Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Puigsacalm des de la collada de Bracons

Zona: Bellmunt - Puigsacalm >> Ruta: Puigsacalm des de Bracons
Feta el dissabte dia 29 de març de 2008

INTRODUCCIÓ

Aquesta és una ruta molt coneguda i és també la pujada més “amable” al Puigsacalm. No comporta cap dificultat i pot ser feta en familia ja que la considerable alçada a la que comencem la ruta (1137 metres) fa que el desnivell a vèncer sigui molt petit (uns 400 metres en 4 km de recorregut). Per aquesta raó també sol ser una ruta força freqüentada.

Arbres entre la broma
Arbres sortint de la broma durant la tornada a prop de la font Tornadissa

Cal destacar la gran fageda per la que transcorre gran part del camí i la bellesa de l’entorn de la font Tornadissa. Les vistes en direcció a Vidrà i al Santuari de Bellmunt de les que podem gaudir des dels rasos de Menter i les panoràmiques que ens regala el Puigsacalm son els grans alicients d’aquesta ruta.

A mida que anàvem pujant el Sol cada vegada era més escàs i en arribar al cim la broma ho envaïa tot i només s’escoltaven els sorolls de les obres de construcció del tunel de Bracons. Malgrat tot és una bonica ruta que podem fer amb tranquilitat un dia en que no ens trobem especialment motivats per fer grans esforços.

També es pot intentar fer un recorregut circular tornant pel Puig de les Civaderes i el Tossal Gros (camí de color negre al mapa) des d’on de bon segur que hem de tenir unes espectaculars vistes, però degut a la boira que es va aixecar durant el nostre camí de tornada decidirem tornar pel mateix camí per on haviem pujat.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 29 de març de 2008

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim del Coll de Bracons a la carretera de Joanetes a Sant Pere de Torelló Obrir mapa


La Garrotxa
La Garrotxa
La Vall d'en Bas
La Vall d’en Bas
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 400 m

Alçada mínima-màxima: 1137-1507 m

Distància aproximada: 8,00 km

Temps aproximat sense parades : 2h 25m

Ruta circular: No

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Puigsacalm des de la collada de Bracons

Ampliar el plànol de la ruta Puigsacalm des de la collada de Bracons


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Coll de Bracons 0h 00m 0,00 km 1137 m
1 Faig gros 0h 20m 1,20 km 1220 m
2 Collada de Sant Bartomeu 0h 25m 1,30 km 1245 m
3 Rètol 0h 40m 2,30 km 1281 m
4 Font Tornadissa 0h 45m 2,50 km 1283 m
5 Rasos de Menter 0h 55m 3,00 km 1394 m
6 Porta 1h 00m 3,30 km 1418 m
7 Collet de Clivillers 1h 05m 3,60 km 1437 m
8 Rètol 1h 10m 3,90 km 1462 m
9 Cim Puigsacalm 1h 15m 4,00 km 1507 m
10 Coll de Bracons 2h 25m 8,00 km 1137 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Faig gros
El camí transcorre gaire be tot per fagedes.
Faig de 4 troncs

Sortim amb el cotxe des de Joanetes en direcció a Sant Pere de Torelló per la carretera vella (deixeu-me anomenar-la així ja que d’aquí poc temps el túnel de Bracons estarà finalitzat i la carretera actual passarà a ser la “carretera vella”). A uns 7 km de Joanetes trobem el Coll de Bracons fàcilment identificable, a més dels cotxes que hi trobarem aparcats al costat de la carretera i pel rètol indicatiu del coll, per ser el punt on passem de la comarca de la Garrotxa a la d’Osona. Podem deixar el cotxe al costat del coll ja que hi ha prou espai al marge de la carretera.

