Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Beuda - Mare de Déu del Mont

Zona: Garrotxa >> Ruta: Beuda-Mare de Déu del Mont
Revisada el diumenge dia 23 de novembre de 2008

INTRODUCCIÓ

Panoràmica

Vista des de Beuda. De dreta a esquerra: el Castellot i darrera seu al fons el cingle de Rocapastora, a l’extrem esquerra el cim del Mont i (no visible) el Santuari de la Mare de Déu del Mont

Aquesta ruta està perfectament senyalitzada i per tant és practicament impossible predre’s (al mapa de l’Alta Garrotxa de l’alpina trobareu aquesta ruta indicada). Generalment la vista des de el Santuari de la Mare de Déu del Mont és impressionant i podeu gaudir de bones panoràmiques a la web del Santuari o be a la ruta feta des de Segueró .

Tot el camí es pujada (amb més o menys inclinació) i tot i que la pujada acumulada supera els 800 m hem de dir que no es fa gens pesada. La major part del camí transcorre per sendes i només una petita part ho fa per carretera. Baixarem pel mateix camí pel que hem pujat, però un camí de baixada alternatiu a aquest podria ser el que surt del monestir de Sant Llorenç de Sous (al costat de la font que hi ha al seu darrera) i passa per la roca Rovira, puig de Gralles i a prop del Castellot (a la web de Beuda trobareu més informació). Cal dir que el dia de la revisió d’aquesta ruta vam trobar un grup que seguia les instruccions que donem a Senderisme i Teca per fer el camí i degut a un “gireu a l’esquerra” que havia de ser “gireu a la dreta” (error ja corregit) van pujar per aquest camí. Segons ens van comunicar presenta un fort pendent a prop del monestir.

Canigó i Bassegoda

Canigó (nevat a la dreta) i Bassegoda (més proper a l’esquerra) vistos des del cim del Mont

A dalt de tot, a més del Santuari, hi ha un restaurant i hostatgeria, de tota manera heu de tenir en compte que tots tres (santuari, restaurant i hostatgeria) son tancats entre mitjans de gener i mitjans de març.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 4 de febrer de 2006

Revisada per darrera vegada el: 23 de novembre de 2008

Integrants: Paula i Justí (la revisió feta amb Inés, Isabel, Pepe i Martin)

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim de Beuda. Obrir mapa

Informació addicional: Trobareu informació addicional a la web de Beuda


La Garrotxa
La Garrotxa
Beuda
Beuda
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 835 m

Alçada mínima-màxima: 337-1122 m

Distància aproximada: 12,00 km

Temps aproximat sense parades : 3h 30m

Ruta circular: No

Dificultat: 2 sobre 5

Dades addicionals: Temps de pujada sense parades: 2h 00m, temps de baixada (a bon ritme) 1h 30 m

Plànol recorregut de la ruta Beuda - Mare de Déu del Mont

Ampliar el plànol de la ruta Beuda - Mare de Déu del Mont


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Beuda 0h 00m 0,00 km 337 m
1 Deixem la carretera 0h 10m 0,00 km 361 m
2 Deixem la pista 0h 15m 1,00 km 395 m
3 Envistes 0h 35m 1,00 km 530 m
4 Salve Regina 0h 50m 2,00 km 677 m
5 Carretera 1h 10m 3,00 km 802 m
6 Font de la Roca Pastora 1h 15m 3,00 km 828 m
7 Sant Llorenç de Sous 1h 25m 4,00 km 862 m
8 Corriol 1h 30m 4,00 km 870 m
9 Collet de les Sorreres 1h 40m 5,00 km 967 m
10 Carretera 1h 43m 5,00 km 1022 m
11 Sortida de la carretera 1h 45m 5,00 km 1029 m
12 Camí provinent de Falgars 1h 50m 5,00 km 1152 m
13 Santuari de la Mare de Déu del Mont 2h 00m 6,00 km 1123 m
14 Beuda 3h 30m 12,00 km 337 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Esglesia de Sant Feliu de Beuda
Església de Sant Feliu a Beuda.
Cal destacar la curiosa i irregular planta de
l’edifici, més ampla en la part de la capçalera
que en la paret oposada

Quan arribem a Beuda veiem que el nucli és molt petit ja que només està composat per un restaurant, l’esglèsia, l’ajuntament i un parell de cases. Així no ens podem liar amb el camí de sortida. Podeu deixar el cotxe a l’aparcament del restaurant i enfilar cap a l’esglèsia romànica del s.XI que domina la plaça amb la seva rotunda façana. Només cal que prenem el camí que surt de l’esquerra de l’església, allà mateix trobareu un esquemàtic mapa que ens indica la ruta a seguir.

