Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Sant Francesc el Carbonell - Vallclara

Zona: Guilleries - Collsacabra >> Ruta: Sant Francesc - Vallclara
Feta el dissabte dia 30 de juny de 2007

INTRODUCCIÓ

Per fer aquesta ruta podem apropar-nos fins l’ermita de Sant Francesc Carbonell en cotxe. L’ermita està situada molt a prop del Coll de Querós. Hem d’anar fins el km 18 de la carretera que uneix Osor amb Sant Hilari Sacalm. No és gaire dicícil localitzar el punt on cal desviar-se: anant en direcció a Sant Hilari hem de pendre la primera pista (després del rètol del km.18) que surt a la nostra dreta. Tot seguit hem de seguir amb cotxe fins l’ermita de Sant Francesc Carbonell. També podem fer aquest tram a peu. Tant si el fem en cotxe com a peu us pot ser d’ajuda la ruta Coll de Querós-Sant Benet on podeu trobar detallat el camí des de la carretera d’Osor a Sant Hilari fins l’ermita de Sant Francesc.

Sant Francesc Carbonell
Sant Francesc Carbonell

La ruta no presenta cap dificultat ja que caminem per pistes forestals i algun corriol molt evident. Tot i això, la gran quantitat de pistes forestals que hi ha a la zona fa que sigui imprescindible planificar la sortida amb cura i dur un mapa actualitzat (difícil de trobar per aquesta zona) si volem evitar equivocar-nos. Nosaltres hem utilitzat els mapes de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i les explicacions del llibre Les Guilleries, l’esplendor d’una natura primitiva. Xavier Junquera i Segarra. Publicacions de l’Abadia de Montserrat 2006 ISBN: 84-8415-817-9. Cal advertir que algunes de les pistes per les que passem no estan indicades a aquests mapes.

La ruta ens permet visitar Sant Francesc Carbonell (antiga capella del mas Carbonell) s’esmenta ja al s. XVII com a capella pública i dedicada a sant Francesc d’Assís. Santa Maria de Vallclara d’origen romànic del s.XII (1166). El coll de Querós envoltat de boscos de pins havia estat un important lloc de pas situat en una zona a la que està lligada la història del conegut bandoler Serrallonga i el Castell d’en Fogueres una talaia natural des de la que podem gaudir de boniques vistes. També passarem per Vallclara on encara es poden veure les restes del que va ser un projecte residencial de fa uns anys (l’unica part habitada del nostre recorregut)

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 30 de juny de 2007

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Partim de Sant Francesc, cal que ens desviem al km 18 de la carretera Gi-542 (Anglès - Osor - Sant Hilari) Obrir mapa

Informació addicional: Les Guilleries, l’esplendor d’una natura primitiva. Xavier Junquera i Segarra. Publicacions de l’Abadia de Montserrat 2006 ISBN: 84-8415-817-9


La Selva
La Selva
Sant Hilari Sacalm
Sant Hilari Sacalm
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 425 m

Alçada mínima-màxima: 820-1118 m

Distància aproximada: 10,10 km

Temps aproximat sense parades : 2h 30m

Ruta circular: Parcialment

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Sant Francesc el Carbonell - Vallclara

Ampliar el plànol de la ruta Sant Francesc el Carbonell - Vallclara

A la part inferior dreta hi ha un esbós del Coll de Querós. En vermell els camins que seguim (la drecera la seguim a la tornada) i en negre altres camins. Al Coll de Querós hi arriben 4 camins i una drecera amagada


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Sant Francesc Carbonell 0h 00m 0,00 km 820 m
1 Coll de Querós 0h 10m 0,80 km 880 m
2 Sortida Corriol 0h 30m 2,00 km 940 m
3 Bifurcació 2 0h 50m 3,30 km 1050 m
4 Coll Font Samallera 1h 00m 3,90 km 1110 m
5 Vallclara 1h 20m 5,50 km 1065 m
6 Santa Maria de Vallclara 1h 25m 5,90 km 1023 m
7 Corriol al Castell d’en Fogueres 1h 35m 6,40 km 991 m
8 Castell d’en Fogueres 1h 40m 6,80 km 966 m
9 Bifurcació 3 2h 00m 8,00 km 943 m
10 Entrada Corriol 2h 05m 8,20 km 956 m
11 Sortida Corriol 2h 10m 8,70 km 940 m
12 Drecera 2h 20m 9,30 km 875 m
13 Sant Francesc Carbonell 2h 30m 10,10 km 820 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Poc després de deixar la carretera enllacem amb el GR178-2 que ens porta fins el Coll de Querós tot passant per Sant Francesc Carbonell. Deixem el cotxe una mica més enllà de l’ermita en un entrant de la pista. Aquesta havia estat la capella del Mas Cabonell (actualment enderrocat) esmentada des del segle XVII com a capella pública i dedicada a sant Francesc d’Assís, és un edifici de nau rectangular, amb teulada de doble vessant i campanar d’espadanya d’un ull d’arc de mig punt (font Els pobles de la Selva: Osor).

