Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Zona: Garrotxa >> Ruta: Zona Volcànica de la Garrotxa
Feta el dilluns dia 31 d'octubre de 2005

INTRODUCCIÓ

Fageda d'en Jordà
La fageda d’en Jordà: inici del nostre recorregut.

Aquesta és una ruta per fer en familia. És apta per a totes les edats i només un petit tram just abans d’arribar a Sant Miquel Sacot presenta una mica de dificultat. A més la zona està totalment senyalitzada i és molt didàctica pels més petits ja que travessa dos volcans i es visita l’àrea de les graderes del Croscat on es pot trovar informació relativa a la creació dels volcans.

Per arribar a la Fageda d’en Jordà (punt des d’on partirem) només cal pendre la carretera d’Olot a Santa Pau. Uns dos quilòmetres abans d’arribar a Santa Pau veurem un aparcament a l’esquerra de la carretera: És l’àrea de Can Serra (Fageda d’en Jordà)

La ruta segueix l’itinerari 1 per tant només caldrà que seguim els rètols indicatius d’aquesta ruta (vermells). Passada l’àrea de Santa Margarida agafarem l’itinerari 15 (verd) per arribar a les graderes del Croscat i tornarem a pendre l’itinerari 1 per tornar al punt de partida.

Nota: Està prohibit l’accès en bicicleta a la major part del recorregut

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 31 d’octubre de 2005

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (a la carretera entre Olot i Santa Pau) Obrir mapa


La Garrotxa
La Garrotxa
Santa Pau
Santa Pau
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Track creat a partir de mapes

Les dades d’altitud estan corregides amb el model d’elevacions del terreny (DEM) de Catalunya de pas de malla de 30 x 30 metres

Pujada acumulada: 425 m

Alçada mínima-màxima: 563-740 m

Distància aproximada: 11,90 km

Temps aproximat sense parades : 2h 50m

Ruta circular: Si

Dificultat: 1 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Ampliar el plànol de la ruta Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Àrea de Can Serra 0h 00m 0,00 km 570 m
1 Sortida Fageda 0h 30m 1,50 km 570 m
2 Sant Miquel de Sacot 1h 00m 4,00 km 640 m
3 Volcà de Santa Margarida 1h 35m 6,00 km 690 m
4 Grederes del Croscat 2h 15m 8,60 km 610 m
5 Àrea de Can Serra 2h 50m 11,90 km 570 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUTLa tardor és potser la millor época de l’any per visitar la Fageda d’en Jordà…
i si és festa cal sortir aviat per gaudir en solitud de l’entorn.
[Passeu el ratolí per sobre la imatge per variar la velocitat]

Com ja hem comentat questa ruta comença a la Fajeda d’en Jordà a l’àrea de Can Serra. Al costat de l’aparcament trobarem una caseta d’informació i un túnel subterrani que ens porta a l’altre costat de carretera. Només cal que seguim els rètols indicatius de l’itinerari 1 (de color vermell).

Aquest primer tram es totalment planer i durant un quilòmetre i mig caminem entre la fageda. Aquest bosc de faigs és excepcional perquè creix a un terreny planer de baixa altitud i al damunt d’una colada de lava del volcà Croscat.

Sant Miquel Sacot
Sant Miquel Sacot

Després de caminar durant mitja hora (tot i que això dependrà del que ens entretinguem a la fageda) arrivem a una petita carretera i sortim definitivament de la fageda, poc despres passem pel davant de la fàbrica de làctics la fageda i arrivem a la casa coneguda com “Prat de la Plaça”. A partir d’aqui deixem l’asfalt i agafem un camí que passa pel costat de la casa i que en pocs metres es converteix en una senda.

És aquest punt el de més dificultat (crec que només per les persones molt grans representarà alguna dificultat) ja que haurem de pujar per una torrentera durant uns metres.

Poc després arribem a Sant Miquel de Sacot església Romànica reconstruida i amplificada al s.XVIII en estil neoclàssic. Passada l’església podem seguir una petita senda que surt a la dreta del camí o seguir el camí principal (ambdós ens porten al mateix lloc) .

Els senyals vermells de l’itinerari 1 ens guien muntanya amunt i ens enfilem al volcà de Santa Margarida. En el seu cràter hi ha l’ermita de Santa Margarida, no cal pensar-s’ho dues vegades, baixem i la visitem.

Aquest volcà és de tipus mixt ja que tingué etapes eruptives de tipus estrombolià i freatomagmàtiques. El crater actual és el resultat d’una d’aquestes erupcions explosives. Al seu centre hi ha ara un prat amb l’ermita, la resta del volca està cobert de boscos d’alzina.

