Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Taga per Sant Martí d’Ogassa

Zona: Serra Cavallera >> Ruta: Taga per Sant Martí d'Ogassa
Revisada el divendres dia 6 de gener de 2012

INTRODUCCIÓ

NOTA IMPORTANT: Dels veïns de Sant Martí d’Ogassa, als peus del Taga.


Voldriem dir-vos que des de que hi ha cartells/senyalització, pero sobretot tracks a la xarxa, la vida aquí dalt s’ha tornat un problema: puja massa gent, al parking (que era per als actes religiosos) només hi caben 8 cotxes, els altres cotxes aparquen als llocs de pas i de entrada als camins,als prats, a les cases, pensant que per una estona no passa res. Aquesta estona són llargues hores cada dissabte, diumenge, festiu i constants carreres i esdeveniments esportius, molt lloables, pero molt poc respectuosos amb el medi natural, els ramats i la gent d’aquí.

Tambés és important dir que no pugeu per cap motiu amb gossos de qualsevol mena, doncs per vosaltres són boníssims però al bestiar li comporten problemes greus.
Dit això si no podeu deixar d’anar al Taga per Sant Martí d’Ogassa, no pugeu en cotxe fins aquí, respecteu l’espai de l’església, hi ha gent enterrada al cementiri, i tampoc hi deixeu cap deixalla ni defecació.
Penseu que és un espai protegit. i ho és de qui? O de que?

Amb la esperança que no hi hagin més baralles i hi poguem seguir vivint, perquè si no ens haurem d’anar i aquestes terres s’emboscaran i deixaran de ser el que són: tranquil.les, boniques i netes.

Gràcies per la vostra comprensió

La pujada al Taga per Sant Martí d’Ogassa no és difícil, però si que és una mica exigent. La pujada fins a la Portella d’Ogassa és prou forta i poc recomanable de fer a plè Sol ja que és totalment descoberta (els arbres donen pas a les pastures molt rapidament), per tant si voleu fer aquesta ruta a l’estiu és millor que sortiu aviat. Tot i això, paga la pena fer el camí encara que només sigui per la vista i per les extenses pastures que hi trobem a prop del cim.

Arribem amb cotxe fins a Ogassa des de Sant Joan de les Abadesses i una pista emporlanada ens porta fins a la parròquia de Sant Martí d’Ogassa sense cap dificultat. Just al darrera de l’esglèsia hi ha espai per aparcar. El camí comença a l’esglèsia i està degudament indicat amb un cartell al costat de l’esglèsia que ens obliga a deixar la pista i amb marques circulars blanques amb el centre verd a partir d’aquell punt.

L’església pertany al romànic i els voltants de la mateixa els vam trobar molt ben cuidats. Originalment va ser consagrada a finals del s.X i va ser refeta i consagrada de nou el 1024 i modificada el s. XII.

Sant Martí d'Ogassa

Església de Sant Martí d’Ogassa. La nostra sortida va coincidir amb l’aplec de la Mare de Déu del Puig de França que es celebra el segon diumenge de juliol.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 9 de juliol de 2006

Revisada per darrera vegada el: 6 de gener de 2012

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim de l’església de Sant Martí d’Ogassa al terme municipal d’Ogassa Obrir mapa


El Ripollès
El Ripollès
Ogassa
Ogassa
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Track complementari per a GPS: Arxiu GPX

El segon track ens ha estat facilitat per Roser Brunet i descriu una ruta alternativa de tornada evitant gran part de la pista ja que només passa per ella des del Coll de Jou fins el refugi de Sant Jordi.

Les dades d’altitud estan corregides amb el model d’elevacions del terreny (DEM) de Catalunya de pas de malla de 30 x 30 metres

Pujada acumulada: 750 m

Alçada mínima-màxima: 1333-2033 m

Distància aproximada: 8,20 km

Temps aproximat sense parades : 2h 50m

Ruta circular: Si

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Taga per Sant Martí d'Ogassa

