Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Gra de Fajol

Zona: Núria - Ulldeter >> Ruta: Gra de Fajol clàssic
Feta el dissabte dia 28 d'octubre de 2006

INTRODUCCIÓ

Panoràmica de part del recorregut
Panoràmica de part del recorregut presa des de Bastiments

Aquest és un cim que ja feia temps que voliem fer… El Gra de Fajol, sempre present al passar pel Coll de la Marrana. La veritat es que vist des del Coll de la Marrana sembla una ascensió molt esgotadora, però en realitat no ho és gens (pujar-hi des del Coll de la Marrana és un moment). Pot ser per aquesta aparença no hi ha tanta gent com en el seu veí Bastiments tot i que les vistes no li tenen res a envejar.

Molt a prop seu hi ha el Gra de Fajol Petit al que també podem arribar tot seguint la carena una vegada hem arribat al cim del Gra de Fajol. Nosaltres vam arribar fins a mig camí entre ambdós i podem dir que és un pas que cal fer amb compte ja que passa per la part superior d’una tartera amb pedra força esmicolada. L’anada i tornada al Gra de Fajol Petit cal fer-la pel mateix camí (puntejat al plànol ja que no forma part de la ruta que descriurem aquí) ja que intentar tornar mantenint la cota 2500 (l’alçada del Coll de la Coma de l’Orri) implica passar per una zona poc còmode per caminar i sense camí marcat.

Panoràmica de part del recorregut
Panoràmica de part del recorregut presa des de Bastiments

La vista des del cim ens dona, en primer terme, una panoràmica inmillorable sobre Bastiments, les pistes d’esquí de Vallter, el refugi d’Ull de Ter i la Coma de l’Orri, més enllà podem veure al NE el Costabona, el Canigò… El cim està compost de quars el que li dona un color blanc molt característic

La baixada la farem en direcció al Coll de la Coma de l’Orri des d’on tindrem una bona vista cap el Torreneules, Tirapits, Pic Freser i Bastiments per una banda i també una bona vista de la Coma de l’Orri que baixa uns 1000 metres tot seguint el Torrent del mateix nom

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 28 d’octubre de 2006

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Comencem a caminar a prop de l’estació d’esquí de Vallter 2000 (més amunt de Setcases) Obrir mapa


El Ripollès
El Ripollès
Setcases
Setcases
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

No disposem del track per aquesta ruta

Pujada acumulada: 632 m

Alçada mínima-màxima: 2100-2712 m

Distància aproximada: 6,50 km

Temps aproximat sense parades : 3h 05m

Ruta circular: Parcialment

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Gra de Fajol

Ampliar el plànol de la ruta Gra de Fajol


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Carretera a 1.5km de Vallter (vuitena corba) 0h 00m 0,00 km 2100 m
1 Refugi d’Ull de Ter 0h 20m 0,60 km 2235 m
2 Coll de la Marrana 1h 00m 2,10 km 2530 m
3 Gra de Fajol 1h 25m 2,70 km 2712 m
4 Coll de la Coma de l’Orri 1h 50m 3,60 km 2500 m
5 Coll de la Marrana 2h 10m 4,40 km 2530 m
6 Refugi d’Ull de Ter 2h 45m 5,90 km 2235 m
7 Carretera a 1.5km de Vallter (vuitena corba) 3h 05m 6,50 km 2100 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Gra de Fajol
Vista del Gra de Fajol per la seva vessant més agresta (NE).
A la dreta podem entreveure el refugi d’Ull de Ter

Per començar aquesta ruta enfilem la carretera de Setcases a Vallter 2000. Un quilòmetre i mig abans d’arribar als remuntadors de Vallter hi ha tot un seguit de corbes en ziga-zaga. Aparquem a la darrera corba (la vuitena) on ja es veu el rètol indicador del Refugi d’Ull de Ter.

Per tal d’arribar al refugi caminem amb el Ter a la nostra esquerra (estem molt a prop del seu naixement) tot pujant entre abets. El camí no té pèrdua i ens porta en pocs minuts fins el Refugi d’Ull de Ter. Al seu darrera s’alça el Gra de Fajol.

Una vegada arribats al refugi seguim en direcció oest tot seguint el GR-11 que ens acompanyarà fins el Coll de la Marrana. Mantenim el Gra de Fajol a la nostra esquerra i veiem la seva escarpada cara nord (impossible de pujar sense ser escalador). Els prats de darrera del refugi tenen un pendent suau que ràpidament donen pas al fort pendent d’una pista d’esquí. Passem la pista d’esquí i ja veiem clarament davant nostre el Coll de la Marrana i una mica més a la dreta Bastiments. Tot i això encara ens queden uns 150 metres de desnivell fins arribar al coll. Així doncs, poc a poc i amb bona lletra, ens plantem al Coll de la Marrana.

Cim del Gra de Fajol
Cim del Gra de Fajol, al fons el Canigó.

Un rètol ens indica el camí a Núria. El camí és el GR11, però no el seguim ja que girem a la nostra esquerra (és a dir cap el sud) on veiem que el Gra de Fajol ens presenta una cara més amable que la que li hem vist durant tot el camí. Ens dirigim doncs cap el Gra de Fajol i pujem tot seguint el corriol. Aquesta senda està molt poc marcada en alguns trams però no hauriem de tenir cap problema ja que només cal que pujem i la direcció del cim és prou evident.

Gra de Fajol Petit
Vista del Gra de Fajol Petit des del Gra de Fajol. A la dreta veiem la vall formada per part final de la Coma de l’Orri

Així, en poc més de 20 minuts arribem al cim del Gra de Fajol. Ja poc abans d’arribar-hi veurem que està composat en gran mesura per quars el que li dona un color blanc molt característic i tindrem una bona vista sobre la Coma de l’Orri i el puig de Pastuira. El cim està coronat per un piolet amb una placa conmemorativa del X aniversari del Club Alpí Palamós i per una creu. Des d’aquí tenim una molt bona vista sobre bastiments i sobre tota la zona de Vallter (a més de cims una mica més llunyans com el Canigó, Costabona, Montseny, Matagalls….). En direcció est podem veure el Gra de Fajol Petit que és accessible tot seguint la carena.


Vista en direcció Oest des del Coll de la Coma de l’Orri
[Passeu el punter del ratolí per la imatge]

Nosaltres però tornem enrere tot desviant-nos lleugerament a l’esquerra (direcció sud) per tal de baixar directament fins el Coll de la Coma de l’Orri. En aquest coll s’uneixen els camins provinents del Coll de la Marrana (i que va en direcció al Puig de Pastuira) i el provinent de la Coma de l’Orri. Ja només ens queda girar en direcció nord (a la nostra dreta) per tornar cap el Coll de la Marrana i tot seguit cap al refugi d’Ull de Ter

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

3 comentaris a “Gra de Fajol”

 1. Pere ha escrit:

  Excel·lent informació. Moltes gràcies

 2. Tedi ha escrit:

  Hola,

  Estamos pensando en hacer esta ruta. Me gustaría saber si es apta para gente con vértigo, ya que en zonas muy escarpadas de barranco a veces lo paso “no muy bien” :)

  Gracias

 3. Justino ha escrit:

  No es una zona expuesta, la cresta que se sube es ancha con lo que en ningun momento se ven precipicios a los lados. Yo creo que no tendriais que tener ningun problema…

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11297733 pàgines servides
171 consultes. 1.107 segons.
Ara tenim 7 visitants en línia
i 2 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) RUSSIAN FEDERATION (RU) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.