Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Costabona des de la Collada Fonda

Zona: Núria - Ulldeter >> Ruta: Collada Fonda - Costabona
Revisada el dissabte dia 3 de novembre de 2007

INTRODUCCIÓ

Panoràmica del Costabona
Panoràmica del Costabona anant cap a la Collada Fonda des d’Espinavell

El Costabona està situat al punt d’unió del massís del Canigó amb l’eix dels Pirineus i per tant te una vista privilegiada sobre ell. És el primer cim de més de 2000 metres (té 2465 metres d’alçada) que trobem venint del Cap de Creus. Això fa que durant l’ascensió gaudim d’una esplèndida panoràmica sobre tota la província de Girona, des del mar fins el Balandrau i (ja a França) des del Canigó fins a (ja a Barcelona) Montserrat. Val a dir que en el dia d’aquesta ascensió la vessant nord estava ennubolada i era impossible divisar el Canigó.

És una ascensió que no presenta cap mena de dificultat i extremadament agraïda ja que amb poc esforç podrem gaudir d’unes vistes excel.lents (teniu en compte però la presència de neu). Si heu de programar una sortida amb gent poc acostumada a caminar, aquesta és sens dubte una de les ascensions més recomanables ja que ofereix esplèndides panoràmiques durant tota l’ascensió amb un esforç molt moderat.

Per tal d’arribar a la Collada Fonda cal que anem fins a Espinavell i que prenem la pista forestal cap a Setcases (també podem pendre la pista a Setcases ja que la Collada Fonda es troba gaire be a meitat de camí entre Setcases i Espinavell). La pista es bona però plena de pedres, malgrat tot la gran quantitat de cotxes que anem troban al marge de la pista (és temps de bolets) ens indica que sense pressa es pot fer amb qualsevol tipus de cotxe. Si prenem la pista en sentit Espinavell-Setcases no haurem de parar fins trobar el rètol indicatiu del terme municipal de Setcases (a la Collada Fonda). Un filat separa ambdós termes tot resseguint la carena d’ascensió al Costabona, per tant el camí és molt senzill de seguir: només cal pujar deixant el filat a la nostra dreta.

També podem iniciar la tornada per la cara sudest del Costabona fins un grup de roques per després continuar el descens en direcció sud (línia blava al plànol), això escurça una mica la distància recorreguda. El track GPS que us podeu descarregar conté aquesta variació.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 7 d’octubre de 2006

Revisada per darrera vegada el: 3 de novembre de 2007

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Comencem a caminar a la Collada Fonda. Per arribar-hi cal anar per la pista forestal que uneix Espinavell i Setcases Obrir mapa


El Ripollès
El Ripollès
Setcases
Setcases
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

El track inclou la tornada descendint per la cara sudest del Costabona.

Les dades d’altitud estan corregides amb el model d’elevacions del terreny (DEM) de Catalunya de pas de malla de 30 x 30 metres

Pujada acumulada: 555 m

Alçada mínima-màxima: 1910-2465 m

Distància aproximada: 6,80 km

Temps aproximat sense parades : 2h 20m

Ruta circular: No

Dificultat: 2 sobre 5

Dades addicionals: Aquestes dades corresponen a anar i tornar pel mateix camí (línia vermella al plànol)

Plànol recorregut de la ruta Costabona des de la Collada Fonda

Ampliar el plànol de la ruta Costabona des de la Collada Fonda

La línia verda indica un filat que pujant hem de mantenir a la nostra dreta.
La línia blava correspon a la tornada alternativa marcada al track


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Collada Fonda 0h 00m 0,00 km 1910 m
1 Separació del filat 0h 30m 1,30 km 2150 m
2 Font de Fra Joan 0h 40m 1,80 km 2210 m
3 Coll de Pal 0h 55m 2,60 km 2318 m
4 Segon collet 1h 05m 3,10 km 2400 m
5 Cim Costabona 1h 15m 3,40 km 2465 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Arc de Sant Martí
A vegades paga la pena mullar-se una mica per
contemplar un arc de Sant Martí com aquest durant l’ascensió.
A la dreta veiem el Roc Colom i a la seva dreta el Coll de Pal

Deixem el cotxe a la Collada Fonda. Des d’aquest punt gaire be tot el camí d’ascensió és visible. Tot just al límit del terme municipal de Setcases (està indicat amb un rètol) veurem un filat que surt a la dreta de la pista (a la dreta si anem en direcció a Setcases), només cal que pujem en direcció al Costabona deixant el filat a la nostra dreta. El camí en aquesta zona està poc marcat ja que passa per prats, de tota manera el Costabona es clarament visible i no hi ha pèrdua, només cal que ens mantinguem al costat del filat.

Al començar a pujar cau un petitísim xàfec però suficient per fer sortir l’arc de Sant Martí. Ja veiem que no tindrem unes grans vistes en direcció nord degut als núvols baixos que venen d’aquella direcció, però la vista que tenim en direcció sud ja paga la pena.

Coll de la Marrana
Vista cap a l’oest: En primer terme el refugi de Costabona, al fons veiem
el coll de la Marrana amb el Gra de Fajol i Gra de Fajol petit a l’esquerra i el Pic Freser i Bastiments a la dreta
Montseny i Matagalls
El Montseny i el Matagalls

Poc a poc anem guanyant alçada i la vista es va ampliant, comencem a veure el mar i en un dia clar podrem distingir la badia de Roses, el Cap de Creus, el Puigneulós… i cap al sud començarem a distingir el Puigsacalm, el Far, el Montseny, el Matagalls… A la nostra esquerra podrem veure clarament el Balandrau, el Gra de Fajol, Bastiments… El refugi de Costabona és ben visible al nostre davant, una mica a l’oest.

En pocs minuts, sempre seguint al costat del filat, comencem a veure algunes marques vermelles i blanques indicatives d’un GR. Poc a poc el camí es fa més evident (els senyals ajuden) i es separa del filat. La separació del filat te lloc quan ens trobem a l’alçada del refugi de Costabona i el camí (ja més planer) es dirigeix cap un collet situat al nord del refugi. Tot i que no és el camí correcte per anar al cim, podem desviar-nos i anar a visitar el refugi (la distància addicional serà d’uns 500 metres entre anar i tornar) . Pujant cap el petit collet trobem la Font de Fra Joan… un bon lloc per aturar-nos un moment (portem uns 40 minuts caminant) per refrescar-nos.

El tram final
El tram final de pujada al cim

Quan arribem al collet ens atansam als rocs que dominen el refugi i veiem un grup d’uns 10 isards al voltant del refugi. Reprenem el camí cap al Coll de Pal on hi arribem en un quart d’hora. Al arribar a aquest punt (en que hi ha la fita fronterera 313) veiem el que ja ens temiem pels núvols que veiem fregar el cim: la vessant nord està completament ennuvolada i ens serà impossible divisar el Canigó.

Al Coll de Pal girem cap a l’est i ens dirigim ja directament al cim del Costabona. Abans però, arribem a un petit coll amb un gran pilar de pedres. Aquí ja veiem fins a Montserrat i en pocs minuts arribem al cim del Costabona.

Tot i els núvols (o pot ser pels núvols) la vista es especial… Tenim els núvols a tocar i ens fan de sostre sobre la gran panoràmica que tenim als nostres peus. Una magnífica vista…

Des del Cim
Mirant en direcció al mar des del cim del Costabona

La baixada la fem pel mateix camí (tot i que es pot baixar directament sense passar pel Coll de Pal) sense cap dificultat en poc més d’una hora. Un segona opció és la de seguir per la cara sudest del Costabona fins un grup de roques per després continuar el descens en direcció sud (línia blava al plànol), això escurça una mica la distància recorreguda. El track GPS que us podeu descarregar conté aquesta variació.

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

4 comentaris a “Costabona des de la Collada Fonda”

 1. senglar ha escrit:

  Molt maca aquesta caminada i un cop ets a dalt del costabona pots allargar la passejada una mica mes en direcció al Canigo sense gaires dificultats ni esforços considerables. ideal per iniciarte

 2. Xavier Falgueras ha escrit:

  Una ruta molt bonica i agraïda, amb unes vistes espectaculars. A dalt la tramuntana bufava molt forta. Baixant hem vist el fum de l’incendi de La Jonquera.

  Ariadna i Xavi

 3. Lluís ha escrit:

  A la ressenya de la pujada, quan ja heu pasat pel coll de Pal, digueu: “Al Coll de Pal girem cap a l’est i ens dirigim ja directament al cim del Canigó”. És evident uqe s’ha colat ‘Canigó’…
  Diumenge hi pujaré, si el temps ho permet.
  Gràcies pel web!

 4. Justino ha escrit:

  Donc si… He desplaçat el Canigó uns quants km… Ja esta solucionat.
  Gracies

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11297749 pàgines servides
171 consultes. 1.001 segons.
Ara tenim 4 visitants en línia
i 3 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) IRELAND (IE) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.