Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Fontalba - Puigmal - Núria

Zona: Núria - Ulldeter >> Ruta: Fontalba - Puigmal - Núria
Revisada el dissabte dia 5 de setembre de 2009

INTRODUCCIÓ

El Puigmal és la muntanya més alta de la província de Girona. És un cim molt conegut i això fa que sigui molt concorregut als mesos d’estiu. Aquest any però la neu ha tardat moltissim en arribar i en el moment de l’ascensió només hi havia una mica de neu a la vessant nord. Això, unit al fet que el Santuari de Núria és molt a prop i que molta gent inicia l’ascensió des d’aquest emblemàtic punt, ha fet que (tot i no arribar a l’aglomeració) no haguem estat sols en cap moment fins arribar a Núria.

Cim del Puigmal
Cim del Puigmal. En aquesta fotografia del 2007 no apareix la nova creu…

La pujada a Fontalba la fem amb cotxe per una pista que darrerament ha estat arranjada. Gracies a questes millores i a diferència de l’altra vegada que hi vam ser, la pujada fins a Fontalba no s’ha fet gens pesada. En arribar (no té pèrdua ja que hem d’arribar fins al final de la pista) hi ha un espai per aparcar. Per tal de pujar al Puigmal només cal resseguir la carena que parteix de Fontalba en direcció oest.

Durant l’ascensió al Puigmal des de Fontalba no hem trobat neu (exceptuant algunes clapes disperses molt a prop del cim) però a la vessant nord hi havia plaques de glaç entre les pedres i si no hagués estat perquè al cim hi havia gent que havia pujat des de Núria i que es disposaven a baixar pel mateix lloc no hauriem completat la ruta i haguessim descendit pel camí de pujada. Tot i això ningú no ens va lliurar d’acabar a terra un parell de vegades. Per tant la baixada fins a la coma de l’Embut l’hem fet molt lentament (gracies a en Miquel per prestar-se a fer-nos de guia entre el glaç durant la baixada).

Santuari de Núria
Santuari de Núria: Descendint del pla de l’Ortigar en direcció a Núria

La ruta consta de dos parts ben diferenciades, des de Fontalba al Puigmal i del Puigmal a la coma de l’Embut el terreny és aspre i sense vegetació (com a molt podrem trobar la vegetació dels prats alpins en èpoques de bonança) i rocallós en arribar al cim. La segona part, desde la coma de l’Embut a Núria i de Núria a Fontalba, és molt més agradable ja que comença al costat dels petits salts d’aigua de la riera de l’Embut, arriba a un bosc de pi negre poc abans d’arribar a Núria i franqueja, a vista d’ocell, els penyassegats pels que descendeix el camí antic de Núria a Queralbs (vegeu la ruta Queralbs - Coma de Vaca - Núria - Queralbs) tot passant per boscos de pi negre.

Núria s’ha convertit en un centre d’oci i no té gaire relació amb el que hom pensa quan parla d’un “Santuari”. Poca calma i tranquilitat trobarem aquí, però és un bon punt d’avituallament si volem anar lleugers de motxilla. Podeu trobar més informació sobre l’oferta turística de Núria a www.valldenuria.com

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 20 de gener de 2007

Revisada per darrera vegada el: 5 de setembre de 2009

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim de Fontalba, més enllà de Queralbs Obrir mapa


El Ripollès
El Ripollès
Queralbs
Queralbs
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 1154 m

Alçada mínima-màxima: 1963-2915 m

Distància aproximada: 14,00 km

Temps aproximat sense parades : 4h 50m

Ruta circular: Si

Dificultat: 3 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Fontalba - Puigmal - Núria

Ampliar el plànol de la ruta Fontalba - Puigmal - Núria


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Fontalba 0h 00m 0,00 km 2065 m
1 Cim de la Dou 0h 45m 1,90 km 2462 m
2 Cim dels Borruts 1h 15m 3,30 km 2673 m
3 Cim Puigmal 1h 45m 4,40 km 2915 m
4 Coma de l’Embut 2h 30m 5,80 km 2534 m
5 Salts d’aigua sota la font Bordanera 2h 40m 7,00 km 2300 m
6 Pla de l’Ortigar 3h 00m 7,50 km 2200 m
7 Santuari de Núria 3h 15m 9,10 km 1970 m
8 Cabana de Gombren 3h 50m 10,90 km 2120 m
9 La Fita 4h 05m 11,30 km 2077 m
10 La Dou de Fontalba 4h 35m 13,00 km 2077 m
11 Fontalba 4h 50m 14,00 km 2065 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Deixem el cotxe al final de la pista que va de Queralbs a Fontalba. Com ja preveiem no hi ha pràcticament neu (només la trobarem just al cim) per tant ens decidim a pujar tot buscant la carena en direcció oest. El camí de pujada no és gaire marcat en aquest punt, per tant aneu amb comte de no pendre el camí directe cap a Núria (que és per on vindrem). Simplement hem de seguir la carena tot dirigint-nos cap el Pla de les dues lliures. Al nostre darrera deixem el Balandrau.