Bosc
Bosc de pins passat el
Coll de la Font Samallera

Seguim camí amunt i uns metres més enllà trobem que la pista presenta un trencant a la dreta. Aquest trencant és el camí que va a la Coma, una antiga casa de la que practicament ja no en queda res i que és visible més amunt a la nostra dreta (vegeu la ruta de l’alzina de la Coma per a més informació). Nosaltres hem de seguir recte ja que hem de passar passar pel Coll de Querós.

Seguint les marques vermelles i blanques del GR, el bosc passa a a ser un bosc de pins de gran altura i arribem al Coll de Querós. Pas de gran importància per a la zona antigament, ara resta gaire be oblidat i només alguns escursionistes, ciclistes i treballadors de la fusta i solen passar per aquí. En aquest punt hi conflueixen 4 camins (vegeu el detall al plànol). Un és el camí pel que hem vingut (en el dibuix, és el vermell de la dreta). Un altre va en direcció nord, un tercer ho fa en direcció est i un altre probé del sud. Hem de pendre el que va en direcció nord (és a dir el que está indicat en vermell) i que guanya alçada lleugerament. Una altra solució és descendir per la drecera el que ens estalvia uns minuts de marxa.

Avancem doncs pel camí marcat amb els senyals del GR en uns metres podrem alvirar el Pedraforca si el dia es clar. La pista es divideix en dos, hem de pendre el camí de l’esquerra (el que baixa) sense deixar el GR. En pocs metres trobarem que a l’esquerra (i baixant) surt una altra pista. Hem de pendre aquesta desvisció a l’esquerra i ara ja abandonar el GR. La pista ara torna en direcció al Coll de Querós i hi passem uns metres més avall (la drecera ens evita aquesta part del camí).

Penyes
El camí passa als peus d’unes penyes

En travessar un petit sot el camí comença a pujar, ja no deixarem practicament de pujar fins asolir la cota màxima d’aquesta ruta. Tot i això no cal patir ja que es tracta d’una pujada amb poc desnivell (uns 250 metres en uns 2 quilòmetres i mig de camí).

En uns 20 minuts trobem que el camí fa un fort revolt a l’esquerra i que un corriol surt tot just a la corba per la nostra dreta. Aquesta és la sortida del corriol que pendrem a la tornada. També podem escorçar el camí a Santa Maria de Vallclara prenent aquest corriol i tornant pel mateix camí.

La pista puja ara fent ziga-zagues i anem guanyant vistes (no gaire bones avui) sobre el Collsacabra. Passem pel costat d’unes penyes a la nostra dreta i el camí deixa de dibuixar “zetes” mentre guanyen terreny els castanyers. Estem ja en el punt indicat com bifurcació 2. Aquí cal que prenem el camí de la dreta (el que puja) que ens portarà fins el coll de la font Samallera.

En aquest coll la pista enllaça amb una que creua perpendicularment, hem de seguir a la dreta que en uns metres torna a girar per seguir en direcció est-oest que era la que seguiem en arribar a aquesta nova pista. Ara el camí es fa planer i comença a perdre alçada en endinsar-se per una zona de pins.

Seguim camí avall i a la nostra dreta ja veiem (encara a una certa distància) el que queda del hotel “Don Joan de Serrallonga”. Pel que sabem, Vallclara va ser un projecte turístic que es va clausuar ja fa anys. Hi havia l’hotel i xalets (això sembla). Actualment està practicament abandonat. El camí desemboca en la pista de Vallclara, una pista molt ample que ens porta directament cap aquest curiós nucli que sembla un poble fantasma al mig de la muntanya. La pista arriba fins el que havia estat l’entrada de l’hotel. En arribar a l’hotel no gireu a la dreta (tal i com està indicat al plànol i al track del GPS) ja que a una casa del costat hi tenen força gosos (tots lligats, però hem de passar massa aprop). El més convenient és anar a l’esquerra i envoltar l’hotel.