Aquest camí surt immediatament a la carretera i comença amb una lleugera pujada. Seguim aquesta carretera durant uns 900 m i trobem un rètol que ens indica que hem de pendre la pista que comença a l’esquerra de l’asfalt, endinsant-nos a un petit bosc d’alzines (el Pla de Bosc). En aquest punt hi ha un senyal de prohibit el pas a vehicles (excepte veïns). Aquí comencem a veure els senyals grocs i blancs que ens indicaran el camí fins a la nostra destinació.

Seguim per la pista i a 300 metres els senyals ens desvien cap a l’esquerra on deixem la pista per entrar en una senda. Només uns cinc metres més enllà el camí es bifurca. A l’esquerra anirem (tal i com ens indica un rètol de fusta clavat a un arbre) cap el Castellot (o Castell dels Moros) mentre que a la dreta un rètol metàl·lic ens indica “Mare de Déu del Mont per la Roca Pastora”. El camí de l’esquerra també ens portaria fins el monestir de Sant Llorenç de Sous però nosaltres seguim el clàsic de pujada per la font de la Roca Pastora i per tant prenem el camí de la dreta i 3 minuts després passem just per sobre de Can Oliveres.

Castellot
El Castellot o Castell dels Moros (ja esmentat a l’any 1000) amb el Castell de Beuda al fons

Aquesta senda ens portarà fins a la carretera de Falgars. Veurem alguns senyals vermells durant el camí. No hem de fer cas, la nostra ruta està indicada pels senyals grocs i blancs. Durant gran part del camí veurem a la nostra esquerra el Castellot, un petit castell en ruïnes situat just a sobre d’un puig.

Font de la Roca Pastora
Font de la Roca Pastora. El brollador es troba dins la roca i fora tenim unes aixetes i un abeurador.
Teranyina
Els postes indicatius serveixen
per a més coses que per indicar el bon camí

En poca estona arribem a les Envistes. Es tracta d’una zona de rocs a l’esquerra del camí amb vistes cap el Castellot (hi ha alguns senyals vermells en les proximitats). Tot pujant tardem uns 15 minuts més en arribar al punt anomenat Salve Regina. Aquest punt és distingeix per una petita placa i és on s’aturaven els pelegrins que anaven cap al Santuari per entonar el Salve Regina (d’aquí el nom). En aquest punt tenim una bona vista sobre el Castellot i el castell de Beuda.

Poc a poc anem pujant i quan arribem als 800 metres d’alçada sortim a la carretera de Falgars, just en front d’un rètol indicador que ens diu que hem de seguir la carretera cap amunt. Als pocs metres de trobar la carretera (uns 200) arribem a la Font de la Roca Pastora (cal pujar unes escales a la dreta de la carretera). El dia de la revisió la font estava seca, així que no podem assegurar que trobeu aigua si feu aquesta ruta. Una mica abans d’arribar a la font hi ha un mirador. És aquí a la carretera on comencem a veure el senyals vermells i verds que també ens porten al Santuari.

Seguim caminant per la carretera poc menys d’un quilòmetre i arribem a Sant Llorenç de Sous, una abadia benedictina documentat del 1003 (la seva esglèsia es anomenada ja al 871). Pel que sembla està en procés de restauració i val la pena visitar-la ja que la part restaurada es troba en molt bon estat. Entre la seva cara sud i oest trobem una abundosa font (estava seca i molt deixada la segona vegada que vam fer la ruta) amb un rètol explicatiu de la curiosa llegenda sobre el seu origen.

Passada l’abadia la carretera fa un gir a l’esquerra i tot just a la corva veiem un corriol que s’enfila amunt partint de la dreta de la carretera. Aquesta senda es perfectament visible i esta senyalitzada tant amb els senyals grocs i blancs com amb els vermells i verds i amb un rètol. Aquí el camí es fa costarut (deixem ja la placidesa de la carretera) i després de superar 100 metres de desnivell i caminar durant uns 10 minuts arribem al Coll de Sorreres i poc després tornem a sortir a la carretera. Ara hi estarem poca estona a la carretera ja que als 100 metres d’entrar a la carretera prenem una nova senda que surt de la nostra dreta al primer revolt.

