Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Osor - Puig d’Afrou - Sant Gregori

Zona: Guilleries - Collsacabra >> Ruta: Osor-Puig d'Afrou-Sant Gregori
Revisada el divendres dia 2 d'abril de 2021

INTRODUCCIÓ

Sant Gregori i Puig d'Afrou
Vista general de Sant Gregori. A l’esquerra el Coll de Nafré, al centre Sant Gregori,
a la dreta el Puig d’Afrou. Als peus de la fotografia es deixa veure
lleugerament una part d’Osor

Aquesta ruta comença i finalitza a Osor passant pel Puig d’Afrou i Sant Gregori. L’anada i la tornada es fan pràcticament pel mateix camí tot i que a la tornada prenem un camí directe de Sant Gregori a Osor sense passar pel Puig d’Afrou.

El mar des de Sant Gregori
La Costa Brava vista des de Sant Gregori.
El reflex del Sol fa que el mar tingui un
to platejat i pugui confondre’s amb els núvols.

El camí no està senyalitzat (només hem vist alguna marca blava i algun indicador en el camí del Puig d’Afrou) però tot el camí es per pistes forestals i només cal seguir les indicacions d’aquesta pàgina i en cas de dubte seguir la pista més marcada (proveir-nos d’un bon mapa ja és més difícil). A la tardor, sembla una ruta prou animada, no tant pels senderistes com pels senglaners i boletaires que hem anat trobant pel camí.

Tot pujant podrem gaudir d’unes bones vistes d’Osor des del Bancs (només caldrà que ens desviem un parell de minuts del camí). Just al costat de la capella de Sant Gregori trobem un petit pla on podem descansar i gaudir d’unes bones vistes… No cal que el dia sigui excepcionalment clar per poder veure el mar des d’aquí. Per altra banda, el Puig d’Afrou també ens permet admirar unes bones vistes, podem veure el cingle del Far, els Ayats i el Puigsacalm al nord, les Serres i Girona cap a est, la Costa Brava…

Si sou matiners i finalitzeu la ruta amb temps i preferiu no dur les motxilles molt carregades, podeu dinar a un dels dos bars-restaurants d’Osor: Can Sidru (C/Major, Tel. 972 446 054) i Cor de Guilleries (a la piscina Tel. 605 842 902).

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 22 d’octubre de 2005

Revisada per darrera vegada el: 2 d’abril de 2021

Integrants: Paula i Justí

LOCALITZACIÓ

Situació: Sortim d’Osor Obrir mapa

Informació addicional: Podeu consultar altres excursions que surten o arriben a Osor al llibre “Excursions per la Vall d’Osor”


La Selva
La Selva
Osor
Osor
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 965 m