Els prats deixen poc a poc pas a la senda rocallosa i el pendent es fa més fort, el camí es veu més clar i anem guanyant alçada sobre els cotxes aparcats a Fontalba. Algunes fites ens indiquen el camí (tot i que és ben clar). Les vistes es van eixamplant i arribem al Cim de la Dou. Aquí podem descansar un moment i contemplar la vista.

El camí ara baixa uns metres fins el proper Coll de Fontalba, però no ens fem ilusions, podem veure clarament que el camí puja fins el cim del Borrut i ja intuim que el més fort encara ha d’arribar…

Trajecte
Trajecte cap al Puigmal, ja podem entreveure el cim

És díficil veure el cim del Puigmal, i és ara quan ja podem entreveure’l i constatar que la neu només hi està present (i no en gaire quantitat) molt a prop del cim. Continuem pujant i sobrepassem el cim del Borrut. En aquest punt el camí es torna planer durant uns pocs metres i és des d’aquí des d’on tenim una vista privilegiada del Pedraforca i de la Serralada del Cadí. Aprofitem per treure’ns els paravents (increïble que hagim de fer-ho a finals de gener) i ens decidim a atacar la darrera pujada.

Pedraforca i Cadí
Vistes sobre el Pedraforca i la Serralada del Cadí

La pujada en aquest tram és forta i cal anar fent petites ziga-zagues fins pujar un desnivell de més de 150 metres. Després d’aquest darer esforç ja tenim el cim a tocar i el veiem clarament per primera vegada… És un cim arrodonit i ample que tenim a tocar. Arribar-hi ara ja és un petit passeig.

Cim del Puigmal
Cim del Puigmal

Per aquesta cara de la muntanya només trobem unes petites clapes de neu que no suposen cap inconvenient per a la marxa (serà molt diferent al baixar pel vessant nord) i tranquilament ens plantem al cim tot contemplant el paisatge. El cim està coronat per un punt geodèsic i tres creus (la senyera que apareix a totes les fotografies que hem vist ha desaparegut), també hi ha un petit mur de pedra que pot servir de recés (molt precari) en cas de vent.

Des del cim podem contemplar una àmplia panoràmica de 360 graus. Al sud veiem clarament el Montseny i el Matagalls, les Guilleries i el Collsacabra, la plana de Vic, Montserrat, el Pedraforca.. Cap a l’oest domina la panoràmica la serralada del Cadí, també veiem clarament Puigcerdà i Llívia i darrera seu el Puigpedrós. Cap el nordest veiem el Pic de l’Infern, Bastiments… Una vista excel.lent!

Al cim hi ha força gent (no és una aglomeració, però ens hem reunit una bona colla). La baixada cap a Núria no la veiem gens clara (hi ha neu i sembla que està glaçada entre les pedres) i estem gaire be decidits a tornar per on hem vingut, però un grupet de Vic (en Miquel, el seu pare i un amic) ens diuen que ells han pujat de Núria i que es disposen a baixar pel mateix camí, així que ens hi afegim.

Baixant del Puigmal
Baixant cap a Núria amb cent ulls…

Efectivament la baixada és molt delicada degut al glaç. Cal anar amb molt de compte on es posen els peus i tot i així la majoria no ens en lliurem d’algunes topades amb el terra (arrel d’aquesta excursió vam decidir que ens calien un grampons i un piolet). Però poc a poc i amb bona lletra anem descendint (mooooolt lentament) i arribem sans i estalvis fins a la Coma de l’Embut on la neu i el glaç son totalment inexistents.

Sant Gil
Sant Gil en primer terme dominant la petita presa
de Núria que veiem coberta d’una petita capa de glaç

Ara ja només cal seguir el torrent de l’Embut que poc a poc queda “encaixonat” pel terreny. El camí no té cap dificultat i ens podem delectar en la remor dels petits salts d’aigua que anem trobant. En repetir aquesta sortida el setembre de 2009 (ja sense neu) vam veure que l’aigua del rierol s’endinsava per una petita cova i ja no seguia el seu antic curs… Pocs minuts després arribem al Pla de l’Ortigar des d’on ja veiem el Santuari de Núria. Ens endinsem al bosc de Sant Gil en un decidit descens cap a Núria.

Cabana de Gombrèn
Cabana de Gombrèn al camí
de Núria a Fontalba

En arribar a Núria prenem direcció a l’ermita de Sant Gil (situada al costat del Santuari) i pujem cap a la creu d’en Riba. En aquest punt ens desviem cap a la dreta tot seguint el camí que puja cap a la coma de les Perdius. Això ens deixa ja encarats al camí de Fontalba i només cal que seguim (ja sense possiblitat de pèrdua) els senyals grocs i blancs (o verds i blancs en alguns punts) . Aquesta part de la ruta transcorre per boscos de pi negre i té unes excel.lents vistes sobre les gorgues de Núria (i per tant sobre el recorregut del cremallera i sobre el camí de Núria a Queralbs) ja que es manté a uns 300/400 metres del riu Núria.

La pujada encara segueix fins arribar a la Cabana de Gombrèn que és un aixoplug per pastors fet de pedra. Una mica mésn enllà trobem La Fita on hi ha restes del que podria haver estat una construcció similar a la anterior. Aquest és el punt més alt d’aquesta part del camí, a partir d’aqui el camí cap a Fontalba ja és de baixada i ens permet arribar descansats al cotxe després d’aturar-nos a la font de la Dou de Fontalba

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

19 comentaris a “Fontalba - Puigmal - Núria”

 1. Sustrai ha escrit:

  Al camí de Núria a Fontalba es diu GR11.8. Está marcat per lineas Verda y Blanc, vermell y blanc.

 2. Font Alba ha escrit:

  El camí de Núria a Font Alba, és un camí que va més enllà,i abans en deian el ” EL CAM͍ DELS VENTOLANESOS” va a la vall del Rigard-Planoles , que s’ha mantinguti els primers senyals foren groc i blanc-, més cap aquí uns quants s’han dedicat a deixar els seus senyals .El GR11 va de Núria a Queralbs, per sota

 3. albert ha escrit:

  Moltes gràcies per la ressenya.

 4. edu ha escrit:

  aquest disabte farem aquesta ruta , ja os informare.
  Moltès gracies.

 5. Albert ha escrit:

  Nosaltres també tenim previst fer aquesta sortida aquest dissabte si el temps acompanya. És la primera que fem i espero que no sigui molt dura.

 6. xenaia ha escrit:

  Molt bona la descripció de la ruta, aquest cap de setmana volem anar, ja et contaré a la tornada :)

  xena

 7. Fina Colomé ha escrit:

  Bon dia Paula i Justí!

  Ahir vaig fer aquesta ruta (Fontalba-Puigmal-Núria-Fontalba).

  Només us volia donar les gràcies per aquesta plana i encoratjar-vos perquè la seguiu ampliant i oferint tanta bellesa a l’abast perquè els que estimem la natura en puguem gaudir. Per cert que he vist poques planes tan ben fetes i amb tanta i tan minuciosa informació.

  Moltes gràcies novament.

  Estigueu bons!

  fina

 8. Justino ha escrit:

  Gracies pels compliments, m’alegro que la informació us sigui útil… :)

  A veure si trec temps per anar posant les que tenim pendents d’escriure…

 9. joan ha escrit:

  Hola amics.
  som una parella que ja hem fet mes d’una de les vostres ressenyes, i per aixo us donem les gracies per aquesta plana tant practica i maravellosa.
  Respecte a aquesta ruta, m’agradaria saber si en tot el recorregut hi pot haver problemes de vertigen per passos estrets o barrancs, ja que un dels que voldrie fer-le amb nosaltres te una mica de problemes amb aixo.
  en fi, ja em direu alguna cosa. moltes gracies.

  Joan i Anna

 10. Justino ha escrit:

  Hola,
  Hem estat aïllats del mon aquesta darrera setmana així que no he vist el comentari fins avui…

  No hi ha problema de vertigen en aquesta ruta. El camí de Fontalba a Núria passa per punts on es pot veure algun barranc, però el camí és prou ample com per
  evitar la visió del barranc si cal i aquesta part passa entre arbres. La resta del camí no hauria de donar cap problema pel tema del vertigen

  Salutacions

 11. Sergi ha escrit:

  Hola Justino!

  Et volia fer una pregunta, el dissabte 28 d’agost vas pujar al Puigmal des de Nuria???

  Perdona que et faci aquesta pregunta però com soc un fan de la teva web i he vist moltes de les teves fotos, l’altre dia fent aquesta ruta em va semblar que et vaig veure amb la teva dona i un nen… Sino eres tu, era el teu doble, Je Je Je!

  La ruta genial, vam pujar des de Fontalba i la vam seguir tal com deies. Espectacular!!! Felicitats per currar-te tant la web.

  Salutacions!

 12. Justino ha escrit:

  Hola!
  No, al Puigmal fa uns mesos que no pugem… Ja es casualitat tenir un doble i que a mes tingui la mateixa afició que un mateix
  :)

 13. raul ha escrit:

  Hola,

  felicitats per la vostra pàgina!! Està molt bé. Nosaltres tenim previst pujar al Puigmal però ho voliem fer des de Núria, és a dir pujar per Núria i després baixar des del Cim fins a Queralbs on el dia abans haurem deixat el cotxe… Creus que tindrem problemes per fer el cim des de Núria i després per baixar??

  Moltes gràcies!!

 14. Justino ha escrit:

  M’alegro que us agradi la web :)
  Pel que fa a pujar des de Núria és una ruta molt freqüentada i no te especial dificultat excepte el desnivell (una mica mes de 900 metres). Sobre el de baixar després fins a Queralbs ja no us puc ajudar per que a dia d’avui encara no ho he fet… Teniu en compte que Queralbs està a uns 1200 metres d’alçada i que per tant haureu de baixar uns 1700 metres.. No se si gran part del cami es pot fer per corriols que “retallin” la pista si no es farà molt llarga (crec que son mes de 10 km de pista)… Segons el tomus VI del “Prineus - 1000 Ascensions” de Miguel Angulo pujar de Queralbs a Fontalba es fa seguint la pista, son 10 km i es tarden unes 2 hores i mitja. Es a dir que la ruta que voleu fer tindria prop de 20 km una pujada d’uns 950 metres i una baixada d’uns 1700 metres. Una ruta “potent”… El que veig una mica “pal” es baixar 10 km per pista (probablement hi hagi alguna drecera però no se si existeix una drecera que eviti gaire be tota la pista i si es aixi serà força costeruda)

  Sento no poder ser de mes ajuda…

 15. raul ha escrit:

  Moltes gràcies Justino pels teus comentaris!! A veure com ens ho muntem doncs… Pot ser una mica heavy el que hem pensat… Potser ho repensem… Gràcies per la teva ajuda!!

 16. Antoni Abellaned Sanchez ha escrit:

  Molt bones, aquesta ruta posa que es fa en 4:50 hores, però el track gpx em dona 7:19…es normal??
  De tota manera em sembla una ruta fantàstica que faré amb la meva filla de 13 anys. Suposo que cap problema, juga basquet i li agrada caminar.
  Gràcies per fer la web.

 17. Justino ha escrit:

  Hola,
  Pel tema del temps hauries de veure si estem molta estona parats al Cim o a prop de Nuria… Pensa que els temps que dono aqui son sense aturades… Tot i aixo conta an afegir 50% mes al temps per si un cas

  Pel que fa a si la pots fer amb la teva filla, es fa dificil de dir pero si diu sque camina no tindria que tenir problemes, en tot cas es recomanable fer-la en el sentit que indico ja que aixi la part “dura” esta al principi (la pujada al Puigmal) i no al final. Si estigués al final i pel que fos no la pogues fer us trobarieu lluny del cotxe per tornar…

  Salutacions

 18. Sergio ha escrit:

  Hola Justí & Paula!

  Fa mes de 10 anys q consulto la vostra web, per mi es com la biblia o una enciclopedia…
  Ahir vaig fer aquesta ruta clásica tan bonica una altre vegada. Una maravella!
  Com la vostra web!!!
  Una abraçada!

  PD: En els ultims temps heu afegit rutes i dones noves?

 19. Justino ha escrit:

  Moltes gracies… Ara ja no tinc temps per afegir rutes tant detallades, el que faig es afegir-les a wikiloc. https://ca.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=9150&from=0&to=999

  Moltes de la zona del pirineu d’Osca

  Tambe les pots veure des de la pagina principal d’aquesta web…

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11238010 pàgines servides
171 consultes. 0.840 segons.
Ara tenim 8 visitants en línia
i 3 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
CYPRUS (CY) SPAIN (ES) FRANCE (FR) IRELAND (IE) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.