Abadia benedictina de Sant Llorenç de Sous
Abadia benedictina de Sant Llorenç de Sous
Santuari de la Mare de Déu del Mont
Santuari de la Mare de Déu del Mont

Ara ja ens queda molt poc per arribar… En pocs metres el camí de Falgars ens arriba per la dreta i el camí es torna empedrat, unes quantes ziga-zagues i ja estem al Santuari de la Mare de Déu del Mont. Malgrat les antenes de telecomunicacions que hi ha al cim les vistes, si la meteorologia ho permet, son totalment espectaculars abastant des del Collsacabra fins el cap de Creus i des del Pirineu fins el Montseny.

La tornada, a bon pas, la fem pel mateix camí en una hora i mitja.

Golf de Roses
Detall del golf de Roses des del Santuari de la Mare de Déu del Mont. Veiem en primer terme Figueres i més enllà (de dreta a esquerra resseguint la costa) Empuriabrava, Castelló d’Empúries, Santa Margarida i Roses.
Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

7 comentaris a “Beuda - Mare de Déu del Mont”

 1. joan ha escrit:

  Hola.
  Nomes volia fer constar, que aquesta ruta es molt recomanable de fer,i que encara que tal com es diu, no te gaire dificultat, si que es veritat que la pujada es del tot constant i no deixa gaire temps per respirar.
  Tal com ja he dit, val la pena fer-la, ja que quan s’arriva al Santuari, les vistes son Impressionants i l’interior val la pena de visitar.

  Gracies

 2. Elisa ha escrit:

  Bones,
  Dilluns passat varem fer aquesta ruta amb el meu home, i hem de dir que, tal com diu en Joan, no és una ruta difícil, però la pujada no et deixa temps per respirar. A més, el camí és gairebé tot ple de pedres, el que fa que a la baixada s’hagi d’anar amb compte.
  Això sí, les vistes des del Santuari i durant tot el camí són impresionants, la qual cosa fa que l’esforç valgui la pena.

 3. Ivan ha escrit:

  Bones, tal i com diuen els altres usuaris, és una ruta on la pujada és realment existent i constant. De totes maneres és qüestió d’anar fent.
  Volia agrair a aquesta web totes les indicacions fetes ja que gràcies a aquestes la ruta ha sigut perfecte.

  Les vistes,….espectaculars.

  salut!

 4. teresa ha escrit:

  Ahir varem fer la ruta tal com la proposeu. Vam tardar cap a 2.30 h pujar. Tal com diuen els comentaris es força pendent pero es va fent.Tot molt ben indicat. Destacar el terreny rocós i pedres que es desllicen. Per aquest motiu vam decidir “inconscientment” un cop al monestir de san Llorenç en comptes d’agafar el corriol de baixada “seguir” per la carretera per evitar forçar més els genolls.Pero és que aquesta carretera tarda cap a 4 h en arribar a Beuda. No estavem preparats ni físicament ni psicologicament .En tres llarguíssimes hores no vem creuar amb cap cotxe(era dimecres que el monestir esta tancat) ni res i la veritat es que no sabíem ni on estavem. només trobes un indicador pero sense els Km fins al cap de tres hores de caminar que vam arribar a una casa ,ens van donar aigua i ens van dir que no erem els únics que ens passava això i que encara ens quedava uns 3/4 d’hora per beuda . Per sort al cap de 5 min un cotxe de forestals ens va acostar en 10 min a Beuda. Per tant “alerta”

 5. Justino ha escrit:

  Hola,

  Moltes gracies per avisar… Afortunadament no ha passat res.

  Quan et passen aquestes coses es quan veus que cal dur un mapa de la zona
  per si decideixes (o et trobes obligat) a cambiar de ruta sense previ avis… Mirant
  el mapa veig que la tornada per carretera son 16 km (3 vegades mes que pel cami…)

  Coses aixi ens han anat passant a tots alguna vegada (o a la majoria)….
  :)

 6. Baldomer ha escrit:

  Hola!!

  diumenge passat (01/03/2015) vam fer la ruta. Les vistes des del Santuari són precioses, i més tenint en compte que el Pirineu està nevat de cap a cap.

  Volia comentar que la ruta està “re-marcada” de no deu fer gaire temps (el color és molt viu) amb marques únicament grogues. Les vam trobar de seguida que vam agafa el trencant d’ascenció via la Roca Pastora i no les vam perdre fins el santuari.

  Aprofito per felicitar-vos pel web i les rutes. Sempre hi dono un cop d’ull abans d’anar a muntanya

  Salutacions

 7. Justino ha escrit:

  Moltes gràcies pels compliments…
  :)
  I gràcies per l’actualitzacio!

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11297678 pàgines servides
171 consultes. 0.982 segons.
Ara tenim 5 visitants en línia
i 4 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
GERMANY (DE) FRANCE (FR) IRELAND (IE) ISRAEL (IL) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.