Alçada mínima-màxima: 325-1087 m

Distància aproximada: 17,80 km

Temps aproximat sense parades : 4h 20m

Ruta circular: Parcialment

Dificultat: 3 sobre 5

Plànol recorregut de la ruta Osor - Puig d'Afrou - Sant Gregori

Ampliar el plànol de la ruta Osor - Puig d’Afrou - Sant Gregori


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Camp de fútbol d’Osor 0h 00m 0,00 km 325 m
1 Font 0h 15m 0,40 km 350 m
2 El Bancs 0h 30m 1,50 km 516 m
3 Mas Ferrer 0h 40m 2,20 km 552 m
4 Desviació 1 0h 45m 2,50 km 572 m
5 Cruïlla 1 1h 25m 5,10 km 831 m
6 Punt baix 1h 40m 6,30 km 747 m
7 Cruïlla 2 1h 45m 6,70 km 782 m
8 Puig d’Afrou 1h 55m 7,20 km 833 m
9 Can Serra Turonell 2h 15m 8,80 km 870 m
10 Desviació 2 2h 20m 9,10 km 925 m
11 Desviació 3 2h 25m 9,20 km 947 m
12 Cruïlla 3 2h 42m 10,30 km 1075 m
13 Cim Sant Gregori 2h 44m 10,50 km 1087 m
14 Capella de Sant Gregori 2h 47m 10,70 km 1078 m
15 Camí de Can Serra 3h 10m 12,30 km 884 m
16 Camp de fútbol d’Osor 4h 20m 17,80 km 325 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Sortim del camp de futbol d’Osor, situat al costat restaurant Cor de Guilleries, del càmping i de la piscina. Caminem fins el final del camp i girem a l’esquerra. En aquest punt ja prenem una pista forestal que passa pel costat de la casa del Maroi i del càmping. En arribar al final del càmping, s’uneix per l’esquerra el camí de la Mata. Nosaltres hem de prendre el ramal de la dreta. En pocs minuts passem pel costat d’una font que deixem a la nostra dreta, si no portem aigua ja cal que ens proveïm en aquesta font per que no en trobarem en tot el camí. La pujada es va notant poc a poc i després de 30 minuts i poc mes d’un quilòmetre i mig km trobem una forta pendent i al final una una cruïlla de 4 camins. El de l’esquerra acaba als pocs metres a El Bancs (una masia abandonada que no es veu des del nostre camí) i el de la dreta torna muntanya avall i enllaça amb el camí que estem fent, per tant només ens queda una via: seguir amunt pel camí central. Tot i això paga la pena desviar-nos una mica per anar fins el mirador que hi ha tot just sota El Bancs. Des d’aquí obtindrem una bona panoràmica d’Osor amb la Roca d’en Cercenedes al seu darrera.

Mas Ferrer
Part del Mas Ferrer, actualment en ruïnes

Uns 10 minuts més tard trobem Mas Ferrer una altra masia abandonada (tot i que ara amb la pallissa reconstruïda) a uns 500 metres de l’anterior. Seguim per la pista i girem a l’esquerra a la primera pista que trobem (uns 300 metres més enllà de Mas Ferrer, indicada al mapa com desviació 1). Ara ja només cal que seguim sempre amunt i per la pista més marcada i arribem a la cruïlla 1 40 minuts més tard. En aquesta cruïlla podem prendre el camí de l’esquerra si volem anar directament al cim de Sant Gregori (vegeu la ruta Osor-Sant Gregori-Coll de Nafré) o el de la dreta si volem visitar el Puig d’Afrou. Nosaltres, avui, optem per anar al Puig d’Afrou.

Després de la pujada, s’agraeix un tram de baixada. La pista passa ara entre castanyers (durant la revisió d’aquesta ruta del 2008 els havien tallat no feia gaire) i baixa poc a poc mentre es desvia cap a la dreta resseguint la muntanya. La Creu del Puig d’Afrou ja es fa visible a la nostra dreta. Anem baixant i passats 15 minuts arribem al que en el mapa he indicat com “Punt baix”. Aquí trobem una cruïlla de 4 camins, hem de seguir el camí que torna a guanyar alçada amb més pendent (el de la nostra esquerra) .

En 5 minuts el camí deixa de pujar i ens trobem amb un camí que arriba de la dreta. No hem de seguir-lo sino que hem de continuar cap a l’esquerra i uns 10 ó 20 metres més enllà veurem un camí a la dreta que puja lleugerament (cruïlla 2). En aquest punt ja podem veure el cingle del Far al nord. Ara ja només cal que caminem uns 500 metres i poc menys de 10 minuts més tard veiem un petit mur de pedra (d’uns 30 cm d’alçada i ja parcialment trencat) que impedeix el pas de vehicles fins el Puig d’Afrou. Creuem el petit mur i constatem el que ja preveiem: la vista és magnifica.

Creu del Puig d'Afrou
Creu del Puig d’Afrou

A la nostre esquerra veiem els Ayats, el Puigsacalm, el Far. Als nostres peus el Pasteral i les Serres, en front nostre Girona i Anglés i més enllà el mar. Descansem un moment en aquest punt gaudint de la vista i del fort vent que bufa (s’agraeix en un dia calurós com aquest) i reprenem la marxa tornant a la cruïlla 2, on reprenem el camí cap a la dreta i uns metres més enllà prenem el camí cap a l’esquerra. Poc a poc ens enfilem per la carena pel camí del Plantadís i 20 minuts més tard arribem a Can Serra Turonell una impressionant casa amb capella inclosa, actualment en ruïnes. Dels amos d’aquesta casa es deia que dinaven a Osor i dormien a la Cellera ja que la casa es troba en la línia divisòria dels dos municipis. En arribar a la casa veurem que el camí tomba cap a la dreta creuant entre dos dels edificis de la casa i pren una forta pujada. En 5 minuts arribarem a un punt (desviació 2) on surt a la nostra esquerra un camí que es desvia del principal. Nosaltres ara seguim pujant, però a la tornada haurem de seguir aquesta bifurcació per tal d’arribar a Osor directament. Ara però, seguim pujant i en 5 minuts trobem una altre camí que enllaça amb el nostre per la nostra esquerra. Aquest és el punt assenyalat com a desviació 3 i a la tornada passarem per aquí. Tot pujant arribem en menys de 20 minuts la cruïlla 3.

