Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Mare de Déu de Cabrera

Zona: Guilleries - Collsacabra >> Ruta: Mare de Déu de Cabrera
Feta el dissabte dia 17 de juny de 2006

INTRODUCCIÓ

Cingle de Cabrera

Santuari de Cabrera, situat sobre d’un cingle

El Santuari de la Mare de Déu de Cabrera està situat en un cingle a gaire be 1300 metres d’alçada i la seva situació permet tenir unes bones vistes sobre la plana de Vic. El santuari actual és del 1611-1641 i a l’antiga casa dels ermitans hi ha restaurant i allotjament (dies festius podeu trucar al 937447033 i els feiners al 938565055). Tot i que no es pot arribar al restaurant en cotxe (s’ha de deixar com a molt a prop al començament de les esgotadores escales) al restaurant sempre hi ha gent i fareu be de trucar si voleu menjar aquí (amanides, arros i carn a la brasa)

Aquest és un recorregut molt senzill i agradable de fer. La primera part (fins arribar a la Mare de Déu de Cabrera) l’hem catalogat de nivell 1 ja que qualsevol pot fer-lo. Només cal destacar la pujada des de la base de les escales (punt 5 del recorregut) fins a dalt de tot. Aquesta part pot fer-se per les escales o per un camí lateral. Ambdós son pendents durs i si esteu en forma tardareu el mateix en fer-los però el camí transcorre a l’ombra i ens permet anar descansant.

La segona part del camí (la tornada) presenta un tram una mica difícil si el terra és humit. Aquest tram és el que va des del Cap del Pla del Prat fins Sant Julià de Cabrera (camí de “la Serrica”). Tot i que hi ha una generosa quantitat de ganxos que ens faciliten la baixada (o pujada) per algunes persones pot representar un tram difícil (d’aquí la dificultat de 2 sobre 5). En aquest cas si aneu amb mainada molt petita o amb gent que tingui certa dificultat per ajupir-se o “caminar amb el cul a terra” es millor tornar per on hem vingut o pel camí indicat en blau al mapa (el camí del Coll de Bram).

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 17 de juny de 2006

Integrants: Montse, Ramon, Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim de la Font de Cabrera (a prop de Sant Julià de Cabrera) Obrir mapa


Osona
Osona
Santa Maria de Corcó
Santa Maria de Corcó
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

El track ha estat proporcionat per l’Isidre Guixà

Les dades d’altitud estan corregides amb el model d’elevacions del terreny (DEM) de Catalunya de pas de malla de 30 x 30 metres

Pujada acumulada: 535 m

Alçada mínima-màxima: 885-1316 m

Distància aproximada: 10,50 km

Temps aproximat sense parades : 3h 00m

Ruta circular: Si

Dificultat: 2 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Mare de Déu de Cabrera

Ampliar el plànol de la ruta Mare de Déu de Cabrera

La línia vermella indica el camí que hem seguit, la blava indica camins alternatius. La negra puntejada indica el camí fet en cotxe des de la carretera.


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Font de Cabrera 0h 00m 0,00 km 885 m
1 Sant Julià de Cabrera 0h 15m 1,00 km 945 m
2 Collet de Sant Julià 0h 20m 1,60 km 975 m
3 Coll de la Freixeneda 0h 45m 3,50 km 1065 m
4 Port de la Faja 1h 00m 4,50 km 1100 m
5 Peu de les escales de Cabrera 1h 25m 6,10 km 1170 m
6 Mare de Déu de Cabrera 1h 40m 6,70 km 1295 m
7 Cap del Pla del Prat 2h 05m 7,60 km 1316 m
8 Sant Julià de Cabrera 2h 45m 9,50 km 945 m
9 Font de Cabrera 3h 00m 10,50 km 885 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Font de Cabrera

Font de Cabrera. Un rètol ens indica que l’aigua
pot no complir totes les exigències sanitàries
que imposa la llei.

Venint per la carretera des de Cantonigròs haurem de prendre la pista que surt a la nostra dreta passat el quilòmetre 22 tot just abans del pont de les Perxes. Aquesta pista és en molt bones condicions ja que en part està encimentada i ens permet (si no volem caminar) arribar en cotxe fins a la base de les escales que pugen el cingle de Cabrera. De tota manera ja que hem vingut a caminar aparquem el cotxe a la font de Cabrera tot i que podem seguir fins a Sant Julià de Cabrera o al Collet de Sant Julià. Tant a la font com al collet podem deixar el cotxe a l’ombra (cosa d’agrair si fem l’excursió a l’estiu).

A la font s’hi accedeix per un trencant a la dreta de la pista (hi ha un petit rètol indicatiu a peu de pista). Al costat de la font hi ha un banc de pedra i al seu davant una taula, també de pedra. El lloc és fresc i deixem el cotxe sota uns arbres. D’aquest punt surt un altre camí que puja fins a Cabrera pel coll del Bram (és el indicat amb blau al mapa)

Reprenem, ara ja a peu, la pista en direcció a Sant Julià de Cabrera on arribem, després de passar pel costat de la Granja de la Masallera, en 15 minuts. Sant Julià de Cabrera és una església Romànica del s.XI modificada al s.XVI. A peu de pista hi ha un mapa i indicacions dels camins que es poden seguir per arribar al santuari (nosaltres tornarem pel assenyalat en el rètol vermell amb el nom de “La Serrica”.

Seguim pista amunt (de moment el desnivell és mínim) fins arribar al Collet de Sant Julià. Aquí tenim un rètol que ens assenyala carretera avall per arribar al santuari de Cabrera (es el que seguirem) i un rètol que ens indica un altre camí que puja a la dreta (aquest diu 45′ Cabrera, 35′ Pla del Prat).

Sant Julià de Cabrera

Sant Julià de Cabrera i detall de la seva campana.

Ara comencem a baixar per la pista (encimentada en aquest tram) i ens endinsem en una fageda. L’ambient es molt fresc aquí i s’agraeix el descens de temperatura en aquesta època de l’any. Caminem en aquest ambient durant un quart d’hora fins arribar al Coll de la Freixeneda.

Hem passat a l’altre costat de la carena, els faigs han desaparegut i en poca estona ja veiem el Puigsacalm en direcció nord. A la nostra esquerra deixem enrere La Faja i un bon ramat de vaques amb forces vedells.

Puigsacalm

El Puigsacalm vist a l’alçada de la Faja.
Cingle de Cabrera

Cingle de Cabrera.
Podem veure les escales que
pujen fins al santuari (de color verd al plànol).

Fins aquí tot el camí ha estat gaire be planer amb una pendent molt suau. Aquest pendent augmenta poc abans d’arribar al peu del cingle de Cabrera i ens deixa just al peu de les escales. La pujada de les escales és una mica dura i a més no podem evitar el sol mentre les pujem, per tant 3 de nosaltres decidim pujar al santuari pel camí. Únicament cal seguir el camí que gira a la dreta fins arribar a una corriola que es la que utilitzen per pujar i baixar el material del restaurant que hi ha al costat del santuari. Aquesta pujada no es molt menys dura que les escales, però si més no caminem a l’ombra. Al terra hi ha unes indicacions grogues dels metres (o passes no estic segur) que anem fent pujada amunt…. No us desanimeu, cal arribar a la línia de 400 per donar per finalitzada la pujada. Al finalitzar la pujada al santuari veiem que en Ramón (que ha pujat per les escales) esta arribant, per tant tot indica que tardarem gaire be el mateix temps pujant per les escales que pujant pel camí (o al menys que la diferència de temps no serà gaire gran).

Com sempre hi ha gent a l’arribar a dalt. Afortunadament no sol ser un lloc de grans aglomeracions, però és difícil veure aquesta zona sense una ànima els caps de setmana (si volem gaudir de solitud cal que arribem a dalt abans del migdia). És per això que si no volem carregar amb el dinar i volem menjar alguna cosa al restaurant sempre serà millor que tinguem la taula reservada.

La part superior del cingle es plana i en algun punt no te més de 5 metres d’ample el que ens dona una visió espectacular del camí que hem fet (La Masallera, Sant Julià de Cabrera…) i de la plana de Vic…

El descens l’iniciem anant en direcció a Cabrera (el cim està a 5 minuts). Passem per una zona molt estreta d’uns 5 metres d’ample amb el precipici del cingle a banda i banda. La vista és, en un dia clar, espectacular. Passat el cim de Cabrera arribem a una zona (de menys de 10 metres) reforçada amb passamans i ganxos que serveixen d’esgraons. No té cap dificultat.

Mare de Déu de Cabrera

Santuari de la Mare de Déu de Cabrera.

El camí ara és molt planer i, seguint els senyals grocs i vermells, en pocs minuts arribem per un camí molt agradable al Pla del Prat on, a l’entrar en una fageda, el camí es divideix en dos. El camí indicat amb senyals grogues (camí del Pedró) gira a la dreta i va també cap a Sant Julià de Cabrera. Nosaltres però, seguim el camí assenyalat amb marques vermelles que baixa fageda avall cap a l’esquerra. Aquesta part és la més delicada ja que no deixarem de baixar a través del cingle per pendents fortes. El camí està ple de ferros, ganxos i passamans que ens permeten descendir amb més facilitat però amb tot si el terra és humit cal anar amb molt de compte. Així, fent zetes pel cingle arribem al prat que hi ha tot just al costat de l’església de Sant Julià de Cabrera. Només cal que arribem a la pista (fent cas del rètol que ens indica que deixem el filat tancat darrera nostre) per caminar tranquil·lament fins el cotxe.

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

6 comentaris a “Mare de Déu de Cabrera”

 1. Xavier ha escrit:

  Som dos prejubilats, Xavier i Ramón,

  Felicçitats per la Web, ja fa temps seguim les resenyes.

  Sortida feta el 20de Novembre

  Genial

 2. Justino ha escrit:

  M’alegro que us sigui util… I continueu gaudint de la prejubiliació (de moment això d’anar a caminar entre setmana només ho puc fer a l’agost)
  :)

 3. Anna ha escrit:

  El recorregut molt bo! cansa pero val la pena. El restaurant fatal! hem trucat per fer la reserva ens han dit que hem de triar entre carn i arros, ens han donat una amanida de tamany normal d’una persona per 5!!! (4 adults i 2 nens petits) i un arros de tamany de 3-4 com primer plat como molt i postres. Mai hem passat tanta gana acabats de dinar, aixo si ens han cobrat 4 plats sols, els nens han menjat gratis, pero las quantitats que han donat no eran ni molt mes per 4 adults, a les altres taules han donat les dos coses carn i arros i han pagat lo mateix 20 euros. ens hem queixat pero la resposta va ser: no hem cobrat els nens!!! si aneu, porteu bocates!!!

 4. Glòria ha escrit:

  A veure, Anna! Un hostal de muntanya, on pugen des de la rectoria de Cantonigrós a fer dinar per encàrrec, no és un restaurant estàndard. L\’arròs, la carn a la brasa i les patates fregides que he menjat a Cabrera són com les que feia la meva àvia! I això, combinat amb l\’entorn inigualable, fa que no es pugui valorar \”a pes\” la gràcia i l\’encant d\’aquest lloc.

 5. Laura ha escrit:

  Jo em vaig trobar com l’Anna, la zona molt maca però el restaurant un desastre, i parlant-ne en alguna caminada tothom en té una opinió semblant. He anat a altres hostals de muntanya i m’he atipat, s’ha de tenir en compte que quan camines tens gana i no t’importa pagar si et donen quantitat, el preus són sempre més alts en aquest tipus d’establiments (tal com passa aquí) però en els altres que he anat la quantitat és més que correcte. Nosaltres erem 8 adults, cap nen, i la ració era per 4 persones.

  Per cert, la ruta és preciosa!!! recomano 100% fer-la.

 6. Jaume ha escrit:

  Hola,

  Moltes gràcies per la ressenya de l’excursió, enlloc n’he trobat de tan detallades i precises com les del vostre web!
  Vaig fer l’excursió amb uns amics el 2 d’abril i ens va agradar molt. Les vistes des de dalt són espectaculars: es veia la plana tota verda i les muntanyes nevades del Cadí i el Pirineu. Tinc ganes de tornar-hi a la tardor!
  Pel que fa al trajecte, és molt correcte el que dieu sobre el descens. Jo m’ho vaig passar bé, però per a algú poc àgil o amb vertigen pot ser inconvenient.

  I dinar, vam anar a Can Puntí a Cantonigròs. Un menú de 22 euros (o 23, ara no n’estic segur) molt complet i un bon servei.

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11259923 pàgines servides
171 consultes. 1.010 segons.
Ara tenim 5 visitants en línia
i 5 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) FRANCE (FR) UNITED KINGDOM (no new registrations) (GB) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.