Ampliar el plànol de la ruta Taga per Sant Martí d’Ogassa


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Sant Martí d’Ogassa 0h 00m 0,00 km 1333 m
1 Abeurador 0h 18m 0,70 km 1490 m
2 Font del Freixe 0h 21m 0,90 km 1509 m
3 Cami de Bassaganya 0h 25m 1,00 km 1542 m
4 Portella d’Ogassa 1h 00m 2,00 km 1795 m
5 Taga 1h 35m 3,50 km 2033 m
6 Coll de Jou (pista forestal) 2h 05m 5,20 km 1637 m
7 Inici drecera 2h 20m 6,00 km 1538 m
8 Fi drecera 2h 30m 6,60 km 1437 m
9 Sant Martí d’Ogassa 2h 50m 8,20 km 1333 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Borinots

Es aviat i ens trobem els borinots encara
endormiscats…

Tot just després d’aparcar darrera de l’esglèsia de Sant Martí d’Ogassa i seguint la pisa en direcció a Ribes de Freser (tornarem per aquesta pista) veiem un rètol que ens indica que hem de girar a l’esquerra i sortir de la pista. Uns indicatius circular blancs amb el centre verd ens guiaran fins a la Portella d’Ogassa des d’on ja serà visible el cim del Taga.

Als pocs metres d’iniciat el recorregut trobarem un filat, hem d’obrir-lo i tornar-lo a tancar per evitar que s’escapi el bestiar. La pujada és forta i segueix el recorregut del Torrent de la Font de Freixe deixant-lo sempre a la nostra esquerra. El camí va fent ziga-zagues tot pujant. En 20 minuts arribem a un abeurador ja en el llindar del límit dels arbres i continuem pujant. Passarem tot seguit pel costat de la Font del Freixe i arribarem fins el camí de Bassaganya (un petit camí que baixa a la nostra dreta). Durant la pujada les pastures es fan cada vegada més evidents fins arribar a la Portella d’Ogassa. Poc a poc tenim el petit coll més a prop, passem per un filat que tanquem darrera nostre i en poc temps ja hem arribat.

En aquest punt la pujada ja es fa molt més suau. A la nostra dreta tenim el Puig de Coma d’Olla i més enllà el Puig Sestela. A l’esquerra ja veiem el cim del Taga i la direcció a prendre entre els prats. Ja només ens queda enfilar cap al cim per arribar-hi en una mitja hora.

Pujada a la Portella d'Ogassa

Vista de la pujada des de la Portella d’Ogassa. Al fons veiem empetitida l’esglèsia de Sant Martí d’Ogassa

La vista des del cim és espectacular. Cap a l’oest podem veure el Pedraforca, al nord la vall de Nuria, el camí dels Enginyers, Bastiments… Als nostres peus els prats que acabem de passar. També podem veure Queralbs, Sant Joan de les Abadesses… Val la pena quedar-se aquí una estona, reposar i contemplar el paisatge… i els isards. No esperava trobar isards tant al sud en el pirineu gironí però veiem un grup de 20 ó 25 a uns 40-50 metres per sota del cim en direcció oest.

Cim del Taga

Cim del Taga des de la Portella d’Ogassa i detall de la creu que el corona

La tornada la fem per un altre camí, anirem en direcció sud cap el Coll de Jou (des del cim veiem la pista forestal cap a la que baixarem). Baixem del cim pel camí pel que hem pujat però en pocs metres ja veiem que a la nostra dreta hi ha un coll (el Coll de Comallonga) amb un filat que corre per la carena. Passem per sota el filat (no veiem cap pas proper, però segurament n’hi ha algun perquè aquesta és també una ruta frequentada de pujada al Taga) tot seguint una petita senda marcada pel pas de la gent sobre el prat. Sigui com sigui hem de baixar del Taga en direcció sud, ja que no hi ha vegetació alta és impossible perdre’s i només cal seguir el sentit comú.Vista de les praderies que envolten el Taga. En primer terme la Portella d’Ogassa i el Puig de Coma d’Olla. A la nostra dreta el Puig de la Portella d’Ogassa i el Coll de Comallonga
[Passeu el punter del ratolí per la imatge]

Una vegada encarats cap el sud comencem a baixar en diagonal (direcció SO) per arribar a un altre filat que veiem baixar del cim del Taga en direcció al Coll de Jou i que tenim a la nostra dreta. Aquest filat ens servirà de guia per la baixada. En la baixada veiem una pedra amb un parapent dibuixat i amb el text “take-off” evidentment sembla que aquest punt és un punt d’enlairament pels aficionats al parapent. Al nostre davant tenim un petit puig (Pla de les Cabanes). Nosaltres el deixem a la nostra esquerra ja que seguim el filat. A partir d’aquest punt ja veiem el gran dipòsit d’aigua que hi ha a prop del refugi de Sant Jordi. Seguim descendint cap al sud fins arribar a la pista forestal (emporlanada) i sortim a l’alçada del Coll de Jou.