Pasteral
El Puig d’Afrou és utilitzat per practicar el parapent. Als nostres peus veiem la rampa
utilitzada per llençar-s’hi. Impressiona tenir el Pasteral als nostres peus i veure les
masies tant minúscules. La fotografia és de la sortida 2005 a la del 2008 vam poder
constatar que la pedrera que es veu a l’esquerra havia crescut considerablement
Les Serres
Des del Puig d’Afrou tenim una visió privilegiada del cingle de les Serres.
Al fons a l’esquerra distingim els repetidors de Rocacorba

Can Serra Turonell
Can Serra Turonell. Aquest mas el trobem
documentat el 933 tot i que actualment
està en un avançat estat d’enrunament.
La seva capella estava dedicada a Sant Josep

Ara ja gaire be hem arribat, només 100 metres ens separen del cim. Girem a la dreta i uns 10-20 metres mes avall veurem una senda a la nostra esquerra, prenent-la arribem al cim de Sant Gregori (que és vèrtex geodèsic) en un minut. Aquest cim no te cap vista, ni tant sols pujant a la gran pilona sobre la que descansa el cilindre de ciment del punt geodèsic… Tornem enrere, deixem la cruïlla 3 a la nostra esquerra i arribem a la capella de Sant Gregori.

Trobem un prat, a l’esquerra la capella de Sant Gregori i al fons una piràmide. És una construcció moderna (de 1940) i pot servir de refugi. La capella de Sant Gregori es coneix des de l’any 1632. El lloc és ideal per descansar ja que trobarem ombra i, si llueix, un lloc on prendre el Sol ja que al costat de la capella hi ha una petita era amb vistes a la vall d’Osor, Sant Miquel de Solterra, les Agudes, el Matagalls i més enllà el mar.

Piràmide d'en Vinyes
Piràmide d’en Vinyes

Ens ha portat gaire be 3 hores arribar fins aquí passant pel Puig d’Afrou i creiem que podem donar compte ben merescudament dels entrepans de truita. Després de menjar i descansar una bona estona decidim que ja és hora de tornar a Osor. La tornada la fem per un corriol que surt a l’esquerra de l’era abans esmentada. Aquest corriol desemboca als pocs metres en una pista. Només cal seguir la pista per tal d’arribar a la desviació 3 on retrobem part del camí que hem fet durant la pujada. El camí però el deixem ràpidament a la desviació 2 tot girant pel camí de la nostra dreta.

Una altra opció és seguir fins a Can Serra Turonal i allà pendre el camí que gira a la dreta el que ens portaria també al punt cruïlla 1 passant pel punt retolat com camí de can serra.

Poc abans d’arribar a la cruïlla 1 passem entre perxades recentment tallades (afortunadament encara hi ha gent que treu rendiment del bosc, el que ajuda a conservar-lo). La tallada dels castanyers ens deixa contemplar una excel.lent vista d’Osor amb Sant Miquel de les Formigues con a teló de fons… En uns 5 minuts tornem a passar per la cruïlla 1. Ara ja només cal seguir el camí de baixada que abans hem fet de pujada per passar pels Mas Ferrer i El Bancs i arribar a Osor en poc més d’una hora i deu minuts.

Capella de Sant Gregori
Capella de Sant Gregori s.XVII. Part de l’edifici és fruit d’una restauració de 1940
Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11259918 pàgines servides
171 consultes. 1.105 segons.
Ara tenim 5 visitants en línia
i 5 cercadors estan indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
FRANCE (FR) UNITED KINGDOM (no new registrations) (GB) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.