En uns minuts arribem a Santa Maria de Vallclara, sembla en un bon estat de conservació i tal i com podem llegir en un rètol, és d’origen romànic (s.XII) restaurada ael 1510 i el 1729. Sorprèn el seu campanar situat a un lateral…

Santa Maria de Vallclara
Santa Maria de Vallclara
Santa Maria de Vallclara

A uns 500 metres el camí gira sobtadament cap a la dreta. En aquest punt veiem un corriol que surt de la pista pel dret. És el corriol al Castell d’en Fogueres. El corriol baixa i finalitza en un punt on podem veure les restes d’una petita construcció de pedra. En aquest punt cal que ens endinsem pel bosc uns metres fins arribar all Castell d’en Fogueres. Aquest “castell” éstà composat per unes penyes envoltades d’estimballs excepte pel punt on hem arribat. Per les deposicions sembla un lloc frequentat per ovelles o cabres. El dia en que vam fer la ruta la visibilitat no era gaire bona, però el Collsacabra es veu clarament al fons amb part del pantà de Susqueda als seus peus.

Castell d'en Fogueres
Castell d’en Fogueres amb el Collsacabra al fons

Tornem a la pista que hem deixat per arribar fins aquestes penyes, el camí travessa un sot on podem veure un tub del que brolla l’aigua, després el camí pren direcció nord i arribem a una bifurcació de camins (bifurcació 3 al plànol). Hem de seguir per la dreta tot pujant lleugerament fins arribar a un pronunciat revolt que gira 180 graus. En aquest punt veiem l’entrada del corriol a l’esquerra del camí. En el moment de fer la ruta l’entrada era molt clara i tot el trajecte del corriol era evident (estava força utilitzat). Aquest (segons llegim al llibre referenciat a l’inici d’aquesta ressenya) era l’antic camí que anava des de Vallclara al coll de Querós. El corriol baixa fent ziga-zagues i en el seu tram final gira bruscament a l’esquerra i caldrà que baixem uns 3 metres agafant-nos a branques i arrels. Tot i això segur que el corriol permet un descens més suau en algun punt anterior que nosaltres ens hem passat sense adonar-nos… Al final el corriol surt al punt indicat al plànol com sortida corriol per on ja hem passat durant el camí d’anada. Només cal tornar a desfer aquest tram de camí fins el coll de Querós (és ara quan veiem la drecera que hi ha just al costat del coll) i arribar fins a Sant Francesc Carbonell

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

2 comentaris a “Sant Francesc el Carbonell - Vallclara”

 1. AGR ha escrit:

  Hola,

  Ahir vam fer la ruta però no hem pogut arribar-nos en cotxe fins la primera ermita ja que el camí no és apropiat per a un cotxe standard de ciutat. Hem hagut de deixar el cotxe ben a prop de la carretera i, per això doncs, la nostra ruta ha estat de 17 km enlloc de 10 i de 3 hores 30 minuts.

  Les indicacions són adequades i hem trobat bé el camí, tot i que no hem vist el corriol que dirigeix al castell d’en Fogueres segurament per no anar excessivament atents. El darrer corriol és cert que té un cert tram una mica complicat per a persones més grans o poc destres.

 2. JM ha escrit:

  hola,
  es pot arribar en turisme perfectament fins a l’ermita d’inici, les indicacions són correctes però hi ha un punt que per intuïció trobes però que comento: coll font semallera, passes la font, seca quan vam arribar, primer trencall, recta (dreta), arribem al perpendicular que explica, cap a l’esquerra, a 20 metres un altre trencall, cal agafar el de l’esquerra.
  Bifurcació 3, és el segon camí que surt a la dreta i no el primer, doncs aquest és una pista de desembosc.
  Un cop al corriol de tornada, ull al tram final, el camí es perd i s’ha de baixar en compte uns metres per poder arribar al final del corriol.
  Anant a un ritme normal i parant per dinar la vam fer en 4h 45 m

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11297823 pàgines servides
171 consultes. 1.012 segons.
Ara tenim 3 visitants en línia
i 3 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.