de pujada passat el Coll de les Clotxes. Al centre i al fons
es perfila la serralada del Cadí.

Cim Puigmal
Cim del Puigmal.

El vessant nord de la carena està encara força carregar de neu el que ja ens fa veure que necessitarem el grampons tard o d’hora… Poc després de passar el Coll de les Clotxes ens creuem amb els dos primers esquiadors (encara ens creuarem amb tre o quatre més abans d’arribar al cim) que, després de pujar al Puigmal, es disposen a baixar fins a les ja tancades pistes d’Err-Puigmal amb la velocitat que donen els esquís…

El camí es desvia lleugerament a l’esquerra de la carena i ara si que necessitem calçar-nos els grampons per poder fer front al pendent que ens porta cap el cim del Puigmal. En el cim no hi queda gens de neu i com sempre és força visitat. Amb sorpresa veiem que hi ha una nova creu amb els símbols de Núria (la campana i l’olla) instal·lada el 2007.

Després de descansar una mica i contemplar el paisatge prenem el camí de tornada que iniciem pel camí de Fontalba. Aquest és el camí utilitzat per molta gent per pujar al Puigmal (podeu consultar la ruta Fontalba - Puigmal - Núria) i no ens costarà trobar-lo. Hi ha 4 camins bàsics d’arribada al Puigmal: el que hem seguit fins ara (per l’oest) , el que prové del Puigmal de Llo (pel nord), el que ve de Núria (pel nordest) i el que ve de Fontalba (pel sudest).

Salt d'aigua
Salt al riu de les Clotxes.

Seguint el camí de Fontalba trobem en pocs minuts una forta baixada. En finalitzar aquesta baixada el camí es força planer i tomba a l’esquerrra (a l’est) uns 800 metres abans del Coll de Fontalba. Just abans de tombar a l’est nosaltres girerm a la dreta i deixem el camí de Fontalba. No hi ha camí marcat, però el que hem de fer està molt clar, hem de baixar cap el riu de les Clotxes en direcció sudoest. Veureu uns senyals grocs que baixen en direcció sud, en poca estona es tornen perdedores i, tot i que arriben a la font de l’home mort ho fan per una llarga i molt costaruda baixada, no les recomanem. Pel qamí que indiquem aquí la baixada no comporta cap dificultat tot i fer-se inicialment per un terreny d’esquistos. Una vegada que arribem al riu (amb força aigua quan vam fer la ruta) només cal seguir el seu curs fins arribar als salts d’aigua finals. Aquesta és una excel·lent zona per tombar-se a l’herba, fer un mos i relaxar-se escoltant el brogit de l’aigua.

En aquest punt el riu de les Clotxes s’uneix a una riera i el camí gira a l’esquerra. Pel davant de la riera passa el camí amb senyals blanques que només cal seguir. Des d’quí veiem (uns 100m per damunt ostre) la Barraca de la Baga de Feliu que està a l’altre costat de riera. Seguim doncs el camí sense travessar la riera quan veiem un ramat d’uns 15 muflons. Amb els prismàtics podem veure’ls amb tot luxe de detalls…

Puigmal
El Puigmal vist a prop de la intersecció amb el Camí dels Ventolanesos

Hem d’estar atents a l’inici del bosc al marge dret de la riera ja que en aquest punt veurem un corriol que puja i s’endinsa al bosc: és l’antic GR-11. Aquest corriol està marcat al mapa de l’Alpina com GR-11 però actualment els senyals del GR-11 estan esborrades en aquest punt i pel que sembla el GR-11 passa ara uns 400m mes avall (camí dels Ventolanesos). Nosaltres decidim passar pel corriol i gaudir del bosc d’avets que creuarem sense problemes seguint els antics senyals del GR (ara eliminats amb pintura grisa).

Després de passar pel costat d’una Deu d’aigua i gaudir una estona de caminar pel bosc sortim a un prat des d’on tenim una excel.lent vista del Puigmal i un grup de gent està collint xicoines. Una mica més enllà veiem un rètol que ens indica el camí dels Ventolanesos i es aquí on ens unim al GR-11 per, en 10 minuts de camí per pista, arribar al Collet de les Barraques.