Tornem a pujar al cap d’amunt del cràter i baixem cap a l’àrea de Santa Margarida. La baixada és forta i cal anar en compte en no relliscar. Hem estat de sort en pujar per l’altre banda ja que veient la cara de cansanci de la gent que puja notem que, tot i ser un recorregut més curt, pujar per aquesta banda del volcà és més dur i molt més bulliciós.

Ermita de Santa Margarida
L’ermita de Santa Margarida està situada al cràter del volcà al que li dona el nom

En arribar a l’àrea de Santa Margarida veurem senyalitzada una font on podrem refrescar-nos. Ara cal que seguim l’itinerari 15 (de color verd) que ens porta a les grederes del Crosat. Travessem la carretera i després de passar pel costat d’un parell de restaurants girem a l’esquerra endinsant-nos el bosc que hi ha a la falda del croscat. En pocs minuts ja estem al punt d’informació del Croscat i podem baixar fins a les grederes.

Grederes del Croscat
Grederes del Croscat

El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica amb 160 metres d’alçada. El profund tall que podem veure a la seva falda (gredera) és el resultat de les extraccions de material que s’hi van fer durant anys.

Tornem a sortir pel punt d’informació del volcà i reprenem l’itinerari 1 (de color vermell). Ara anirem pel costat nord del volcà seguint els rètols indicatius i en poc més de mitja hora arribem (després de tombar a la dreta i seguir la senda que s’ens indica pel mig del bosc) a l’aparcament de l’àrea de Can Serra.

En total poc menys de 3 hores de recorregut que s’allargarà si el fem amb nens. Tot i ser una ruta amb encant, cal fer-la d’hora o en dies no festius si no ens agraden les multituds. Els que de veritat disfrutaran aquesta ruta son els nens i no tant als senderistes habituals. Si aneu amb mainada no deixeu de visitar els punts d’informació per introduir-los temes com la formació dels volcans, etc.

Colors de la natura al Croscat

Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

6 comentaris a “Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa”

 1. David ha escrit:

  Una ruta (i una web) fantàstica!

  Un detall: per gaudir d’una visita tranquil.la i sense aglomeracions a la Fageda d’en Jordà suggereixo accedir-hi a la primavera, a l’estiu o a l’hivern.

  A banda, hi ha un programa de visites guiades molt interessant per altres racons no tan coneguts de la comarca. Les visites són gratuïtes per als clients d’un bon nombre d’empreses turístiques de la Garrotxa: http://www.turismegarrotxa.com/index.asp?DocID=840

 2. Justino ha escrit:

  Hola David,

  Saps que tal és la pujada al Puigsallança? Em refereixo si des del cim es te una bona vista de la zona volcànica… Es una excursió que alguna vegada ens hem plantejat per fer en un matí des de Santa Pau…

  Una que també hem pensat alguna vegada és pujar al Puig Redon des de les Preses ja que sembla ben senyalitzada (només hi hem pujat en cotxe fins l’àrea de Xenacs per tal de “tantejar el terreny”)

  Per cert, he donat un volt per http://www.turismegarrotxa.com i hi ha molta informació
  :)

 3. marta2 ha escrit:

  Hola em dic marta xd!
  jo tb he estat a la garrotxa i he fet algunes excursions anomenades antariorment i són genials, us les recomanu.
  l’ermita de st Margarita i he estat 2 vegades, és molt maco el paisatge d’aquest volcà.
  be gent això es tot.

 4. Belén ha escrit:

  Hola!
  Primer, felicitats perla web. Fa bastant temps que us segueixo i he fet varias de les vostres rutes, totes genials!

  Referent a aquesta, la vaig fer un parell d anys i no recordo molt be si Hi ha una alternativa per evitar la torrentera que puja a sant miquel.
  Em sona molt d haver vist un corriol que pasa a l esquerra de la torrentera, pero em pregunto si acaba unint-se amb la torrentera amunt de tot.
  En un parell de setmanes tinc planear tornarla a fer, pero be una novia embarassada de 6 meses i no la volem fer pasar per allá.

  Merci per endavant
  Una abraçada!

 5. Justino ha escrit:

  Sento no poder ajudar-te. La veritat es que fa molt que no anem per la zona i a la web no he trobat res respecte aquest punt…
  :(

 6. Belén ha escrit:

  merci igualment. Si ho esbrino ja us ho faré saber :)

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11210841 pàgines servides
171 consultes. 1.052 segons.
Ara tenim 3 visitants en línia
i 1 cercador està indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
SPAIN (ES) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.