Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

   Condicions d'ús

Osor - Mare de Déu del Coll

Zona: Guilleries - Collsacabra >> Ruta: Osor - Mare de Déu del Coll
Revisada el dijous dia 1 de gener de 2009

INTRODUCCIÓ

Vista parcial des del Coll
Vista des de la Mare de Déu del Coll: A l’esquerra els Ayats, al centre el Puigsacalm, al fons els PirineusEsglésia de Sant Pere d'Osor
Església de Sant Pere d’Osor

Aquesta és una ruta de curta durada que surt d’Osor i acaba al Santuari de la Mare de Déu del Coll passant per l’ermita de la Mare de Déu del Part i el Coll de Nafré. És un recorregut sense cap mena se dificultat i d’una gran bellesa a la seva part superior ja que ens trobarem envoltats d’un bosc de castanyers, alcines i abets.

El camí que proposem forma part del Camí Ral (GR-178) i també de l’anomenada Ruta d’en Serrallonga. Està perfectament senyalitzat fins al mateix Santuari (línies vermelles/blanques del GR i línies grogues/blanques de PR), a més recentment s’han repintat els senyals fins el Coll de Nafré. Així doncs, només cal seguir els senyals GR o PR que aneu trobant.

FITXA TÈCNICA

Data de la sortida: 16 d’octubre de 2005

Revisada per darrera vegada el: 1 de gener de 2009

Integrants: Paula, Tere i Justí (Paula, Isabel i Justí a la revisió)

LOCALITZACIÓ

Situació: Partim d’Osor Obrir mapa

Informació addicional: Podeu consultar altres excursions que surten o arriben a Osor al llibre “Excursions per la Vall d’Osor”


La Selva
La Selva
Osor
Osor
GPS 60
DADES CARTOGRÀFIQUES

Track i punts principals per a Google Earth: Arxiu KML

Track i punts principals per a GPS: Arxiu GPX

Track per a GPS: Arxiu GPX per a MapSource

Pujada acumulada: 500 m

Alçada mínima-màxima: 327-822 m

Distància aproximada: 4,50 km

Temps aproximat sense parades : 1h 15m

Ruta circular: No

Dificultat: 2 sobre 5

Dades addicionals: Les xifres de temps i distàncies corresponen a l’anada.

Plànol recorregut de la ruta Osor - Mare de Déu del Coll

Ampliar el plànol de la ruta Osor - Mare de Déu del Coll


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES
# Localització Temps Distància Alçada
0 Ajuntament d’Osor 0h 00m 0,00 km 330 m
1 Entrada al camí de Can Plana 0h 05m 0,90 km 365 m
2 Pont del Pontarró 0h 10m 1,10 km 377 m
3 Camps de Corbera 0h 13m 1,40 km 390 m
4 Cruïlla 1 0h 25m 2,30 km 497 m
5 Ermita de la Mare de Déu del Part 0h 35m 2,60 km 540 m
6 Coll de Nafré 0h 45m 3,20 km 610 m
7 Carretera 1h 00m 3,70 km 698 m
8 Corriol 1h 05m 3,90 km 721 m
9 Casa Nova del Coll 1h 10m 4,30 km 781 m
10 Porta 1h 12m 4,40 km 786 m
11 Santuari de la Mare de Déu del Coll 1h 15m 4,50 km 822 m

Perfil de desnivell

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Pont de Can Vidal
Pont de Can Vidal sobre la riera Noguerola.
D’una sola arcada i estil romànic (s.XII-XIII),
antic pas del camí d’Anglès a Sant Hilari Sacalm.

Podem començar aquesta ruta al costat de l’Ajuntament i contemplar el petit pont de Can Vidal d’estil romànic. Seguim carrer Major amunt passant per davant de l’estanc i la carnisseria fins arribar al primer trencant a la dreta on girem tot seguint les marques del GR-178 (vermelles i blanques) i/o les del Camí Ral (grogues i blanques).