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

3 comentaris a “Puigmal des del Collet de les Barraques”

 1. Miquel Artés ha escrit:

  Hola, en primer lloc felicitats per les vostres ressenyes estan molt ben parides i documentades.
  Pel que fa a aquesta la vaig triar per que fos el bateig en l\’alta muntanya del meu gendre (un barceloní de 33 anys que mai n\’havia fet) i fins i tot, en llegir la ressenya, s’hi va apuntar la meva dona (ella sempre diu que \”és de camp base\”)per que semblava que tot seria bufar i fer ampolles.
  La sortida la vam fer el 25-07 d\’enguany, i vam seguir fil per randa la ruta, vam coincidir amb una parella jove que el feia seguint els tracks de gps. L\’ascensióla vam fer al nostre aire fins al cim del Puigmal gaudint de les panoràmiques i iniciant el descens pel camí de fontalba fins al cim del Borrut on ens vam desviar per baixar pel dret cap al riu de les clotxes (aqui va començar el patiment) la baixada no s\’acabava mai (sense camí evident i les cames patint de valent) cada vegada que preguntava a la meva dona o al meu gendre que com estàven i em responien \”bé\” em feia mal la consciència.
  En arribar al riu de les clotxes el vam seguir fin a les cascades i, en veure que el cami de la pujada era tot just a l\’altra riba davant nostre, vam decidir tirar pel dret per acabar l\’excursió com més aviat millor.
  En resum, sortida del collet de les Barraques a les 8:30h. i tornada a les 18:00h. aprox. (sense dinar) amb parades. Al acabar ens vam retrovar amb la parella que el matí feien la mateixa ruta amb GPS (feia 3/4 d\’hora que havie arribat) i vam coincidir tots plegats en que la baixada havia estat dura i no s\’adeia amb la descripció que en feu de la mateixa a la ressenya.Malgrat això, vam disfrutar.
  Per la meva part, quan hagi de tornar a pujar el Puigmal, ho seguiré fen t per la clàssica Fontalba-Puigmal-Núria-Fontalba.
  Gràcies.

  Miquel.

 2. Justino ha escrit:

  Hola,

  Gracies per les felicitacions…

  Pel que fa al tema de la dificultat… Es una ruta de 1200m de pujada acumulada. En ser circular, aixo implica que tambe teniu 1200 m de baixada… No s’haurien de fer rutes amb aquests desnivells amb gent no acostumada a fer-los. A més quan es porta a algú no acostumat a caminar o no acostumat a caminar per aquests tipus de terreny el que cal fer es portar-lo a una ruta que nosaltres ja haguem fet personalment…

  Aquesta ruta esta classificada amb un 3 sobre 5 (3 sobre 5:Ruta pensada per a gent acostumada a caminar tal i com dic a http://www.senderisme.tk/index.php/es-fiable-la-dificultat-de-les-rutes/). Tal i com dic a la pagina sobre les dificultats, cal tenir seny i mirar les pujades acumulades i les distancies i no nomes la qualitat del terreny pel que transcorre la sortida…

  Per gent no acostumada a caminar grans desnivells i que es vulgui iniciar en l’alta muntanya jo recomano per exemple Costabona des de la collada Fonda http://www.senderisme.tk/index.php/category/nuria-ulldeter/costabona-des-de-la-collada-fonda/

 3. Frncesc ha escrit:

  He fet aquesta ruta fa uns dies, i m’ha semblat fantàstica. La pujada cap a la carena se’m va fer una mica “durilla”, ja que que un sol de justícia. Però és qüestió d’afars-ho amb calma i anar pujant poc a poc. En camvi, la pujada al Puigmal la vaig fe molt bé. El millo trobo que és la baixada cap el torrent de les Clotxes. També te l’has d’agafar amb calma i anar fent. El tros final, caminant a prop dels saltants d’aigüa és fabulós. Només una cosa: Ara el camí de l’antic GR11 està força abandonat, amb arbres caiguts ple mig, marques que no es veuen, i molta brutícia, perdedor tot ell. Aconsello baixar uns centenars de metres fins a la mateixa palanca de l’Home Mort, travesar-la i fer aquest tros final pel nou GR11, un camí que també passa pel mig del bosc, falquejant i amb una mica de pujada fins arribar al Coll de les Barraques. Excel·lent ruta… Gràcies per penjar-la.

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11297809 pàgines servides
171 consultes. 0.807 segons.
Ara tenim 7 visitants en línia
i 6 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
GERMANY (DE) SPAIN (ES) IRELAND (IE) RUSSIAN FEDERATION (RU) UNITED STATES OF AMERICA (US) SOUTH AFRICA (ZA)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.