Al Coll de Bracons i a la nostra dreta si anem en direcció a Sant Pere de Torelló trobem, al costat de la carretera, uns senyals grocs i blaus i vermells que ens indiquen que hem de grimpar pel terreny rocós que frega la carretera. Es tracta simplement de pujar per un parell de metres de zona rocosa i pot ser el terme “grimpar” sigui excessiu… En pujar la roca veiem un rètol que ens indica el camí per anar a la Font Tornadissa i al Puigsacalm. El camí però, és evident en ser un corriol molt fressat que puja lleugerament tot endinsant-se per una fageda, fageda que ja no deixarem fins arribar al cim.

Curiosa disposició
Erotisme o canivalisme entre fagàcies?
Quan portem poc menys de 20 minuts caminant veiem el Tossell Gros en front nostre, el camí el deixa a la dreta i en pocs minuts ens trobem amb dos grans faigs. Un amb 4 troncs i l’altre amb 3. El camí gira en aquest punt a la dreta i guanya alçada ràpidament. En arribar al cap d’amunt de la pujada (la Collada de Sant Bartomeu) trobem un camí que gira a la nostra esquerra. Unes aspes grogues pintades a un arbre ens indiquen clarament que no és aquest el camí que hem de seguir. El que hem de fer es seguir els senyals grocs i blaus i vermells i travessar el petit cordill que fa de tanca. En travessar la collada el camí gira a la dreta i s’endinsa per una zona ja molt més humida.

El camí segueix sense sense guanyar alçada. Poc després veiem (entre les nues branques dels faigs) l’ermita de Sant Bartomeu de Covildasses. Seguim tranquilament pel corriol sense cap dificultat fins arribar a un punt on el camí puja fent ziga-zagues. En arribar a dalt el corriol davalla lleuerament i podem veure, entre els arbres, Vidrà a la nostra esquerra. També destaca ja el Coll Menter.

El camí arriba a una bifurcació on un rètol ens indica dos possibles camins. El de l’esquerra (que davalla llugerament) ens portaria a Vidrà passant per la ja esmentada ermita de Sant Bartomeu de Covildasses, el de la dreta ens porta en menys de 5 minuts a la Font Tornadissa. Aquest és un bon lloc on aturar-nos una estona. El paratge que envolta la font ens permet gaudir de tota la bellesa de la fageda.

Font Tornadissa
Font Tornadissa

A la tornada però trobem tot el terra ple de peles de taronja… Tant difícil es deixar-ho tot tal i com ho hem trobat? Podria fer tot un discurs sobre el perquè no hem de llençar les peles de taronja, festucs i altres materials “naturals” però basicament es redueixen a dos: Primer, hem de deixar-ho tot tal i com ho hem trobat per que el que camina 3 minuts enrera nostre també pugui gudir-ne (imaginem que cada excursionista que s’aturés a un lloc bonic deixés al terra les cloves de 30 pistatxos) i segon, llençar les nostres deixalles amb el pretext de que ja se les menjaran els animalets del bosc o que ja es degradaran amb el temps demostra no estar gaire concienciat de l’imacte que podem inflingir al nostre entorn deixant coses que de forma natural mai haurien arribat a aquell punt.

Rètol dels Rasos de Menter
Rètol dels Rasos de Menter

El camí segueix pel prat que s’extèn darrera la font i comencem a veure senyals blancs i verds que ens acompanyaran fins a tocar el cim. El pendent del prat és potser el més fort de tota aquesta ruta, però qualsevol el farà sense dificultats. En arribar a la part superior del prat podem girar a l’esquerra per tenir vistes sobre el Coll de Menter, però el nostre objectiu són els rasos de Menter. Sabrem quan hi hem arribat pel filat que els ressegeixen. Aquesta és una zona on els punts de referència es perden en cas de boira, tant és així que durant la tornada (quan la boira ja havia crescut força) ens vam desviar més de 100 metres del camí i vam tenir que tornar enrera per retrobar-lo i baixar a la Font Tornadissa pel camí correcte…

En arribar al filat que delimita els rasos de Menter hem de seguir cap a la dreta. Tot i que la broma cada vegada és més present veiem com guanyem vistes sobre el Santuari de Bellmunt i la població de Vidrà (situats ara a la nostra dreta). El camí guanya alçada de forma suau fins arribar a una porta de fusta que ens permet creuar el filat. En travessar-lo arribem en 5 minuts al Collet de Clivillers on un rètol ens indica el camí dels Burros a la dreta, hem de pendre el camí de l’esquerra (que també ens porta al Puig dels Llops)

Cim del Puigsacalm
Cim del Puigsacalm,
avui envoltat de boira

El camí continua un altre cop per una fageda. Passem pel costat d’un pessebre cobert per les arrels d’un arbre caigut i arribem al darrer rètol indicatiu (uns metres més enllà hi ha un botiquí). El camí de la dreta ens porta directament al cim que ja tenim a tocar. Només cal fer la darrera pujada per tal d’arribar-hi. Desafortunadament avui la boira ens priva de les vistes de les que habitualment ens deixa gaudir el Puigsacalm. La tornada la fem pel mateix camí ja que com ja hem comentat la boira ha anat creixent ràpidament i desistim de fer la tornada pel Tossell Gros…

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

7 comentaris a “Puigsacalm des de la collada de Bracons”

 1. marc ha escrit:

  Hola un altre cop! Ahir vam fer aquesta ruta per ascendir al Puigsacalm i com que tant el dia com la visibilitat eren magnífiques, vam realitzar la baixada per el Puig de Civaderes i el Tossal Gros; el camí des de la porta és prou evident (si bé cal vigilar, ja que es desbuixa sovint)i va resseguint la carena, vorejant el Puig de Civaderes i el Tossal Gros; no obstant, un cop arribem a l’extrem de la carena cal realitzar una desgrimpada considerable en direcció al Coll de Bracons, que ens porta fins al Tosal Petit i d’aquest punt fins a tornar a enllaçar amb el camí de pujada, just en un punt on hi ha una fita de pedres apilonades; el temps de baixada des del cim és aproximadament d’una hora per aquesta via, molt recomanable tot i la desgrimpada.

  Gràcies per les indicacions i l’acurada descripció de l’itinerari!

  m

 2. Imma ha escrit:

  Molt ben explicat,
  diumenge fem una sortida didàctica amb nens petits amb l’objectiu d’interpretar un mapa.

  El vostre és el millor que hem trobat i l’explicació estupenda.

  Merces!!

  imma

 3. Muntanyers ha escrit:

  Ahir vam fer aquesta excursió i va ser fantàstic i útil tot el detall de la mateixa.

  Gràcies per tot!!!

 4. Mª Jose Garcia ha escrit:

  El 15 d’agost vem fer la pujada al Puigsacalm amb els nens (8,7 i 3 anys). Van disfrutar molt de fer “un cim molt alt”. Tot el camí per dins de la fageda és`preciós i no es van cansar gens, el petit anava en motxila portat pel seu pare i a estones caminava.
  Ara els portarem al Matagalls.
  Moltes felicitats per la web que facilita molt les rutes.

 5. Maite__ ha escrit:

  Ahir vam fer aquesta sortida i les vostres indicacions ens van ajudar moltíssim. Gràcies per la feina ben feta!

 6. Dario ha escrit:

  Hem anat aquest cap de setmana i gràcies a les vostres indicacions he arribat perfecte! Molt aconsellable aquesta ruta, durant el camí es pot gaudir de les vistes i de l’entorn. Moltes gràcies!

 7. Dario ha escrit:

  Hem anat aquest cap de setmana i gràcies a les vostres indicacions he arribat perfecte! Molt aconsellable aquesta ruta, durant el camí es pot gaudir de les vistes i de l’entorn. Moltes gràcies!

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11259953 pàgines servides
171 consultes. 1.501 segons.
Ara tenim 2 visitants en línia
i 3 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
FRANCE (FR) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
RUSSIAN FEDERATION (RU) UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.