Passarem per sobre del pont Vell que és un pont romànic de pedra del s.XV. Actualment només és visible l’arcada central ja que les quatre arcades menors resten en els fonaments i soterranis de les cases que s’hi han adossat amb els anys. Tot seguit girem a l’esquerra pel carrer de França. És en aquest carrer de llambordes on podem veure i la façana de Can Toni que conserva una fornícula de la qual s’ha perdut la imatge del sant però encara s’hi poden observar restes de ceràmica catalana (podeu consultar més detalls sobre el poble a la seva pàgina web www.osor.cat)

Camí de pujada a l'ermita de la Mare de Déu del Part
Camí de pujada a l’ermita
de la Mare de Déu del Part

En arribar al final del carrer de França passem per davant del cementiri (de la segona meitat del segle XIX) i tornem a la carretera que puja fins el Coll. Aquí trobem un rètol indicatiu que ens assenyala el camí: Hem de seguir carretera amunt uns minuts fins arribar a una corba molt tancada a la dreta. No seguirem gaire estona la carretera, ja que en pocs minuts ens endinsem al bosc per l’anomenat camí de Can Plana (trobareu un rètol a la carretera que us indica la desviació)

Per aquesta zona el camí es força planer i en un moment arribem al pont del Pontarró, un petit pont amb baranes de ferro aixafades. Passat el pont veurem que els senyals del GR ens indiquen que ens hem de desviar cap a la dreta deixant el camí de Can Plana i pujar pel costat dels Camps de Corbera. La pujada comença a fer-se patent.

Passats els camps de Corbera el camí gira a la esquerra i segueix pujant. Més amunt els senyals GR ens fan girar a la dreta (cruïlla 1) i el camí es fa més costerut (també podem seguir per la pista principal i retrobarem el GR més endavant). Tot pujant arribem 10 minuts més tard a l’ermita de la Mare de Déu del Part. Aquesta ermita (on recentment s’han fet obres per evitar el seu esfondrament) està documentada del s.XIV i destaca per la veneració al part de la Verge, poc freqüent.

Ermita de la Mare de Déu del Part
Ermita de la Mare de Déu del Part després de la darrera restauració

Al arribar a l’ermita trobem a la nostra esquerra un camí. Aquest camí és el camí de can Plana que hem deixat fa una estona. També podriem haver vingut per aquí per estalviar-nos la forta pujada, però el camí es força més llarg i no està senyalitzat.

Passem per davant de l’ermita (o del que queda d’ella) i seguim pujant. En menys de 10 minuts arribem al Coll de Nafré. Just abans d’arribar veiem per la nostra esquerra un altre camí. Es l’anomenat camí Vell del Coll i també ve d’Osor però passant per Can Bosch (vegeu Osor - La Rovira - El Coll). Travessem la carretera i veiem un petit monticle que ens permet admirar el pantà de Susqueda que està a l’altre vessant de la muntanya.

Enfilem carretera amunt. Només cal caminar uns metres per retrobar a la nostra esquerra el camí que ens durà fins el Santuari de la Mare de Déu del Coll. Es tracta d’un corriol (indicat amb algunes marques) que puja entre uns arbres. També podem fer el camí seguint la carretera, però en aquest cas ens perdriem un bonic trajecte entre castanyers. Així doncs seguim els senyals que trobarem a l’esquerra i pugem per una senda que surt de la carretera. Només cal que estem atents als senyals vermells i blancs i/o als grocs i blancs i en 15 minuts tornarem a retrobar la carretera. No obstant, aquesta entrada a la carretera és molt efímera ja que en el primer revolt tornem a reprendre (un altre cop a la nostra esquerra) el camí pel bosc.

Vista des de la Mare de Deu del Coll
Vista del Collsacabra (amb el Far a la dreta) des de l’Hostal del Coll.
Als nostres peus el pantà de Susqueda

En aquesta zona s’ha fet recentment una gran tala de pins i això fa que tinguem una bona vista de la vall d’Osor des d’aquí. Caminem ara uns minuts fins trobar una petit corriol a la nostra dreta que s’enfila muntanya amunt. Tot i estar marcat cal que estem atents ja que passem d’una pista forestal a una petita senda i ens podem saltar aquesta desviació. Després de la pujada pel corriol arribem a una pista on veiem a la nostra esquerra la Casa Nova del Coll. Una casa molt maca amb unes vistes envejables.

Tot seguint els senyals del GR, deixem la casa a la nostra esquerra i prenem la pista a la nostra dreta. En pocs metres el GR deixa la pista i s’enfila per un bosquet fins trobar una petita porta de filat (és una porta feta amb un “somier”). Passem a l’altra costat i tanquem la petita porta (més amunt sol pasturar un ramat d’ovelles i es podrien escapar). Ja gaire be hi som, caminant amunt arribem al Santuari de la Mare de Déu del Coll en un no res (encara que no el veiem tenim el Santuari a uns 50 metres).