Refugi

A la dreta el refugi de Sant Jordi. Veiem el cim del
Taga 400 metres més amunt

Ara ja només ens cal seguir la pista cap a l’esquerra per tal de tornar al cotxe. Passem pel costat del refugi de Sant Jordi que veiem que ha aprofitat una familia per passar el dia. Ara ja tot el camí és de baixada i només cal que seguim la pista. Existeix, però, una drecera que ens permet estalviar una mica de volta. El camí està assenyalat als mapes com Camí del Serrat i és un camí que transcorre a l’esquerra de la pista (baixant). Entre la pista i la Riera d’Ogassa. A poc més d’un quilòmetre del Coll de Jou i poc abans del final d’una recta en la pista cimentada, podem entrar al bosc de la nostra esquerra i agafar aquesta senda.

No hi ha cap marca ni rètol que ens assenyali la drecera, però podem veure que la senda està marcada pel pas de persones i animals. Ja que una vegada a la senda tenim la riera a la nostra esquerra i la pista a la dreta no hi ha pèrdua… És un tram molt agradable que en 10 minuts torna a sortir a la pista i en 20 minuts més arribem a l’esglèsia de Sant Martí d’Ogassa, punt inicial i final d’aquesta ruta.

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

10 comentaris a “Taga per Sant Martí d’Ogassa”

 1. natàlia ha escrit:

  nosaltres vam voler provar la circular que indiquen els panells que hi ha al pàrquing de l’esglèsia i al pàrquing de coll de jou, ja que era tot per camí i ens estalviavem els trossos de pista.

  aquests panells marquen un camí des de coll de jou fins a l’esglèsia, passant a mitjavesant, més a l’esquerra de la riera (per la part de sobre), però el camí és innexistent: has de passar camp a través.
  és de difícil accés, i gens recomenable, sobretot si vas amb nens.

 2. carme ha escrit:

  M’ha anat molt bé aquesta informació, el proper diumenge hi anem una colla . gràcies.

 3. Ariadna i Xavi ha escrit:

  Nosaltres acabem de fer la ruta avui. Ens ha agradat molt! I també l’explicació que doneu. Per cert, l’aplec de la mare de déu del Puig de França és demà.

 4. Alfons ha escrit:

  Bona Nit ,demà dia 31.8.12 farem amb la família la vostra proposta a Ogassa, ja us explicaré que tal gràcies per la vostra dedicació a fer partícip a tothom de la riquesa del nostre país.

  Salutacions

  Alfons M

 5. Francisco Gingivitis ha escrit:

  Sens dubte una informació bona i completíssima, no crec que quedi res per explicar, ara només ens queda gaudir-lo.
  Moltes gràcies per la informació i felicitats pel vostre espai.

 6. Dolors ha escrit:

  Bon dia. Ahir vam fer amb els de casa aquesta pujada al Taga des de St. Martí d’Ogassa i aprofitant la baixada circular per Coll de Jou. Gràcies per les vostres explicacions, així vam poder trobar bé la “drecera” amb el gps … si no, complicat eh a simple vista tampoc és que es vegi molt fresat tot plegat.
  Una abraçada!
  Dolors i Sam.

 7. carlos ha escrit:

  Dels veïns de Sant Martí d’Ogassa, als peus del Taga.
  Voldriem dir-vos que des de que hi ha cartells/senyalització, pero sobretot tracks a la xarxa, la vida aquí dalt s’ha tornat un problema: puja massa gent, al parking (que era per als actes religiosos) només hi caben 8 cotxes, els altres cotxes aparquen als llocs de pas i de entrada als camins,als prats, a les cases, pensant que per una estona no passa res. Aquesta estona són llargues hores cada dissabte, diumenge, festiu i constants carreres i esdeveniments esportius, molt lloables, pero molt poc respectuosos amb el medi natural, els ramats i la gent d’aquí.
  Tambés és important dir que no pugeu per cap motiu amb gossos de qualsevol mena, doncs per vosaltres són boníssims però al bestiar li comporten problemes greus.
  Dit això si no podeu deixar d’anar al Taga per Sant Martí d’Ogassa, no pugeu en cotxe fins aquí, respecteu l’espai de l’església, hi ha gent enterrada al cementiri, i tampoc hi deixeu cap deixalla ni defecació.
  Penseu que és un espai protegit… i ho és de qui? O de que?
  Amb la esperança que no hi hagin més baralles i hi poguem seguir vivint, perquè si no ens haurem d’anar i aquestes terres s’emboscaran i deixaran de ser el que són: tranquil.les, boniques i netes.
  Gràcies per la vostra comprensió.

 8. rosa ha escrit:

  El Taga es una montaña de unos 2040 m., en la comarca del Ripollès. Es un clásico del excursionismo, quizás el primer 2000 que pueden hacer niños a partir de los 8/9 años.
  Está en el Paraje de Especial Interés Natural de Serra Cavallera, es decir que es una zona protegida.
  Por esto hay que tener en cuenta unas cuantas normas IMPORTANTES:
  - No hay que hacer la excursión si el aparcamiento al lado de la iglesia está lleno: esto significa que ya hay bastantes personas en la montaña que no puede soportar demasiada carga humana. Hay que pensar que esta excursión también se puede empezar desde Ribes de Freser, Bruguera, Coll de Jou y Pardines…
  - Los perros han de estar SIEMPRE atados, ya que hay animales pastando en sus laderas (es un monte de propiedad privada)
  - Hay que cerrar SIEMPRE las verjas de paso de los pastores eléctricos o los pastores perderán a sus animales
  - Hay que respetar la flora y la fauna locales
  - No se pueden hacer fuegos, ni acampar
  - Hay que recoger toda la basura, ya que es muy peligrosa para los animales
  Los habitantes de este lugar cuidan de estas montañas y os piden encarecidamente de respetar estas normas de convivencia, ya que se está llegando al límite y es imposible soportar que este lugar esté invadido… No queremos aquí la masificación que hay en la costa, lo entendéis ¿verdad?

 9. josepselva ha escrit:

  He fet la pujada un dia laborable d’agost, cap problema per aparcar, sobrava lloc. Si algun veí d’aquests tan emprenyats vol intercanviar la casa amb algú de ciutat segur que tindra ofertes. Ja vaig notar que els excursinistes no erem benvinguts, però la muntanya es de tots els que civilitzadament hi anem, pocs o molts.
  No recomano la ruta circular i en aquest cas es millor baixar per on s’ha pujat i gaudir de la vista.

 10. Júlia ha escrit:

  Hem fet avui la ruta aparcant al pàrking de l’esglèsia. Anàvem el meu home, el nostre fill de quasi 3 anys i jo. No em. Vist clar que on es pujava perquè hi ha uns cartells a prop del pàrking i d’un camí però no posa res de la ruta al Taga i també ens havíem dit que la ruta a seguir era per aquell camí però hi havia creus com de que no era el camí correcte i moltes valles. Em decidit continuar pel camí asfaltat, i el que ens pensàvem que era un bon home, ens ha dit que sí, que anàvem bé, que havien de seguir la pista i al final a mà dreta trovaríem el camí. També ha comentat que estava una mica emprenyat amb tota la gent que hi va, però no li hem donat importància. Doncs bé, aquest “bon” home ens ha fet pujar a peu fins Coll de Jou perquè segur que no li venia bé que trepitgèssim els seus camps, ja que de ben segur devia ser el que havia boicotejat la zona amb creus de no passar i frases als cartells públics i Vallès, etc. Us podeu imaginar l’excursió curta que volíem fer amb el nen, a poder ser ell caminant, lo llarga que s’ha tornat. Em tornat pel camí que ens portava directament a St. Martí d’Ogassa lògicament, o sigui que al final no s’ha sortit amb la seva i ho direm a més gent perquè no els hi passi. Això sí, la ruta circular ha estat entretinguda.
  PD. : Senyor si ho llegeixes, que sàpigues que estàs molt aburrit per fer aquestes coses.
  Apa adéu i fins una altra, que tornarem.

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11238065 pàgines servides
171 consultes. 0.975 segons.
Ara tenim 4 visitants en línia
i 4 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) FRANCE (FR) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.