Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Sant Marçal - Matagalls

Zona: Montseny >> Ruta: Sant Marçal - Matagalls
Feta el dissabte dia 6 de gener de 2007

INTRODUCCIÓ

Les Agudes
Les agudes amb la creu de fusta
en primer terme

Aquesta ruta és la clàssica de pujada al Matagalls i sol ser una dels primers cims que fa tot excursionista (o això diuen). No presenta cap complicació tècnica però l’inici és exigent ja que les fortes pujades inicials ens agafen freds encara… En el moment en que vam anar el perill més gran eren les fulles al terra ja que a més de no deixar veure el terra (ni les pedres amagades sota d’elles) feien que fós molt senzill relliscar.

La ruta comença al costat de La Taula dels tres bisbes, anomenada així perque en aquest punt és fronterer entre tres bisbats (Barcelona, Vic i Girona) i a la vegada de tres municipis: Viladrau, Arbucies i Montseny. Per tal d’arribar-hi ho podem fer des de Santa Fe del Montseny (carretera Bv-5114) o des de l’eix transversal prenent la sortida de Viladrau i després prenent la carretera Giv-5201. Just al Coll del Sant Marçal (on començarem a caminar) hi ha espai per aparcar.

Des de la Taula dels tres Bisbes podem contemplar una panoràmica de gran part de l’ascensió. Al darrera de la Taula dels tres bisbes hi ha una gran creu de fusta des d’on podem tenir una vista de primera línia de les agudes.

Tota la ruta transcorre pel GR-5.2 (senyals blancs i vermells) entre roures i faigs, està ben indicada amb rètols metàl.lics i és una ruta força concorreguda (sobre tot si fa bo). És per tant gaire be impossible predre’s. De tota manera aneu amb molt de compte si veieu boira al cim, en aquest cas pot ser sigui millor que deixeu la sortida per un altre dia.

Panoràmica de l'ascensió
Panoràmica de l’ascensió des de la creu propera a la Taula dels tres bisbes

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 6 de gener de 2007

Integrants: Montse, Paula, Ramon i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Partim del coll de Sant Marçal (carretera Giv-5201/Bv-5114) Obrir mapa


Osona
Osona
Viladrau
Viladrau
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

No disposem del track per aquesta ruta

Pujada acumulada: 615 m

Alçada mínima-màxima: 1109-1698 m

Distància aproximada: 8,20 km

Temps aproximat sense parades : 2h 35m

Ruta circular: No

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Sant Marçal - Matagalls

Ampliar el plànol de la ruta Sant Marçal - Matagalls


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Coll de Sant Marçal 0h 00m 0,00 km 1109 m
1 Pla dels Évols 0h 30m 0,90 km 1375 m
2 Pla del Parany 0h 35m 1,30 km 1490 m
3 Coll Sesportadores 0h 50m 1,80 km 1475 m
4 Coll Pregon 1h 00m 2,90 km 1529 m
5 Collet de l’Home Mort 1h 15m 3,50 km 1638 m
6 Cim del Matagalls 1h 25m 4,10 km 1698 m
7 Coll de Sant Marçal 2h 35m 8,20 km 1109 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Comencem al petit aparcament que hi ha just al davant de la Taula dels Tres Bisbes, al Coll de Sant Marçal a la dreta (si anem en direcció a Santa Fe del Montseny) podem veure un rètol amb un mapa de la zona (molt desgastat a la zona de la nostra ruta degut a que tothom hi posa el dit per assenyalar-la) i un pal metàl.lic amb el senyal del GR 5.2, només cal seguir-lo.

Pujant al Coll Pregon
Fageda nua a prop del Coll Pregon
Coll Pregon
Coll Pregon
La ruta comença entre roures per passar poc després a una gran fageda que ja no abandonarem fins el Collet de l’Home Mort. El camí adquireix en poc temps un considerable pendent i comencem a pensar que escalfar una mica abans de començar a caminar ens hauria anat be….

Arribem al Pla dels Évols i tornem a pujar fins arribar al Pla del Parany. Arribats aquí ja hem fet les pujades més fortes i el camí transcorre més planer fins el Coll de Sesportadores i inclús anem de baixada fins arribar a Coll Pregon

Aquest coll està envoltat de bosc (sense fulles ara) i al seu centre podem veure un monòlit d’homenatge a Pau Casals que ens serveix d’orientació. Hi arriben 4 camins, el de Sant Marçal (a l’Est) que és el que seguim avui, el de Viladrau (al Nord, descrit a la ruta Vessant nord del Matagalls), el de la font de coll Pregon i el del Matagalls (a l’Oest que és el que hem de seguir). El camí està molt ben indicat, creuem el Coll passant pel costat del monolit i anem a la part oposada del prat on veiem un pal metàl.lic que ens indica el GR 5.2 que hem de seguir com fins ara.

Ens tornem a endisar al bosc i tot seguint el camí arribem en pocs minuts al Collet de l’Home Mort. Poc abans unes petites clapes de neu al marge del camí es tot el que hem trobat que ens recordi l’estació en la que estem (aquest hivern serà recordat per les altes temperatures)

Els arbres s’acaben de sobte i ja estem a tocar del cim. En un moment divisem la creu del Cim del Matagalls i podem contemplar la magnífica panoràmica. El cim del Matagalls és molt obert però avui no fa gaire vent i podem estar-nos una bona estona contemplant la magnífica panoràmica: Montserrat (que avui es divisa amb tota claretat), la plana de Vic, Les Guilleries, la zona del Collsacabra, Pirineus… als nostres peus Viladrau i cap a l’est les Agudes…

Montserrat des del cim del Matagalls
Montserrat des del cim del Matagalls

La tornada la fem desfent el camí de pujada i anant amb compte amb les fulles als forts pendents (no sempre és més fàcil baixar que pujar)

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

6 comentaris a “Sant Marçal - Matagalls”

 1. josep ha escrit:

  M’agradat l’excursió, però la pujada té tela!

 2. Fran ha escrit:

  Es una de las rutas mas bonitas para subir a matagall, la pendiente es mucho menos pronunciada que subir desded collformic,y casi todo el camino entre arboles, por cierto yo la he realizado con nieve “increible” y me queda probar desde viladrau un saludo

 3. Antony ha escrit:

  yo la he subido recientemente y la primera subida es tremende sino estas acostumbrado a caminar por la montaña. El problema es que la primera ascensión que es muy pronunciada te pilla en frio y como no vayas despacio cuando llevas 500 mts vas afisiado (como me ha pasado a mi jajaja). Pienso volver a ir y afrontar el ascenso de otra manera.

 4. Peio ha escrit:

  Ahir la vam fer… Gràcies com sempre gent!

 5. albert v. ha escrit:

  Malgrat la forta calor d’aquests dies aquesta és una excursió que es pot fer a l’estiu. Bona part del camí és ombrívol. La em feta moltes vegades. Sempre maravella !! Demà la tornarem a fer

 6. maribel ha escrit:

  Yo subi a primeros de Noviembre y aunque con una niebla que casi empezaba a dar cierto respeto,valio la pena. La bajada creo que se me hizo mas dura que la subida. Volvere en primavera y espero coger un dia de visibilidad total.

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11259944 pàgines servides
171 consultes. 1.097 segons.
Ara tenim 3 visitants en línia
i 4 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.