Santuari de la Mare de Déu del Coll
Santuari de la Mare de Déu del Coll. Apareix documentat el 1184
quan s’hi construí un priorat benedictí filial de l’abadia d’Amer
Imprimir nomes el text Imprimir text i planols Imprimir text, planols i fotografies

10 comentaris a “Osor - Mare de Déu del Coll”

 1. Daniel y Gemma ha escrit:

  Hola a tots.

  He estrenat el meu gps fent aquesta excursió, gràcies a les bones explicacións de la web i del track que teniu publicat. Tot bé fins que a l’arriba a: ‘Tot seguint els senyals del GR, deixem la casa a la nostra esquerra i prenem la pista a la nostra dreta. En pocs metres el GR deixa la pista i s’enfila per un bosquet fins trobar una petita porta de filat (és una porta feta amb un ‘“somier’). Passem a l’altra costat i tanquem la petita porta (més amunt sol pasturar un ramat d’ovelles i es podrien escapar)’.
  Aproximadament entre el punt 8 i 10, ens hem trobat que el camí cada 10 o 20 metres estava obstaculitzat per branques, arbres caiguts, etc.. es veia que estava fet de manera intencionada per tapar el camí i les senyalitzacions del GR178. Hem anat passant com hem pogut fins que ens hem tobat un caçador bastant esquerp que ens diu: Que hi feu per aquí, per aquí no podeu passar, vosaltres mateixos, sou uns inconscients, podria passar una desgracia….. Resposta:- que no es pot pasar per quí?, anem al santuari, Caçador:-Quin santuari, aquí no hi ha cap santuari, aneu per aquí i contineu per la carretera o vosaltres mateixos…. esclar duia una escopeta, així que no hem discutit i cap a la carretera. En definitiva, ha estat indignant per què estavem a 50 metres de l’arribada i el caçador ens ha fet fora del “seu” bosc. Forà bó que algú poses en ordre el camí.

  Dani i Gemma

 2. Justino ha escrit:

  Teniu raó amb l’impertinència del caçador. Simplement no li havíeu de fer cas (malauradament gent malcarada ens la trobem arreu). Respecte als arbres caiguts no sigueu mal pensats us puc assegurar que han caigut degut a les nevades d’aquests dies (jo soc de la zona i se que s’han trencat pel pes de la neu).
  De fet els arbres trencats ja comencen passada l’ermita de la Mare de Déu del Part tot i que en ser una zona de pista no impedeixen el pas.

  Respecte a que algú hauria d’arreglar el camí heu de pensar que els GR son mantinguts per gent que ho fa de manera totalment altruista i per tant el mínim que hem de tenir és gratitud en vers aquesta gent. A més dubto que ells puguin netejar un camí que precisa tallar arbres caiguts que son propietat privada…

  Salutacions

 3. Daniel ha escrit:

  Gracies Justino, per la explicacío, però de debó si ets aprop y pots pasar per l’ultim tram, es una casualitat molt rara, però et crec.
  No conec la normativa del GR, però entenc que els GR poden pasar per propietats privadas, que a catalunya es lo mes facil, perque el bosc es casi be tot de gent privada, saps que?, pensava que els GR eren com les carreteres, que es fan càrrec les autiritats competens. M’has deixat parat dient que el manteniment es fa de forma altruista…. Carai, si ho se trec jo algun arbre del mig, je je. Llavors si l’ajuntament posa un cartell a d’alt de tot amb l’explicació del camí, dic jo que haurien d’enviar alguna brigada de tant en tant mantenin el cami.
  Salutacións a tots.

 4. Justino ha escrit:

  No fa gaires dies que he fet el camí i la caiguda d’arbres estava fins i tot a la carretera. A la carretera havien netejat una mica perque poguessin passar els cotxes. Al camí, si no s’hi va amb alguna eina per tallar petits troncs poca cosa es pot fer per netejar-lo. Es pot passar però cal passar per sota d’alguns arbres i intentar trepitjar uns altres de caiguts per poder passar. Si un està decidit a fer-ho es pot passar… Està clar que el temps assecarà les branques caigudes i poc a poc el pas de la gent farà que ja no sigui problema passar-hi

  Respecte al manteniment dels GR, PR, etc el ajuntaments i altres estaments oficials no solen tenir res a veure . Generalment son els membres de clubs excursionistes els que fan un manteniment de forma altruista. Gracies a ells podem gaudir dels camins. Cada persona voluntària te assignat un tram de camí… A http://www.feec.org/Informacio%20Gral/sender/sender.php hi ha la informació detallada sobre com funciona el tema de manteniment i homologació de senders…

  Ens hem d’acostumar que no tot ens ho han de fer. Algunes coses no depenen de les administracions i només es fan gracies a les ganes de fer de tots
  :)

  Salutacions

 5. Galutxo ha escrit:

  Salutacions!
  Per setmana santa del passat 2009 varem seguir el vostre itinerari i hem va reconfortar el cor veure que l’Ermita de la Mare de Déu del Part està restaurada i en força més bon estat del que apareix a la foto de la web!!
  Varem descobrir una contrada meravellosa més de Catalunya on pensem tornar-hi ben aviat.
  Felicitats per la plana web i…. endavant!!

  Nota d’en Justí: La fotografia que ara apareix a la ruta correspon ja a l’ermita restaurada

 6. Cau de Pineda ha escrit:

  Hola! som un grup d’escoltes de Pineda que farem la ruta de St Hilari a Osor el pont de desembre -3 dies-. Podem fer nit en tenda cap a la Mare de Déu del Coll? Trobarem una esplanada propera? O al Coll de Serrallonga o a quin lloc remanaríeu? només fariem una nit mentre fem la ruta.
  Gràcies. Bona pàgina web i boníssima feina!
  pinedatecau@hotmail.com

 7. Justino ha escrit:

  Hola,

  Gracies pels compliments
  :)

  Si que hi ha una explanada al costat de la Mare de Deu del Coll pero no se si us deixaran (hi ha un restaurant i alguna casa a prop) per evitar problemes pot ser el millor seria trucar a l’ajuntament de Susqueda ( http://www.susqueda.cat )…

  La veritat es que en la zona gaire be tot es terreny particular i per tant és molt dificil saber a priori on us poden deixar plantar la tenda i on trobareu problemes
  :(

 8. Anna ha escrit:

  Bones, avui hem fet aquesta ruta seguint pas a pas totes les indicacions d’aquesta pàgina, i cal dir que no té perdua, està molt bé explicada, cada pas, cada detall…
  Doncs volia escriure per donar-vos la enorabona, pel recorregut, per la bellesa del paisatge, per tot en general. Ens ha encantat!!! Gràcies per aquesta pàgina tant completa i amb tants de recorreguts. Avui ens hem estrenat amb aquest, i segurament, repetirem diverses rutes, ja que no hem trobat cap ruta tant ben explicada como ho feu aquí. Gràcies de nou!!! I gran feina!!!

 9. maria ha escrit:

  Nosaltres la vam fer ahir i la veritat és que és molt bonica i fàcil de fer. Les marques del GR són molt visibles. Al capdemunt hi ha una vista impresionant: la Vall d’Osor i per l’altre costat el pantà de Susqueda.
  La recomanem!!

 10. Yves ha escrit:

  Hola Justi,
  abans de rés felicitar-te per la teva web en tots els sentits.
  Ahir dissabte fem fer la ruta de Osor Mare de Deu del Coll, i la anada possés que has trigat 1:15 minuts!!! que la vas fer corren?, ja que a bon pas son +o- 2 hores, no obstant la tornada de baixada fins Osor si que ven trigar aixo +o-.
  Bueno ja em fet moltes rutes teves i continuarem fen-las!!!!.
  Salutacions cordials i continua amb aquesta tan magnifica web!!!
  Yves i Miryam

Vols deixar un comentari?

L'enviament de comentaris presuposa que acceptes les condicions de privacitat i ús

Inici 03/10/2005
11210673 pàgines servides
171 consultes. 0.995 segons.
Ara tenim 7 visitants en línia
i 1 cercador està indexant la web
Tema modificat a partir del de evil.bert
Origen dels visitants:
FRANCE (FR) HUNGARY (HU) UNITED STATES OF AMERICA (US)
Origen dels robots:
UNITED STATES OF AMERICA (US)


Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons.